Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

02 marca 2018

Szybkie ciastka z jabłkiem z trzech składników (bez jajka i cukru)

składniki 250 g twarogu mielonego (jak na sernik) 250 g masła w temperaturze pokojowej 250 g mąki pszennej 2 słodkie jabłka mąka kokosowa do oprószenia Jabłka obierz ze skórki i pokrój na drobne cząstki (ćwiartki) – jak na zdjęciu. Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. Twaróg, masło i mąkę...

składniki

  • 250 g twarogu mielonego (jak na sernik)
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 słodkie jabłka
  • mąka kokosowa do oprószenia

Jabłka obierz ze skórki i pokrój na drobne cząstki (ćwiartki) – jak na zdjęciu.

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.

Twaróg, masło i mąkę połącz ze sobą i wyrabiaj ciasto. Jeśli jest zbyt mokre, podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm i wykrawaj za pomocą szklanki kółka.  Na połowę połóż cząstkę jabłka, którą przykryj drugą połówką. Nie dociskaj. Postepuj tak z pozostałym ciastem. Ciasteczka ułóż na blaszce w lekkich odstepach od siebie (rosną). Piecz około 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.

Gdy ciastka ostygną, oprósz je mąką kokosową.

By urozmaicić smak ciastek, możesz dodać do ciasta ziarna z laski wanilii, a jabłka doprawić cynamonem.

*przepis pochodzi od pewnej zakochanej w swojej wnusi babci:), a jego źródło znajdziecie tutaj

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (106)

Marta

Dodano opinię: 02.03.2018

Jaka mogłaby być inna mąka?

Kasia

Dodano opinię: 02.03.2018

Szkoda ze u nas odpadają, twaróg i masło. Wyglądają smakowicie

zcynamonem.pl

Dodano opinię: 02.03.2018

Brzmi pysznie ! Zabieram przepis ze sobą 🙂

Magda

Dodano opinię: 02.03.2018

oprószyć :). Poza tym przepis trafia na listę do wypróbowania.

Natalia

Dodano opinię: 02.03.2018

Ile takich ciasteczek wychodzi z przepisu? Czy można make kokosową zastąpić wiórkami? Uwielbiam wasze przepisy, mam wasze książki – jesteście moją inspiracją <3 Dziękuję! 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.03.2018

Mozna i około 30

justyna

Dodano opinię: 02.03.2018

ale apetycznie wygladaja i szybko sie robi:) jutro planuje pieczona owsianke, ale nastepny przepis bedzie TEN!

Agnieszka

Dodano opinię: 02.03.2018

Jaką inna mąke za wyjątkiem pszennej i żytniej można zastosować? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2018

Eksperymentuj.

Justyna

Dodano opinię: 25.12.2018

Orkiszową jasną

Doris

Dodano opinię: 02.03.2018

Jutro zrobie!! Ile sztuk wyjdzie ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.03.2018

Około 30

Joanna

Dodano opinię: 02.03.2018

Moze być twaróg półtłusty z piatnicy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2018

Tak, ale zeby nie mial grudek, tylko był gładki,

Justyna

Dodano opinię: 03.03.2018

Twaróg jak na sernik czyli taki w kubelku gotowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.03.2018

Zwykły, ale przemielony

Ania

Dodano opinię: 03.03.2018

Czy mozna zamienić mąkę pszenną na jakąś bezglutenową? Tzn wiem, ze niby mozna, ale tak by to było zjadliwe?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.03.2018

Ryżowa jest smaczna:)

Asia

Dodano opinię: 03.03.2018

Wlasnie sie pieką. Pierwsza patria jeszcze na ciepło zjedzona. Są przepyszne. Mąż tylko chodzi i skubie z talerza.
Dla doroslych jablka obsypalam dodatkowo cukrem kokosowym.

Anna

Dodano opinię: 03.03.2018

Wyszły pyszne tylko musiałam piec dwa razy. Tzn po 15 minutach w piekarniku musiałam odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 15 minut. Córka właśnie zajada. Brakło mi jabłek włożyłam maliny. Też są dobre?

Boz20

Dodano opinię: 04.03.2018

Czy maslo mozna zastapic olejem kokosowym…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2018

Tak

Iwona21055

Dodano opinię: 05.03.2018

Ja mam takie pytanie jak zapisujemy dany przepis w ulubionych to gdzie możemy to znaleźć bo jog dzień nie widzę folderu ulubione??;)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2018

Póki co nie możemy tego ustawić, informatyk to poprawia.

Iwona21055

Dodano opinię: 05.03.2018

Ja mam takie pytanie jak zapisujemy dany przepis w ulubionych to gdzie możemy to znaleźć bo jog dzień nie widzę folderu ulubione??;)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.03.2018

Informatyk już to poprawia, niebawem będziecie wszystko widziały.

Iwona21055

Dodano opinię: 07.03.2018

super 🙂 dziękuję 😉

Anna

Dodano opinię: 05.03.2018

Przeczytałam na FB że jest opcja logowania się na Waszej stronie. Nie zauważyłam tej opcji, ale teraz Iwona w wpisie powyżej o tym mi przypomiała. Jak i gdzie to działa?

Monika

Dodano opinię: 07.03.2018

Te ciasteczka są mega…
Ale przy moich chłopakach z podwójnej ilości muszę robić. Znikły w moment. Dobrze ostygnąć nie zdążyły;-)

gosia

Dodano opinię: 08.03.2018

Wyszły i smakowały dziecku i babciom, i sąsiadce, bardzo! 😉

Mama.martynki

Dodano opinię: 10.03.2018

Rewelacyjne ciasteczka !! Pyszne, rozpływają się w ustach. Zrobiłam z jabłkiem, śliwka, bananem i gruszka wszystkie wyśmienite.

Asia

Dodano opinię: 13.03.2018

Wszystkim wychodzą, więc ewidentnie mam dwie lewe ręce:( Zamiast zwykłej mąki dałam pełnoziarnistą, proporcje jak w przepisie i wyszły straaaaaasznie tłuste- mój żołądek buntuje się już po zjedzeniu jednego. Można zmniejszyć ilość masła na rzecz czegoś innego? W smaku byłyby ok (zwłaszcza z malinami zamiast jabłek) gdyby nie to ociekanie tłuszczem;)

Iwona

Dodano opinię: 15.03.2018

O matko! Jakie to dobre!:)

I tak, jak ktoś wyżej napisał, i ja musiałam trochę dłużej piec. Ale nic to. Warto było!:)

Ania

Dodano opinię: 15.03.2018

Pyszne ciasteczka! Zawsze myślałam, że nie potrafię piec, a tu proszę, wyszły ? Moja córeczka miała ogromną frajdę przy wykrawaniu kółeczek z ciasta. A później nawet mąż się zajadał?

Sylwia

Dodano opinię: 16.03.2018

Moje ciasto bardzo sie kleilo,wiec dodalam wiecej maki,jakos wyszlo,ale teraz ciasto smakuje glownie maka…co zrobilam nie tak?ser taki jak w przepisie.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2018

Cieżko powiedzieć, moze masło było za miękkie. Następnym razem będzie
Lepiej!

Aśka

Dodano opinię: 19.03.2018

Świetne ciacha – dwulatek zjadł ze smakiem. My też 🙂

Anka

Dodano opinię: 22.03.2018

Ja też zrobiłam, wyszły pyszne. I niestety zjadłam ich sama chyba z 6.
I mam takie pytanko, czy ciacha by wyszły gdybym dadała mniej tego masła (dla mnie za tłuste)? I co by spowodowało gdybym dadała jajko (mam prawie 3-latka, nic niejadka, więc pakuje jajko we wszystko co się da)? Czy ciocie są w stanie się ustosunkować?

Ania

Dodano opinię: 22.03.2018

Też wyszły tłuste mimo że masła użyłam 200g czy można dać jeszcze mniej czy będą się rozpadać? Ewentualnie ile oleju kokosowego dać? Następnym razem próbuje z mąką ryżowa.
Ps też musiałam piec 30 min żeby się zarumieniły a były wysoko w piekarniku ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.03.2018

Jeśli wg Ciebie są za tłuste, zmniejsz ilosc masła np. o 1/4. kwestia pieczenia w dużej mierze zalezne jest od oiekarnika. Każdy jest inny, dosłownie każdy i trzeba dostosowywać do swoich warunków. Widocznie Twój potrzebuje więce czas.

Agata

Dodano opinię: 24.03.2018

Moja 8 miesieczna niejadkowa bestia dziabnela kilka gryzow (i to duzo powiedziane) ale reszta z nas wrabala cale ze smakiem ? pycha 🙂

Grażka

Dodano opinię: 25.03.2018

Robilam je o 4 rano 😀 Proste i pyszne 😀 teraz czekam aż rodzinka się zbudzi i będzie degustować :)))

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.03.2018

Dziewczyno, kiedy Ty śpisz?:)

Małgorzata

Dodano opinię: 28.03.2018

W przypadku diety bezmlecznej czym mogę zastąpić masło? dziękuję i próbuje:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2018

Sprobuj oleju koko

Magdalena

Dodano opinię: 29.03.2018

Ciasteczka wyszły mega smaczne 😉

Kasia

Dodano opinię: 08.04.2018

Też się dzisiaj skusiłem na te ciasteczka i są pyszne? nie zjedliśmy jednak wszystkich (jeszcze:)) i zastanawiam się jak je przechować do jutra? W zamkniętym pudełku? Temp pokojowa czy w lodówce? Z góry dzięki?

Moni87

Dodano opinię: 09.04.2018

Czy zamiast twarogu można co innego dac?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.04.2018

Nie

Zu

Dodano opinię: 18.04.2018

Przepyszne są! Ciasto przypomina mi francuskie, tylko o niebo lepsze! Robię cześć z domową konfiturą truskawkową, są nieziemskie? a ostatnio zamiast surowych jablek, dawałam takie uprazone (na roztopione masło klarowane wsypalam cynamon, imbir, gałkę, kardamon i goździki, a po minutce jabłka.)

Marta

Dodano opinię: 14.06.2018

Genialny przepis! Robię często ze 125g masła, 125g sera (nawet nadaje się śmietankowy) i 115g mąki orkiszowej typu 700. Masło i ser mieszam mikserem, dodaję mąkę i mieszam łżką, no i wkładam do lodówki aż zrobi się twarde. Wówczas sypię pozostałą ilość mąki do rozwałkowania i dalej jak w przepisie. Najbardziej genialne jest włożyć po pół łyżeczki serka mascarpone na krążek ciasta pod wybrane owoce (genialne maliny, albo czereśnie w połówkach) i wtedy złożyć i upiec. Najlepsze – robię je dwa razy w tygodniu i jak tylko wystygną, to…już ich nie ma! Dziękuję Wam za znakomity przepis!! 🙂

Iwona

Dodano opinię: 06.04.2020

Jakie piękne! <3 mascarpone z malinami – bardzo w moim guście, na pewno spróbuję 🙂

Joanna

Dodano opinię: 17.06.2018

Hej Dziewczyny, jak piec w piekarniku bez termoobiegu? Laik piekarnikowy jestem… 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.06.2018

Tak samo, tylko chwilę dłużej.

Karolina

Dodano opinię: 21.06.2018

Mozna zwykly twarog zblendowac na gladko po prostu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.06.2018

Tak

Agnieszka

Dodano opinię: 28.07.2018

Zrobione☺ pychotka?

Justyna

Dodano opinię: 31.08.2018

Te ciastka to mordercy diety ? Pyszne są, a roboty na 15 minut?

Anka

Dodano opinię: 08.10.2018

Pytaniem mam, bom zielona w kuchni i dopiero uczę się ją pokochać ;P Ile mogę przechowywać te ciasteczka? W lodówce trzeba czy jak? Wiem wiem, sa takie pyszne, że powinny zniknąć od razu ale narobiła jak dla pułku wojska 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

haha, maxymalnie 2 dni w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu, nie musi to byc lodówka.

Anka

Dodano opinię: 09.10.2018

Dzięki. A ciasteczka wyszły mi pierwsza klasa 😀 Młody je i nawet stary je haha 😉 Mąki kokosowej nie miałam to oprószyłam zmielonymi wiórkami kokosowymi, no i cynamonem. Zapomniałam doprawić nim jabłka, to poszedł na wierzch 😉

Eluchna

Dodano opinię: 31.10.2018

Zamiast twarogu można dać Ricotte?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.11.2018

Próbuj

Inok

Dodano opinię: 12.11.2018

Pycha! Nie miałam mąki kokosowej, więc posypałam jabłka Różdżką Smaku Śliwka od Helpa. I smakują rewelacyjnie 🙂

Gosia

Dodano opinię: 22.11.2018

Od jakiego wieku takie ciastka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Zapraszamy do tagów po przepisami i nad.

Justyna

Dodano opinię: 26.12.2018

Zrobiłam, moim zdaniem nie są zbyt smaczne. Okrutnie tłuste, piekłam 25 minut a i tak są lekko zakalcowate (utopione w tłuszczu?). W dodatku się 'pootwierały’. Drugi raz nie zrobię, szkoda składników.

Ewelina

Dodano opinię: 27.12.2018

Rewelacja – szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne 🙂

Ania

Dodano opinię: 31.01.2019

Zakochalam sie z nich. Zmienilam proporcje bo jednak tyle masla to nie dla mnie ale i tak sa przepyszne. Czesto u mnie goszcza.

Gosia

Dodano opinię: 15.02.2019

Ciasteczka są przepyszne! Szybko, prosto i smacznie ?

Daria

Dodano opinię: 03.03.2019

Dziewczyny jaki inny owoc mogę dać. Nie lubie jabłek w ciastach bananów również. Dziecku zrobie a cos dla mnie. I czy owoce mrożone mogą być?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.03.2019

Gruszka, mango… lepiej nie mrożone

Ula

Dodano opinię: 05.03.2019

Rewelacja – szybkie, proste i smakują wszystkim. Zależało mi na czasie, więc wyjęte z lodówki twaróg i masło potraktowałam blenderem. Zamiast mąki kokosowej posypałam utartym w moździerzu ksylitolem. Wyszły znakomite!

Beata

Dodano opinię: 18.03.2019

Pychotka! Łatwy i szybki przepis. Moje 1,5 roczne dziecko zajadało się 🙂 czy próbowałyście dodać trochę mniej tłuszczu? Bo wydają mi się trochę tluste.

Doris

Dodano opinię: 03.04.2019

Czy ciasto może przeleżeć całą noc i dzień w lodówce?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.04.2019

nie

MamaDyzia

Dodano opinię: 08.04.2019

Genialne te ciasteczka!!!!!! Chwila roboty a jakie pyszne i zdrowe!!! Można biały ser przemycić…? Dziewczyny jesteście WIELKIE!!! Uwielbiam Was☺ Nie raz uratowałyście mnie z opresji „co dzis na obiad”….? Tak dalej☺

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.04.2019

Miło nam❤️ Dziękujemy!

Hania

Dodano opinię: 12.04.2019

Przepyszne???? moja 9 miesieczna corcia jak je zajada to caly czas mówi „mmmmm”?

Magda

Dodano opinię: 06.05.2019

Rewelacyjne, przepyszne i ekspresowe <3

Agats

Dodano opinię: 10.05.2019

Według mnie za duzo masła i pewnie dlatego wyszły mi zakalcowate i tluste
Następnym razem dam polowe mniej masła

Kasia

Dodano opinię: 17.05.2019

Ciasteczka proste i szybkie. Dałam połowę porcji masła i wyszły dobre. Do ciasta esencję z laskii wanilii. Jabłka wcześniej posypałam cynamonem. Wg.mnie jednak trochę brakuje im smaku. Muszę pokombinować. Piekłam 20 minut.

Ewa

Dodano opinię: 10.06.2019

Czy można je zrobić dzień szybciej? Też będą dobre?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.06.2019

jasne, przechowaj w puszce lub zamkniętym naczyniu

aneeeczka

Dodano opinię: 03.07.2019

Z tego samego przepisu robię paszteciki do barszczu – faszeruję podsmażonymi pieczarkami zamiast jabłkiem 😉

Sandra

Dodano opinię: 01.08.2019

Wyszły przepyszne, dałam 200g twarogu, 200 mąki i 150 masła 🙂 z pozostałego ciasta wycięłam małe kółeczka i posypalam z wierzchu cukrem i cynamonem…to dopiero była petarda :p

Ania

Dodano opinię: 11.09.2019

A czy do poruszenia mogę dać mąkę z orzeszków arachidowych? Czy to raczej mija się z celem….

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.09.2019

mniam! pewnie:)

paula

Dodano opinię: 17.09.2019

Ten sam przepis jest na blogu aniagotuje.pl tam jeat napisane ze oryginalny przepis pochodzi z książki kucharskiej „Praktyczna kuchnia domowa” z 1937 roku

Marta

Dodano opinię: 19.12.2019

Wyglądają apetycznie, aż ślinka cieknie… ??Niestety u nas też alergia bmk ??Bardzo ubolewam, bo ja też póki co kp i nie mogę, a uwielbiam pieczone jabłka ? Z tłuszczem roślinnym nie ma problemu.. ale ser ?Czekam, może kiedyś powstanie przepis bez twarogu??

Kasia

Dodano opinię: 10.02.2020

Czy mogę mąkę przenną zastąpić kokosową?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.02.2020

nie robiłyśmy

Olga

Dodano opinię: 19.03.2020

W domu mamy bielucha – nada się?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

tak

Monika Stachowska

Dodano opinię: 30.04.2020

Przepyszne! Polecam. Dziękuję za fajny przepis.

Anna

Dodano opinię: 03.05.2020

Mąkę kokosową można jeść na surowo? Akurat miałam to posypałam 🙂 Wyszły przepyszne 🙂 Zrobiłam w wersji z jabłkiem i cynamonem, bananem, mango i wiśniami. Wszystkie wyszły bardzo dobre, ale chyba najlepsze z jabłkiem 🙂 Pozdrawiam!

Anna

Dodano opinię: 12.10.2020

Mnie niestety nie wyszło, mimo iż raczej nie mam problemów z pieczeniem ciast. Wzięłam masło w temperaturze pokojowej, 250 g serka „twój ulubiony” (Zawsze robię z nim serniki i są pyszne, stąd wydawało mi się, że będzie ok) i zwykłą mąkę pszenną 450. Niestety wyszedł bardziej krem niż ciasto, nijak tego rozwałkować się nie dało, dosypywałam mąki, wstawiłam do lodówki i nic. Musiałam wyrzucić. Jaki twaróg jest najlepszy do tego przepisu? Bo jak widać „twaróg jak na sernik” To za mało :/

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2020

Serek mógł być zbyt „luźny”

Aneta

Dodano opinię: 06.12.2020

Czy mascarpone też się nada?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.12.2020

Raczej nie, jest dużo rzadszy niż twaróg. Chyba że pokombinować z suchymi składnikami. Zawartość tłuszczu jest też znacznie wyższa.

Dorota

Dodano opinię: 03.01.2021

Wypróbowane w następujących proporcjach: 250 g ricotty, 250 g mąki i 150 g masła. Pieczone 17 minut. Wyszły bardzo dobre, obawiałam się, że będą twarde (za twarde dla malucha), ale po upieczeniu są krucho-miękkie 🙂 Mężowi też smakowały, stwierdził, że babcia mu takie piekła 😉

Ela

Dodano opinię: 22.02.2021

Ja zrobilam z 600 g sera bialego i 300 g mąki razowej orkiszowej, dodalam kilka łyżek tluszczu kokosowego i zagniotłam. Wyszlo fajne ciasto podobne do miękkiej plasteliny, rozwałkowałam i zrobilam okolo 3 blachy ciasteczek z 2 letnią córką która otulała cząstki jabłek. Nie dodawałam wcale cukru i wyszły pyszne. Na jeden wieczór dla 5 osobowej rodzinki…

Gocha

Dodano opinię: 16.06.2021

Witam;) Przepis super. Korzystam z niego 4 raz:) Uzywam quarka dla wszystkich którzy by zastanawiali się czy wyjdzie 🙂 Trzeba tylko troszke więcej mąki dodać. Dziękuję za super szybki przepis.:) Pozdrawiam

Renata

Dodano opinię: 11.08.2021

Kolejny cudowny przepis ???
Kocham Was za Wasze szybkie, ciekawe i pyszne przepisy ?
Cała rodzina się zajada ciasteczkami ??

Tita

Dodano opinię: 17.10.2021

A z mojej strony ciekawostka 😉
Przepis znam od bardzo dawna (czasy szkoły średniej) i zawsze były to ulubione ciastka rodzinki 🙂 teraz zajada się nimi synek i mąż. Robię w wersji z jabłkiem lub z powidłami. W drugim przypadku wycinam kwadraty i robię koperty. I ważna uwaga dla tych, którym non stop brakuje czasu 😉 sera nigdy nie mieliłam i zawsze wychodzą pyszne 😀

Mama Natalia

Dodano opinię: 06.02.2022

Te ciastka są pyszne, robiłam wiele razy, ale zawsze do tej pory ze zwykłego twarogu, półtłustego, nic nie przemielonego, fantastyczne zawsze wychodziły, a wczoraj został mi ser z wiaderka bo pół do sernika poszło i stwierdziłam,o, zrobię zgodnie z przepisem, i wiecie co, wolę tą poprzednią wersję, o wiele lepsze wychodzą, naprawdę, także jak któraś mama chciałaby zrobić a ma tylko zwykły twaróg to polecam,nic nie mielić, a wyjdą przepyszne

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek