Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 października 2014

Sos pomidorowy na zimę

Zamknij najlepsze smaki lata w słoiku i ciesz się nimi zimą. Ten sos pomidorowy robi się szybko, smakuje obłędnie. Wypróbuj.

Sos pomidorowy na zimę

 

Sos pomidorowy na zimę

Gdy brak weny, czasu, mocy – pyk, otwieramy słoik, podgrzewamy, gotujemy makaron i mamy obiad. Błyskawiczny w przygotowaniu sos będzie naszym zabezpieczeniem spokojnie czekającym na swój dzień:)

Składniki:

ok. 5 kg pomidorów
3 łodygi selera naciowego
5 ząbków czosnku
3 cebule
duża garść listków bazylii i oregano (mogą być suszone)
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Wykonanie:

Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę i przełożyć do dużego garnka. Dusić pod przykryciem. Nać selera pozbawić włókien i pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów i nadal dusić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić lekko na oliwie.
Po 40 minutach duszenia dodać do pomidorów i selera cebulę i wyciśnięty czosnek.
Dusić jeszcze przez około 20 minut, pod koniec dodając porwane zioła.
Gotowy, jeszcze gorący sos, przelać do słoików, zakręcić mocno i postawić do góry dnem. W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę, wyłożyć dno ściereczką kuchenną i wstawić słoiki tak, by się nie stykały. Gotować przez 30 minut.
Ten sos nie tylko może być już gotowym daniem po połączeniu go z makaronem, ale może też stanowic składnik innych potraw np. pizzy.

Możesz całość zblendować, wówczas uzyskasz gęsty, gładki sos o pięknym pomarańczowym kolorze.

Sos pomidorowy na zimę
Sos pomidorowy na zimę

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (13)

Marcela

Dodano opinię: 13.10.2014

mmm…. poezja z samego rana jeśli by mnie spytać o zdanie!:)

Kasia

Dodano opinię: 26.07.2015

Nie usunęłaś pestek z pomidorów? W jakim wieku podawałaś sos dzieciom? Pytam bo niby najmłodszym pestek nie można podawać i zastanawiam się kiedy można podać całego pomidora. Oczywiście bez skórki 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.07.2015

Nigdy nie wyjmowałam pestek z pomidora. Sos pomidorowy podaję od chwili, gdy podałamw ogóle makaron. Tu masz naszą pierwszą wersję : https://alaantkoweblw.pl/atak-krwiozerczych-pomidorow-spaghetti-napoli/

polina

Dodano opinię: 30.07.2015

ile słoików i jakiej wielkości wychodzi z takiej ilośći pomidorów? 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.07.2015

Wyszło mi 7 słoików 1/2 litra. 

Hania

Dodano opinię: 10.08.2015

WItam. Mój mały ma teraz 7,5 i zaczynamy kożystać dzisiaj z przepisów blw(wcześniej wrzywka) i tak się zastanawiam po jakim czasie można podawać taki sos pomidorowy w wersji bogatej? Bo chciałabym zrobić słoiki na zimę i zastanwiam się czy z czosnkiem i selerem czy jeszce będzie za wcześnie? I jeszcze jedno pytanie-makaron gotujemy wogole bez soli tak?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.08.2015

Tak, makaron gotujemy bez soli, a sos spokojnie możesz przygotować wg naszego przepisu i dać zimą dziecku:)

magewa

Dodano opinię: 26.09.2015

A macie przepis jak "zakonserwować" puree z dyni 😉 czy też wystarczy podgrzać – wrzucić do soików – zawekować? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.10.2015

Nie robiłyśmy nigdy dyni do słoików, ale polecalabym, dla pewności, pogotować:)

Agata

Dodano opinię: 08.08.2016

Czy mogę zastąpić czymś seler? Mój mąż ma na niego uczulenie :/ Pozdrawiam 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.08.2016

Korzeniem pietruszki lub pomiń.

Sandra

Dodano opinię: 18.10.2017

Witam. A czy można pasteryzować w piekarniku? Macie sprawdzony sposób na to?
Fajny przepis i zaraz się zabieram za robienie 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

Nie próbowałyśmy, ale w internecie na pewno znajdziesz wskazówki:)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek