Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 listopada 2016

Tosty francuskie z twarogiem

Lubimy śniadania ciepłe, z resztą jesienią i zimą takie są najzdrowsze, stąd pomysł na kolejną wersję tostów. Co sądzicie? 8 kromek wybranego chleba(kwadraty) 2 jajka 150 g twarogu 2 łyżki mleka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu 1 łyżka posiekanego koperku olej do smażenia opcjonalnie mozzarella na wierzch Nastaw piekarnik na 200'C z termoobiegiem....

IMG_1243

Lubimy śniadania ciepłe, z resztą jesienią i zimą takie są najzdrowsze, stąd pomysł na kolejną wersję tostów. Co sądzicie?

8 kromek wybranego chleba(kwadraty)

2 jajka

150 g twarogu

2 łyżki mleka

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

szczypta pieprzu

1 łyżka posiekanego koperku

olej do smażenia

opcjonalnie mozzarella na wierzch

Nastaw piekarnik na 200'C z termoobiegiem. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i spryskaj go olejem.

Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju. Dodaj posiekany czosnek i duś z cebulą około minuty. Odsącz z tłuszczu i ostudź.

Twaróg, jajka, mleko, pieprz, koperek przełóż do minimalaksera i zblenduj. Dodaj ostudzoną cebulę z czosnkiem i wymieszaj łyżką. 

Zamocz chleb w mieszaninie z jajek i ułóż na blaszce. 

Piecz około 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia. 

Tosty możesz posypać mozzarellą nim włożysz do piekarnika.

IMG_1245IMG_1244

Aby usatysfakcjonować mięsne zapędy swoje lub swojego meżczyzny:):):), posyp tosty przed pieczeniem pokrojonym boczkiem. O tak:

IMG_1246

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (30)

Bogusia

Dodano opinię: 23.11.2016

A czy można zrobić je bez twarogu? a czy ewetualnie bieluch by sie zadawał? i chciałabym zrobić na 4 kromki czyli wowczas zależy skladniki pomniejszyć o połowe tak?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.11.2016

Na tosty bez twarogu jest przepis na blogu, bieluch jest zbyt kremowy, a proporcje zmniejsz.

Maria

Dodano opinię: 03.01.2017

Czy roczny człowieczek może jeść takie smakołyki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.01.2017

Tak.

Martyna

Dodano opinię: 28.04.2017

Przepyszne, nie wiem komu bardziej smakowały, synkowi, czy mężowi ?

Ania

Dodano opinię: 23.09.2017

Dziewczyny a jaki chleb polecacie dla 10 miesięcznego dzieciaka? Od czego najlepiej zacząć?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

Domowy, albo z bardzo krótkim składem: mąka, zakwas, sól.

Ania

Dodano opinię: 28.11.2017

Pyszne ☺córka i mąż zadowoleni i zaskoczeni. Dobry sposób na przemycenie jajka kiedy dziecko zrzuca z kanapki jajecznicę ☺córka 11 miesięcy.Dziękuję za pomysły

Marcelina

Dodano opinię: 27.12.2017

Super przepis, dziękuję ? sprytny sposób na przemycenie twarożku, bo mój łobuz (3,5 roku) za nim nie przepada.. A grzanki wsuwał aż miło ???

Joanna

Dodano opinię: 02.01.2018

Po dzisiejszej kolacji postanowiłam zostawić komentarz. Mój synek (10 miesięcy) jest ciężkim materiałem do jedzenia, choć od początku stosuje blw. Zjada małe i zawsze wyrzuca wszystko poza krzesełko. Dziś zrobiłam te grzanki i jadł aż miło. Dziękujemy 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.01.2018

Bardzo nam miło:) Powodzenia!

Kasia

Dodano opinię: 31.01.2018

Świetny sposób na częsty chleb 🙂
Ja układam chleb na blaszce i dopiero łyżką polewam/nakładam masę. Po podpieczeniu z jednej strony przewracam I nakładam na drugą. W ten sposób chyba więcej masy pozostaje na chlebie.
Pycha! Pozdrawiam

Kasia

Dodano opinię: 18.02.2018

Czy można takie tosty podać 9,5 miesięcznemu dziecku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.02.2018

Tak:)

Dagmara

Dodano opinię: 22.04.2018

CZy dla 11 miesięcznego dziecka trzeba odciąć skórkę z chlebka czy będzie odpowiednio miękka do pogryzienia?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.04.2018

Wszystko zależy od jego umiejętności:)

Kaja

Dodano opinię: 24.04.2018

Aż miło popatrzeć jak mój, może nie tyle co niejadek, ale maly człowiek o baaardzo wybrednym podniebieniu, wsuwa grzanki aż mu się uszy trzęsą 🙂 Dziekuję!
P.S. Moje mięsne zapedy również zostały zaspokojone! Pycha 🙂

Agnieszka

Dodano opinię: 01.08.2018

Właśnie zjedliśmy je na kolację. Razem z cebulką i czosnkiem podsmażyłam jednego pomidora bez skórki. Były PYSZNE ? Świetne danie, synek niejadek wcinał że smakiem.

Joanna

Dodano opinię: 29.08.2018

Czy w przypadku braku czasu można smażyć grzaneczki na patelni?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.08.2018

Jasne.

Maria

Dodano opinię: 24.10.2018

Czy dla 9miesięcznego bezzębnego dziecia nie będą za twarde?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.10.2018

Nie. Smacznego.

Maria

Dodano opinię: 04.11.2018

Udały się! U nas wystarczyło 11min w piekarniku. Pyyycha 🙂 I rzeczywiście, poza skórką którą odkroiłam, mięciutkie 🙂 BTW świetny sposób na czerstwe pieczywo.

Zofia

Dodano opinię: 10.01.2019

A co z mlekiem? Można podawać 10 miesięcznej córce?
Albo smażyć cokolwiek w tym przypadku cebulę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.01.2019

Mleko, jako składnik potrawy, można.

Agni

Dodano opinię: 14.04.2019

Cały chleb moczymy czy tylko jedna stronę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.04.2019

Obie

Asia

Dodano opinię: 14.02.2020

Robiłam tosty na szybko, bez cebulki i czosnku, z żółtym serem, bo nie miałam mozarelli, ale i tak wyszły pyszne. Zawsze zostawał mi suchy chleb, bez pomysłu na jego wykorzystanie. Dzięki Wam teraz będę wiedziała jak go wykorzystać w pyszny sposób.

Monika

Dodano opinię: 25.01.2021

Jaki chleb tostowy najlepszy dla rocznego dziecka ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Trzeba czytać skład.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek