Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 maja 2015

Ryż zapiekany w sosie pomidorowym z soczewicą i serem.

Zapiekanka-wymyślanka, ale smak wcale nie wymyślony:) 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy (u mnie brązowa,ale nie ma znaczenia rodzaj:)) 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki tartego sera żółtego oregano i bazylia oliwa Wypłucz ryż i ugotuj go, aż wchłonie całą wodę. Cebulę drobno posiekaj i...

Zapiekanka-wymyślanka, ale smak wcale nie wymyślony:)


1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody
1/2 szklanki ugotowanej soczewicy (u mnie brązowa,ale nie ma znaczenia rodzaj:))
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki tartego sera żółtego
oregano i bazylia
oliwa

Wypłucz ryż i ugotuj go, aż wchłonie całą wodę. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju. Zioła drobno porwij lub posiekaj. Przelej przecier do miski, dodaj soczewicę, cebulę wyciśnięty ząbek czosnku, zioła, oraz starty na grubych oczkach ser żółty.
Posmaruj blaszkę olejem i wyłóż na nią ugotowany ryż. Polej go przygotowanym sosem pomidorowy. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 15-20 minut.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (44)

Anonimowy

Dodano opinię: 06.05.2015

1/2 czego sera? szklanki?
czy zamiast przecieru pomidorowego może być koncentrat? ile? czy rozrobić go z czymś?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.05.2015

szklanki:)Możesz użyć koncentratu,ale rozcieńcz go najlepiej bulionem. 2,3łyżeczki na 3/4 szklanki bulionu.

Wiedza Na Zdrowie

Dodano opinię: 06.05.2015

Wygląda znakomicie i na pewno świetnie smakuje 🙂

Kinga Łucja

Dodano opinię: 06.05.2015

Pychotka! 😀

Justyna H.

Dodano opinię: 07.05.2015

Wygląda smacznie, chyba dziś zrobię na obiad. Może 30 to miesięczna córka też zje

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.05.2015

Daj znac, czy smakowało:)

Justyna H.

Dodano opinię: 07.05.2015

Muszę spróbować zrobić na obiad, może 30 miesięczna córka też zje

Anonimowy

Dodano opinię: 09.05.2015

Na jak dużą zapiekankę (jak duże naczynie) wystarczą podane składniki?:)

Anonimowy

Dodano opinię: 10.05.2015

Jak duże naczynie potrzeba na tę ilość składników?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.05.2015

Ja piekłam w blaszce o wymiarach ok 37×25, ale jak zrobisz w mniejszej to będzie po prostu wyższa.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.05.2015

Ja piekłam w blaszce o wymiarach ok 37×25, ale jak zrobisz w mniejszej to będzie po prostu wyższa.

Anonimowy

Dodano opinię: 13.05.2015

Ani smakowało tylko miała mały problem z ryżem bo jeszcze nie umie jeść sztucami. Ale już się uczy.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.05.2015

Powodzenia:)Nim się obejrzysz, bedzie kroiła kotleta nozem:)

Luiza Olejniczak

Dodano opinię: 13.05.2015

Nawet mojemu mezowi smakowalo, a on raczej nie jada moich wynalazkow;)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.05.2015

Mąż – smakosz:)Pozdrawiamy!

gosia

Dodano opinię: 23.07.2015

jeżeli nie podam sera to czy można podać potrawę u niemowlaka 10miesięcznego? taki przecier trzeba podać włąsnej roboty czy można kupić gotowy? możecie Panie coś polecić, jaki jest zdrowy, bezpieczny dla dziecka

dziękuję

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.07.2015

Oczywiście,że możesz:)Co do przecieru-czytaj skłąd. Nie może być konserwantów. Idealnie jest,gdy nie ma soli. 

Asia

Dodano opinię: 23.07.2015

Pychota! 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.08.2015

Mniam!

 

Marlena

Dodano opinię: 07.08.2015

Kolejny bardzo smaczny obiad. Uwielbiam ryż a od niedawna też czerwoną soczewicę. Idealne połączenie. Pyyyyycha!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.08.2015

Bardzo nas to cieszy, że Wam smakowało:) Pozdrawiamy!

Marlena

Dodano opinię: 07.08.2015

Dodam jeszcze , że zjedliśmy z mizerią. Zapiekanka raczej z tych suchych, więc warto połączyć z czymś mokrym 🙂

Dziewczyny same w domu, czyli nasz jadłospis na 5 dni | MAMORKI.com

Dodano opinię: 14.08.2015

[…] Ryż zapiekany w sosie pomidorowym […]

Asia

Dodano opinię: 21.08.2015

Ja zamiast przecieru pomidorowego dodałam szklankę soku pomidorowego zrobionego własnoręcznie. Dzięki temu zapiekanka nie była sucha. Dodałam także rozdrobnionego kotleta mielonego, jaki mi został z obiadu.I mniej soczewicy gdzieś o połowę. Bardzo dobre 🙂

Paula

Dodano opinię: 20.10.2015

jak cudownie że trafiłam na ten przepis bo nie wiedzialam co zrobic z soczewicą która została mi po pierogach:)) a że soczewica to dla mnie nowością to idealnie się żłozylo:)

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.10.2015

Smakowało?:)

Pessa

Dodano opinię: 21.10.2015

Pół szklanki soczewicy – zmierzyć po czy przed ugotowaniem? Bo to zupełnie inna ilość

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.10.2015

1/2 szklanki ugotowanej soczewicy. Czyli mierzonej już po ugotowaniu:)

Kasia

Dodano opinię: 15.02.2017

Dzisiaj robimy,  ciekawe jak będzie smakowało 😉 

Renata

Dodano opinię: 30.03.2017

witam od ilu mc moge dac smykowi

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2017

Pod każdym przepisem sa tagi określajace wiek.

Asia

Dodano opinię: 22.06.2017

Jesteście najlepsi, właśnie szukałam ciekawego przepisu z soczewicą i ryżem. Wyszło przepyszne! Ja lubie mieszać ryż brązowy z białym – nam smakuje najbardziej, trzeba tylko najpierw nastawić brązowy a po 20 min dodać biały 🙂

Monika

Dodano opinię: 20.08.2017

czy ser zółty można podać 11,5 maluchowi, jeżeli tak to jaki

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.08.2017

Małe ilości okazjonalnie tak. W skłądzie z mlekiem, kulturami bakreii i bez azotanu potasu.

Tina

Dodano opinię: 26.09.2017

Zaciekawilo mnie to polaczenie skladnikow i postanowilam dzis wyprobowac ta potrawe. Nawet moje wybredne dziecko sie zajadalo wiec dzieki za kolejny super przepis. 🙂

Zu

Dodano opinię: 12.10.2017

Pyszne danie. Zajadalismy się wszyscy, NAWET mój 9latek, wielkie WOW?

Lila

Dodano opinię: 19.11.2017

Właśnie się zastanawialam, jak zutylizować ryż:-) Wprawdzie nie maiłam świeżych ziół i dodałam suszone, to wyszło calkiem smacznie!

Agnieszka

Dodano opinię: 27.11.2018

Jaki ryż najlepszy dla 2 i 5 latka? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.12.2018

Zwykły, np. paraboiled

Beat

Dodano opinię: 07.08.2019

Termoobieg czy góra dół?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

termoobieg

Marta

Dodano opinię: 29.09.2019

Co prawda moj 14 miesieczniak nie zjadł ani kawaleczka, za to my z mężem owszem 😀 pyszne danie, dodałam jeszcze marchewkę i groszek

Karolina

Dodano opinię: 06.09.2020

Czy może być mozzarella zamiast żółtego sera?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.09.2020

Pewnie

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek