Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

24 sierpnia 2014

Warzywne fryty i pstrąg z pieca

Składniki: świeży pstrąg ( u mnie z Biedronki 😛  2 sztuki);natka pietruszki;cytryna;pieprz ziołowy;tymianek suszony;oliwa z oliwek;wybrane warzywa: burak, marchew, seler (może być również ziemniak, cukinia, pietruszka). Nastawiamy piekarnik na 175’C z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.pstrągi myjemy, można też wypatroszyć, ja tego nie robię bo i tak nie jemy skóry. Osuszamy ręcznikiem papierowym i...

Składniki:

świeży pstrąg ( u mnie z Biedronki 😛  2 sztuki);
natka pietruszki;
cytryna;
pieprz ziołowy;
tymianek suszony;
oliwa z oliwek;
wybrane warzywa: burak, marchew, seler (może być również ziemniak, cukinia, pietruszka).

Nastawiamy piekarnik na 175’C z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
pstrągi myjemy, można też wypatroszyć, ja tego nie robię bo i tak nie jemy skóry. Osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy w środku pieprzem, posiekaną natka pietruszki, tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny i zawijamy każdą z ryb w folię aluminiową.

Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w słupki (grube, i tak się skurczą podczas pieczenia), skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem. Mieszamy w misce rękoma, tak by wszystkie „fryty” miały kontakt z marynatą.

Układamy ryby i warzywa na blasze i wsuwamy do piekarnika (druga kondygnacja od dołu). Pieczemy ok. 40min (lub krócej, aż fryty będą miękkie). Nie polecam pieczenia w wyższej temp. bo warzywa się „spalą” i będą gumowe.
Tak naprawdę bardzo prosty obiad, a jaki smaczny!
Oczywiście dziecku dajemy kawałki ryby bez ości:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (12)

Anonymous

Dodano opinię: 09.02.2015

Świetne, to danie stało się jednym z ulubionych dla naszej trójki (dzieciątko i rodzice 🙂 )
Ania z Zielonego Wzgórza :p

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.02.2015

Cieszę się, że Wam smakuje. Pozdrawiamy:)

viola

Dodano opinię: 22.04.2017

Witam 🙂 Czy robiąc frytki z cukini należy wykroić miękki środek?  1,5 cm grubości wystarczy? czy grubsze? Chce miec pewność że się nie przypalą 🙂 Pozdrawiam.

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.05.2017

tak, usuń środek:)

Beata

Dodano opinię: 03.05.2017

Rozumiem, że ryby nie skrobiemy,ale jednak pieczemy wypatroszoną? ? Bez wnętrzności?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.05.2017

tak:)

Kasia

Dodano opinię: 09.05.2017

A bez termoobiegu też się uda?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.05.2017

tak, zwiększ temp o 20 stopni.

Asia

Dodano opinię: 22.12.2017

Folia aluminiowa -czytałam ostatnio artykuł że pod wpływem wysokich temperatur uwalniają się szkodliwe związki tego metalu ciężkiego

Gosia

Dodano opinię: 09.03.2018

też staram się unikać – zawijam rybę w papier do pieczenia – świetnie się sprawdza 🙂

Anna

Dodano opinię: 10.02.2021

Dla niezdecydowanych polecam ten przepis. Te pstrągi i fryteczki z warzyw są przepyszne. Cała moja rodzina zajada ten obiad ze smakiem. P.S. Dziewczyny, to oczywiście nie jedyny Wasz przepis który przypadł do gustu mojej rodzinie. Robicie kawał dobrej roboty. Dzięki Wam „przerobiłam” BLW ze swoim niemowlakiem (odważyłam się, uwierzyłam i jestem mega zadowolona z tego wyboru).

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Cudownie się czyta takie komentarze. Dziękujemy.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek