Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 kwietnia 2017

Wilgotna i miękka babka z twarogiem

Babki, babeczki… Nie wyobrażam sobie świąt bez nich. Ta jest wyjątkowa. Niezwykle wilgotna, miękka, puszysta… takie babuchy lubimy!  2 szklanki  mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 jajka 250 g twarogu tłustego lub półtłustego 1/2 szklanki cukru kokosowego  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 laska wanilii 200 g masła opcjonalnie 1/2 szklanki rodzynek Rodzynki namocz...

Babki, babeczki… Nie wyobrażam sobie świąt bez nich. Ta jest wyjątkowa. Niezwykle wilgotna, miękka, puszysta… takie babuchy lubimy! 

  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 200 g masła
  • opcjonalnie 1/2 szklanki rodzynek

Rodzynki namocz w goracej wodzie przez 15 minut i odcedź.

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem.

Blaszkę do babki wysmaruj masłem i oprusz mąką.

Masło roztop i i odstaw do całkowitego wystygniecia. Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem na kogel mogel. Białka ubij. Do żółtek i cukru dodaj pokruszony twaróg wraz z ziarenkami wyjętymi z laski wanilii i  zmiksuj ponownie. W odzielnej misce połącz ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Dodaj do masy wraz z wystudzonym masłem i za pomocą ręki lub miksera  połącz ze sobą skladniki. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek i rodzynki, i delikatnie ręką połącz skladniki. Ciasto będzie gęste. Przełóż je do blaszki i dokładnie przyklep. Piecz 45-50 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.

Z taką ilością cukru kokosowego babka jest słodka, ale jesli jesteś bardzo słodkolubny, dodaj o 1/4 szklanki cukru więcej.

Babka będzie  najbardziej idealna, gdy użyjesz tłustego twarogu.

Zamiast cukru kokosowego możesz użyć innego słodziwa, np.syropu daktylowego (około 3 łyżek).

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (33)

Małgosia

Dodano opinię: 13.04.2017

Przepis wygląda apetycznie 🙂 jednak nie mam cukru kokosowego, co w zamian można dać. ?i jaki zamiennik laski wanili?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2017

wanilie pomiń, a zamiast cukru koko uzyj syropu daktylowego.

Kruuufka

Dodano opinię: 13.04.2017

Nie mam cukru kokosowego ale mam za to syrop daktylowy. Można użyć? Czy baba nie wyjdzie 🙂 Nigdy cukru kokosowego nie miałam w rękach i ciężko mi stwierdzić też ile dodać tego syropu… 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2017

Wyjdzie:) daj ze 3 łyżki.

Aga

Dodano opinię: 13.04.2017

Co zamist cukru kokosowego nie mam i jutro juz nie zalatwie

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2017

Syrop datylowy.

Aleksandra

Dodano opinię: 13.04.2017

Czym można zastąpić cukier kokosowy? Chodzi mi o inny 'słodzik' 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2017

Syrop daktylowy, może banany?

Asa_6niebo

Dodano opinię: 13.04.2017

Piekłam babkę na serku homogenizowanym. Jutro mam zamiar spróbować podobnej do Twojej, z twarogiem:) Pozdrawiam serdecznie, świątecznie!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2017

Pozdrawiamy również!

Ania

Dodano opinię: 14.04.2017

Ponawiam pytanie z Fb 😉 czy mozna pominac rodzynki czy one sa niezbedne aby babka byla wilgotna?? 🙂 Pozdrawiam 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2017

Można piminąć. W przepisie wystepują jako „opcjonalnie”, wiec można ale nie trzeba. Ja nie użyłam, bo moi nie lubią.

Mag

Dodano opinię: 14.04.2017

Czy zamiast syropu daktylowego moze być klonowy i też 3 łyżki? Dziękuje.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2017

Tak.

Kamila

Dodano opinię: 14.04.2017

A moze być syrop klonowy? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2017

Tak.

as

Dodano opinię: 14.04.2017

Czy może być syrop z agawy?

Ewa

Dodano opinię: 15.04.2017

Witam. Czy babę wyjąć zaraz po upieczeniu czy jak ostygnie? Świąteczne życzenia, zdrowia i wszelkiej pomyślności. 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.04.2017

Ja wyciągam.

Aneta

Dodano opinię: 15.04.2017

WItam, a czy może być syrop z agawy jeśli będzie chciał zjeść 11-miesięczny bobas?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.04.2017

tak

Bogusia

Dodano opinię: 29.10.2017

A czy zamiast mąki pszennej może być orkiszowa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.10.2017

Tak

Magda

Dodano opinię: 16.11.2017

W formie muffinek ten przepis też wyjdzie? Dziękuję za odp.
Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2017

Musisz probować.

Monika

Dodano opinię: 30.03.2018

Czy zamiast tłustego twarogu moge użyć serka twarogowo-sernikowego Moj Ulubiony lub Bielucha?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.03.2018

Tak

Gosia

Dodano opinię: 09.07.2018

Czy mogę babę zrobić w keksowce? Nie mam formy do babki.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.07.2018

Tak.

Justyna

Dodano opinię: 14.09.2018

A czy zamiast cukru mogę użyć ksylitol? I ile jego dać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

Do 3 r ż ksylitolu nie mozna podawać dzieciom. Trudno nam powiedzieć jakie proporcje, bo nie używamy.

Ula

Dodano opinię: 14.04.2022

Czy może być miód zamiast cukru? Trzy łyżki będą ok?
Maluch na pokładzie 7 miesięcy

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Miód dopiero po roku

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek