4 porcje

image

 

Uwielbiamy tosty francuskie i wszelkiego rodzaju grzanki na śniadanie. Zazwyczaj na słodko, rzecz jasna;). Ale tym razem proponujemy inną wersję. Trzeba przynać, że wyjątkowo smaczną:).

1,5 bagietki

2 jajka

1/2 awokado

1 łyżka tartego sera żółtego

2 łyżki mleka

1 łyżeczka posiekanego koperku

szczypta pieprzu

szczypiorek i ser żołty do posypania

Piekarnik nastaw na 190'C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Awokado przekroj na pół, przekręć i oderwij jedną część. Wyjmij z niej miąższ łyżką i przełóż do minimalaksera. Dodaj jajka, ser, koperek, mleko i przyprawy. Zblenduj na gładką masę. Bagietki pokrój, każdą kromkę maczaj w masie z obu stron i układaj na blaszce. Posyp szczypiorkiem i odrobiną tartego sera. Piecz około 8-10 minut do zrumienienia. 

Przepis otagowany jest na +12 ze wzgledu na pieczony ser, ale jeśli zrobi się bez, można podać młodszym dzieciom.

imageimageimage