Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

26 stycznia 2015

Zawijane bułki drożdżowe z serem

Babcine, ciepłe drożdżówki- pychaaa. Też możesz takie zrobić samodzielnie. Pachną cudownie, smakują jeszcze lepiej. Boisz się? Odwagi. Z tym przepisem się uda.

Zawijane bułki drożdżowe z serem

Zawijane bułki drożdżowe z serem

Boisz się ciasta drożdżowego? Nie musisz. Z naszym przepisem bez problemu przygotujesz pyszne, domowe drożdżówki z serem. Jak u babci.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
30 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka cukru
zmielone migdały lub inna posypka

Wykonanie:

Ciasto:

Przygotuj zaczyn: Pokruszone drożdże wrzuć do kubka, zalej 2 łyżkami ciepłego mleka, dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło.

Masło roztop w ciepłym mleku. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, mleko z masłem i gotowy zaczyn. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 40 minut, by wyrosło.

Składniki:

300 g sera białego
1 jajko
2 łyżki miodu (lub innego słodziwa)
1 łyżka rodzynek
1/2 laski wanilii
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Nadzienie:

Przygotuj nadzienie: rozgnieć widelcem lub zmiel ser, dodaj do niego jajko, miód, rodzynki, wyjęte z laski nasiona wanilii (przetnij ją wzdłuż i łyżeczką wyjmij nasionka), cynamon i dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły.

Wykonanie bułeczek:

Wyjmij wyrośnięte ciasto na stolnicę, rozwałkuj na prostokąt i rozsmaruj na całości nadzienie (zdj. nr 1). Złóż do połowy jedną szeroką stronę prostokąta (zdj. nr 2) i przykryj drugą stroną (zdj. nr 3). Przekrój ciasto na równe prostokąty , a każdy z nich skręć w połowie, by powstała kokardka (zdj. nr 4). Układaj od razu bułki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ser może lekko wypływać, ale tak ma być). Bułki posmaruj rozkłóconym białkiem i posyp np. zmielonymi migdałami.
Piecz w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut.

Zawijane bułki drożdżowe z serem
Zawijane bułki drożdżowe z serem
Zawijane bułki drożdżowe z serem
Zawijane bułki drożdżowe z serem
Zawijane bułki drożdżowe z serem
Zawijane bułki drożdżowe z serem

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (36)

Anonymous

Dodano opinię: 26.01.2015

Moim marzeniem jest aby mój 4 miesięczny syn zajadał się tymi wszystkimi smakołykami tak jak Ala i Antek 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.01.2015

Ale,że w wieku 4 miesięcy się zajadał?:)

Anonymous

Dodano opinię: 26.01.2015

oczywiście błąd językowy 🙂 powiedzmy w 7 miesiącu, żeby tak chętnie wszystko brał do ust 🙂 na razie przeglądam przepisy i nie mogę się napatrzeć na zdjęcia zajadających się maluchów 🙂
Pozdrawiam Magda

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.01.2015

Będzie się zajadać:)A jak nie,to na pewno będzie tylko chwilowy foch, czyt. „wybór”:)

Maria Tumidajewicz

Dodano opinię: 26.01.2015

Mam nadzieję, że i ja dzięki temu przepisowi oswoję sobie ciasto drożdżowe, bo póki co mam je w szufladce „za trudne, je się u mamy” 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.01.2015

Na pewno,bo ja do niedawna nie podchodziłam do drożdży, albo robiłam z niechęcią. Teraz będę sięgać częściej:)

Susanna szyje

Dodano opinię: 26.01.2015

Piekę jutro – jak Staś pozwoli 🙂 Wygląda przesmakowicie :]

Katarzyna Kasperowicz

Dodano opinię: 27.01.2015

moge podac te cudo 7,5 msc dziecku?:-)) mogę zrobic z mlekiem owsianym? albo innym jakims?

Katarzyna Kasperowicz

Dodano opinię: 27.01.2015

moge podac te cudo 7,5 msc dziecku?:-)) mogę zrobic z mlekiem owsianym? albo innym jakims?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.01.2015

Możesz,ale bez miodu. Na mleku owsianym oczywiście też możesz i na jakimkolwiek roślinnym:)

klaudia

Dodano opinię: 29.03.2021

Czy miod mogę zastąpić cukrem kokosowym? ile go wtedy należy dodać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Można. Ile- cięzko powiedzieć, bo jest mniej słodki od miodu.

gohgoh

Dodano opinię: 29.01.2015

Pyszne! nie tylko syn się zajadał!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2015

Bardzo się cieszę!Na zdrowie:)!

Małgorzata Tomczyk

Dodano opinię: 30.01.2015

Ten komentarz został usunięty przez autora.

Małgorzata Tomczyk

Dodano opinię: 30.01.2015

Wyjęłam niedawno z piekarnika wyszły kwaśne i twarde. Nadzienie również twarde.. A środek nie upieczony ;( ehh chyba się nie nadaje do drozdzowego ;D

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.01.2015

To musiał być jakiś straszny pech, albo coś w powietrzu:)Nie poddawaj się. Podejdź do tego z luzem. Na pewno się uda! Trzymam kciuki!

Anonymous

Dodano opinię: 30.01.2015

Pychotka, córa za mała jeszcze na takie jedzonka, ale mamie i tacie smakowało:-)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.01.2015

Cieszę się ogromnie. Wkrótce i na malucha przyjdzie pora:)Pozdrawiamy!

Anonymous

Dodano opinię: 02.02.2015

A bez mleka można np z wodą?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.02.2015

Nigdy nie robiłam drożdżowego bez mleka. A dlaczego bez? Jeśli chodzi o krowie, to może na mleku roślinnym spróbuj?

Marta Gardyna-Ciosek

Dodano opinię: 11.03.2015

rewelacja:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.03.2015

Cieszę się,że smakowało!Na zdrowie i polecamy się!:)

Joanna

Dodano opinię: 04.02.2016

U nas zamiast pączków w tłusty czwartek

Magdalena

Dodano opinię: 04.03.2016

Świetny Blog! <3 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2016

Dziękujemy:)

Mama Ani

Dodano opinię: 24.08.2016

Wyszly boskie! Choc bylam zrezygnowana, bo 1/2 sera mi wyplynela i po skreceniu musialam leczeczka nakladac do srodka. Dziekuje za przepis 😉 Anula się zajada i innym domownikom tez smakuja.

Agnieszka

Dodano opinię: 23.08.2018

To może być kwestia twarogu – jeśli jest wodnisty już w opakowaniu, to popłynie i w drożdżówce. Niektóre są bardziej odciśnięte, twarde i zbite, powinny dać radę ?

Jagodove Love

Dodano opinię: 27.10.2016

Upiekłam właśnie na jutrzejsze śniadanie 🙂 na ciepło obłędnie pyszne… Co zrobić, żeby do rana takie pozostały? Jak je przechować? Czy rano podgrzać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2016

Przykryj ściereczką. My nie podgrzewamy, ale co kto lubi:)

Patrycja

Dodano opinię: 07.01.2017

Pyszności, każdy zajada jak może 🙂

Magda i Natanek :)

Dodano opinię: 15.10.2017

Bułeczki wyszły przepyszne. Razem z synkiem zajadaliśmy się na całego 🙂

MadziaLenka

Dodano opinię: 30.11.2017

a czy można zrobić z drożdży instat bio?? , i ile wtedy dać i jak to zrobić? bo pewnie inaczej niż że świeżymi się robi:) przepisy z bloga i książek bardzo lubimy teraz np gotuje się ogórkowa i pieka biszkopciki w piekarniku 🙂 Pozdrawiamy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2017

7g drożdży instant = 25g świeżych

Agnieszka

Dodano opinię: 11.03.2019

Takie piękności mi dzisiaj wyszły, tylko bez rodzynek bo syn nie przepada. Dziękuję za przepis 🙂

Marta

Dodano opinię: 05.05.2019

Wyszły super. Polecam!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek