3-4 porcje

Szparagi, szparagi. Wiadomo – są mniami w każdej postaci, więc i to danie jest wyjątkowe. Spróbujcie! A Wy, jak najczęściej jecie szparagi? 

5 sztuk białych szparagów

1 mały ząbek czosnku

 2 łyżki masła

1 płaska łyżka mąki pszennej

1,5 szklanki mleka

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku

1/2 pęczku szczypiorku

opcjonalnie 2 łyżki parmezanu

 

Szparagi umyj i obierz do 3/4 ich wysokości. Odetnij twarde końce. Gotuj  je w wodzie przez 15 minut. Pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i zamieszaj, by powstała spójna masa. Zalej wszystko mlekiem i mieszaj do momentu, gdy sos się zagotuje i zgęstnieje. Dodaj do niego ugotowane szparagi i zblenduj wszystko na gładki krem. Dopraw gałką i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 

Ugotuj makaron al dente i odcedź. Przełóż go ponownie do pustego garnka, w którym sie gotował i zalej sosem. Wymieszaj, by oblepił dokładnie makaron. Dodaj parmezan i ponownie wymieszaj. 

Danie podawaj posypane pokrojonym szczypiorkiem. 

Jeśli nie użyjesz parmezanu, danie możesz podać małym dzieciom.