16 porcji 12 miesięcy+

Te rogaliki zrobisz naprawdę bardzo szybko, mimo, że ciasto jest drożdżowe, nie musisz czekać 5 godzin na wyrastanie:)

Składniki:

  • 2 szklanki wybranej mąki (u mnie 1 szklanka orkiszowej pełnoziarnistej-dlatego są takie ciemne i 1 szklanka pszennej);
  • 25g świeżych drożdży;
  • 100 g zimnego masła;
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego;
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka);
  • 2 łyżki cukru kokosowego lub nierafinowanego trzcinowego

nadzienia do rogalików

  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

 

Drożdże pokrusz do szklanki, dodaj 1 łyżkę cukru i jogurt, porządnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.

Mąkę przesiej do dużej miski. Żółtka wymieszaj (za pomocą łyżki) z resztą cukru (1 łyżką) i dodaj do mąki. Masło pokrój w kostkę
i również dodaj do mąki. Na końcu przelej drożdże z jogurtem i całość wymieszaj najlepiej mikserem, a następnie rękoma zagnieć na gładkie ciasto.
Teraz obierz jabłko, pokrój w kostkę i wrzuć do rondelka. Dodaj 1 łyżkę masła i odrobinę wody. Duś jabłka pod przykryciem aż zaczną się rozpadać. Posyp cynamonem, wymieszaj i zostaw do ostygnięcia.
Podziel ciasto na 2 części i każdą rozwałkuj na kształt koła, na grubość ok 1 -2 cm. Następnie podziel je na 8 części (tak jak się kroi tort).
Na brzegu każdego połóż 1 łyżeczkę ugotowanych jabłek i  zwiń do środka aby powstał rogalik.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, układaj na niej gotowe rogaliki i odstaw na 20 minut. Posmaruj białkiem i piecz 25 minut z termoobiegiem w 180′ C. Gotowe!