Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 marca 2015

Sos beszamelowy i jego zastosowanie

Składniki: 1 łyżka masła;1 łyżka mąki (pszennej / kukurydzianej);1 szklanka zimnego mleka (krowiego ew. roślinnego np. owsianego);pieprz (najlepiej biały, ale ja zazwyczaj dodaję czarny mielony);szczypta zmielonej gałki muszkatołowej;sól ( w wersji dla dorosłych). W nieprzywierającym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy rózgą/ trzepaczką, smażymy chwilkę mąkę, aż zacznie się „pienić” wciąż mieszając wlewamy mleko. Mieszamy,...

https://alaantkoweblw.pl/?p=67

Składniki:
 1 łyżka masła;
1 łyżka mąki (pszennej / kukurydzianej);
1 szklanka zimnego mleka (krowiego ew. roślinnego np. owsianego);
pieprz (najlepiej biały, ale ja zazwyczaj dodaję czarny mielony);
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej;
sól ( w wersji dla dorosłych).
 W nieprzywierającym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy rózgą/ trzepaczką, smażymy chwilkę mąkę, aż zacznie się „pienić” wciąż mieszając wlewamy mleko. Mieszamy, mieszamy, mieszamy:) Mleko zacznie gęstnieć, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy ok 2 minut. Gotowe.

Jeśli chcemy by sos był nieco rzadszy, możemy dolać mleka. Jeśli chcemy wykorzystać sos np. do zapiekanki dla kilku osób, najlepiej podwoić ilość wszystkich składników. Sos beszamelowy jest aksamitny, delikatny, doskonale sprawdzi się w wielu daniach, między innymi:

ŁOSOŚ POD BROKUŁOWYM BESZAMELEM
MAKARON PENNE Z CUKINIĄ I BESZAMELEM
ŁOSOŚ POD SZPINAKOWYM BESZAMELEM
ZAPIEKANKA RYBNA Z RYŻEM I WARZYWAMI

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (20)

Anonymous

Dodano opinię: 13.03.2015

czy zamiast masła można dać po prostu olej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2015

Nie próbowałam nigdy:)

Anonymous

Dodano opinię: 16.03.2015

Mozna.
W internecie sa przepisy na weganski beszamel. Wielokrotnie takowy robilam z racji tego, ze moja corka ma alergie na mleko krowie i maslo.
Ania

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.03.2015

Dziękujemy Aniu za info:)

KREJZOLCIA90

Dodano opinię: 15.03.2015

ciekawy blog w wolnej chwili zajrzyj do mnie 😉 Na rozdanie może się uda 🙂

http://blogowszystkimevi.bloog.pl/

magewa

Dodano opinię: 24.11.2015

trochę nie na temat ten wpis…

Mama Pana Adama

Dodano opinię: 16.03.2015

Spróbowaliśmy i przepis działa:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.03.2015

Cieszę się:)

Anonymous

Dodano opinię: 16.03.2015

ja robię na oliwie, żeby nie „przypalać” masła. gdyż to niekorzystnie na nie wpływa;)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.03.2015

Nigdy nie próbowałam:) Oczywiście, przypalone masło, nie nadaje się do jedzenia, dlatego jeśli robicie na maśle, trzeba jak tylko się roztopi dodać mąkę i mieszać.

Domcia

Dodano opinię: 24.02.2016

Czy można robić potrawy na mleku krowim dla dzieci poniżej 1 roku? Jeżeli tak , to proszę o informację od kiedy.
Dzięki 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.02.2016

Jako składnik potrawy-tak,ale możesz też zastępować roślinnym.

Domcia

Dodano opinię: 24.02.2016

Np.w przepisie na naleśniki z kaszy manny (8m) jest szklanka mleka. Chodzi o krowie czy roślinne?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.02.2016

Dowolnie:)

Kasia

Dodano opinię: 22.04.2016

czy warzywa z beszamelem robione w piekarniku mozna podac (odgrzane) rocznemu dziecku na drugi dzien?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.04.2016

Jeśli przechowasz w lodówce, tak.

Alicja

Dodano opinię: 21.10.2018

nie ma to jak czytac szybko i dodac cala szklanke maki ;D gesto się zrobilo….

Ewelina

Dodano opinię: 02.08.2019

Od kiedy można podać dziecku beszamel z gałką muszkatołową? Czy może w ogóle z niej zrezygnować na długi czas?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

Kiedy zechcesz

Marta

Dodano opinię: 20.07.2021

Szybko, łatwo i smacznie! <3

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek