Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

09 lipca 2014

„Syrop z suszonych owoców „

Syrop jest doskonały do słodzenia różnych potraw. Używamy owocu, którego smak akurat chcemy użyć. Np. Syrop daktylowy doskonale dosładza ciasta. Ja użyłam do szyszek syropu śliwkowego.Można go wykorzystać np. do wykonania szyszek amarantusowych. 6 suszonych śliwek;1/2 szklanki przegotowanej wody. Suszone owoce namoczyć przez około godzinę w przegotowanej wodzie (można zostawić na noc) . Po tym czasie...

Syrop jest doskonały do słodzenia różnych potraw. Używamy owocu, którego smak akurat chcemy użyć. Np. Syrop daktylowy doskonale dosładza ciasta. Ja użyłam do szyszek syropu śliwkowego.Można go wykorzystać np. do wykonania szyszek amarantusowych.

6 suszonych śliwek;
1/2 szklanki przegotowanej wody.

Suszone owoce namoczyć przez około godzinę w przegotowanej wodzie (można zostawić na noc) . Po tym czasie odlać do kubka wodę, zostawiając około łyżki. Zblendować, dodając taką ilość wody, jaką konsystencję chcemy uzyskać. Ja użyłam niewiele wody, gdyż zależało mi na gęstej konsystencji syropu do wykonania szyszek.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (25)

Anonymous

Dodano opinię: 27.11.2014

Jak długo i najlepiej w czym przechowywać taki syrop? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.11.2014

Niezbyt długo się go przechowa-do 2 dni. Ja przechowuję w szklanym pojemniczku.

Anonymous

Dodano opinię: 14.04.2015

Z daktyli też można??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2015

Tak,z daktyli nam najbardziej smakuje. W momencie powstawania przepisu potrzebowałam akurat śliwkowego. Daktylowy-polecam.

Anonymous

Dodano opinię: 19.04.2015

syrop z daktyli do Waszych petitkow tak samo zrobic? 🙂 czy macie jakies cenne wskazowki? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2015

Może być tak samo,a możesz zrobić odrobinę rzadszy:)

Magda

Dodano opinię: 21.01.2016

A w przypadku syropu z daktyli, to czy zdejmujemy po namoczeniu z nich skórkę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.01.2016

Nie ma takiej potrzeby.

ELiza

Dodano opinię: 16.03.2016

Dziewczyny, jakich używacie daktyli? u mnie w sklepach widziałam tylko te dosładzane syropem gukozowo-fruktozowym i z jakimś konserwantem. Chyba takie daktyle nie są zbyt zdrowe dla dzieci:)
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.03.2016

W pPiotrze i Pawle lub w Rosmanie znajdziesz dobre daktyle suszone bez pestek.

Sylwia

Dodano opinię: 04.04.2016

Ile wychodzi tego syropu? W przepisie na biszkopty potrzeba 2łyżki syropu. Czy jak zrobie syrop z 6 daktyli to wystarczy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.04.2016

Tak. To kwestia ilości wody, którą dodasz i gęstości syropu. 

Ula

Dodano opinię: 24.01.2017

zalewmy gorącą wodą? czy bez różnicy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2017

Gdy zalejesz gorącą szybciej zmiękną.

Gosia

Dodano opinię: 30.05.2019

Czy można też zrobić ze świeżych daktyli? Miksując tylko same owoce? Wysłałam męża do sklepu po suszone, zadowolony przyniósł paczuszkę świeżych… ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.06.2019

Ze swieżych nie

Gosia

Dodano opinię: 30.05.2019

Czy można przygotować również że świeżych? Blendując tylko owoce?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.06.2019

To nie będzie to samo

Kasia

Dodano opinię: 11.10.2019

Przechowuje się go w temperaturze pokojowej czy lodówce?

Kasia

Dodano opinię: 11.10.2019

Czy syrop przechowuje się w temperaturze pokojowej czy lodówce?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

w lodówce

Ania

Dodano opinię: 28.05.2020

Od kiedy można podać dziecku jedzenie z syropem daktylowym? Córka skończyła parę dni temu roczek.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.05.2020

już możesz:)

Ania

Dodano opinię: 21.02.2021

A co sądzicie o sklepowym syropie daktylowym dla rocznego dziecka? Niby w składzie jest tylko 100% syropu daktylowego, ale mam wątpliwości czy nie ma tam jakiś konserwantów..

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Producent powinien podać na opakowaniu wszystkie składniki.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek