Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

25 sierpnia 2015

Sałatka warzywna do słoików

  Warzywna sałatka zapomniana przeze mnie, ale odkopana, oczywiście w przepiśniku Babci Antka. Jest tak smaczna, jak prosta w wykonaniu.To świetny pomysł na lato zimą:) Otwieramy słoik i sałatka do obiadu gotowa:) Tzw. wiesz, co jesz;) 1 kg ogórków gruntowych 1 kg małych, czerwonych pomidorów 1 kg małych, zielonych pomidorów 1 kg kapusty białej 0,5...

 

IMG_1391

Warzywna sałatka zapomniana przeze mnie, ale odkopana, oczywiście w przepiśniku Babci Antka. Jest tak smaczna, jak prosta w wykonaniu.To świetny pomysł na lato zimą:) Otwieramy słoik i sałatka do obiadu gotowa:) Tzw. wiesz, co jesz;)

1 kg ogórków gruntowych

1 kg małych, czerwonych pomidorów

1 kg małych, zielonych pomidorów

1 kg kapusty białej

0,5 kg marchewki

1 kg cebuli

1 kg czerwonej papryki

2,5 łyżki soli

1 łyżka cukru

1/4 szklanki octu 10%

2 łyżki oleju

1/2 szklanki wody

6 ziarenek ziela angielskiego

5 listków laurowych

1 łyżka pieprzu mielonego

Cebulę i zielone pomidory przekrój na pół i pokrój w plasterki, ogórki w plasterki, paprykę w drobne słupki, kapustę posiekaj. Cebulę zasól 1 łyżeczką soli i odstaw do lodówki. Pozostałe warzywa (prócz marchewki i czerwonych pomidorów) wymieszaj i zasól pozostałą solą. Warzywa odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki. 

Po tym czasie odsącz warzywa z powstałego płynu i przełóż je do wysokiego garnka. Pokrój marchewkę w plasterki (jeśli jest duża, przekrój ją wcześniej wzdłuż) i dodaj do warzyw wraz z przyprawami,olejem i wodą. Duś je przez 20 minut. W tym czasie przekrój czerwone pomidory na pół i pokrój w plasterki. Po 20 minutach duszenia dodaj je do warzyw i duś  razem jeszcze około 10 minut. Wlej do warzyw ocet, wymieszaj i przełóż gorące do słoików. 

Przygotuj szeroki garnek, wyłóż go ściereczką i wlej wodę w takiej ilosci, by sięgała do co najmniej 3/4 wysokosci słoików. Gotuj je przez 10-15minut, by się zapasteryzowały.

Z tej porcji warzyw wyszło mi około 6 litrów sałatki. 

Uprzedzając pytania przeciwników soli:) W przetworach czasem nie da się jej pominąć. W tym przypadku dodajemy taką ilość, by warzywa pusciły soki, skruszały. Nie jest jej dużo. 

Kwestia octu – w sałatce jest go bardzo mało na dużą ilość warzyw. Dziecko nie zje jej za dużo,więc uznajemy to za bezpieczną ilość dla dziecka po roku.

IMG_1393

Najpierw zrobiłam jedną porcję, ale tak nam zasmakowała ta sałatka, że w zrobiłam kolejną:)

IMG_1356

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (17)

Ola

Dodano opinię: 25.08.2015

od jakiego wieku można dla dzieci robić przetwory z octem? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.08.2015

Zakładając,że ilość octu na ponad 6 kg warzyw jest tak niewielka,a dziecko nie zje 5 słoików, to po najbezpieczniej jest po roku. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.08.2015

Oficjalne zalecenia dla niemowląt nie wspominają o occie. 

Ola

Dodano opinię: 25.08.2015

Ciocia na wsi robi bardzo dużo słoików, z octem standardowo, od cukini, przez pomidory aż do ogórków. Z rezerwą podchodziłam do tego. Czyżby błędnie? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.08.2015

Wiesz,jeśli to wszystko zalane jest duzą iloscią octu, to niezbyt,ale taka ilość jak jest w sałatce i mała ilość,którą zje dziecko ponad roczne-nie jest niebezpieczne wg nas i opinii dietetyka. 

FK

Dodano opinię: 01.09.2015

Czy pasteryzację trzeba powtarzać, czy wystarczy ten jeden raz?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2015

Wystarczy raz.

FK

Dodano opinię: 02.09.2015

To super, dzięki za odpowiedź 🙂

Marlena

Dodano opinię: 04.09.2015

Zrobiłam kilka dni temu. To pierwsze słoiki w moim  życiu 🙂 Sałatka smaczna, delikatna. Idealny dodatek do obiadu.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.09.2015

My też uwielbiamy:)Cieszymy sie, że i Tobie smakowała:)

Agnieszka

Dodano opinię: 16.06.2016

A ja mam pytanie skąd wziąć zielone pomidory bądź czym je ewentualnie zastąpić 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.06.2016

z ogródka, ale też kupić w sezonie można. Jeśli chcesz, możesz pominąć i w ich miejsce dać twarde czerwone. 

Marysia

Dodano opinię: 25.07.2016

Czy ocet jabłkowy sie nadaje?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.07.2016

Polecamy zwykły.

Weronika

Dodano opinię: 17.01.2018

U nas sałatka robiona od dwóch lat w wersji bez pomidorów 🙂 wszyscy uwielbuają 🙂 ogólnie nie lubię produktów marynowanych octem ale ta sałatka ma bardzo małą jego ilość i jest przepyszna 🙂

Jolanta

Dodano opinię: 20.06.2019

Witam, a te pół szklanki wody po co jest do duszenia marchewki, a olej też, no i kiedy mam dodać czerwone pomidory.

Ewelina

Dodano opinię: 09.10.2019

Wlasbnie zapasteryzowalam słoiki i w pośpiechu bo dzieci śpią: )…..zapomnialam.o occie. Czy to będzie zjadliwe ? Nie popsuje sie ?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek