Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

20 października 2014

Roladki biszkoptowe ze szpinakiem

3 jajka;łyżka mąki jaglanej (lub innej);łyżeczka oliwy (u mnie ryżowa);3 łyżki szpinaku;mały ząbek czosnku;kilka kropel soku z cytryny;łyżka sera białego. Przygotować pastę:Szpinak rozmrozic i lekko poddusić w garnku wraz z wyciśniętym czosnkiem i sokiem z  cytryny. Wystudzić. Połączyć z serem białym.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do nich żółtka, olej i...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/10/roladki-biszkoptowe-ze-szpinakiem.html#more


3 jajka;
łyżka mąki jaglanej (lub innej);
łyżeczka oliwy (u mnie ryżowa);
3 łyżki szpinaku;
mały ząbek czosnku;
kilka kropel soku z cytryny;
łyżka sera białego.

Przygotować pastę:
Szpinak rozmrozic i lekko poddusić w garnku wraz z wyciśniętym czosnkiem i sokiem z  cytryny. Wystudzić. Połączyć z serem białym.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do nich żółtka, olej i mąkę – delikatnie wymieszać łyżką. Patelnie wysmarować oliwą.  Wylać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć do zrumienienia z obu stron. Po zdjęciu biszkoptowego placka posmarować pastą i zwinąć ciasno. Odstawić rulon do ostygnięcia  lub podawać ciepłe, krojąc w grube plastry.
Zdjęć Antka nie ma, bo właśnie zajada roladki w żłobku:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (17)

Susanna szyje

Dodano opinię: 21.10.2014

Powinnyście dziewczyny wydać książkę kucharską 🙂 Nie wiem skąd biorą się Wam takie genialne pomysły na dania, ja jestem ciemna w tym temacie a gotowania dla dziecka to dla mnie ogromny stres. Dziś robię roladki na obiad dla Stasia, mam nadzieję, że mu posmakują.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2014

Z naszych lodówek pomysły bierzemy. To,co w nich jest składa się na potencjalny przepis:)Daj znać,jak roladki…

Anonymous

Dodano opinię: 21.10.2014

oo dawno nie zaglądałam do Was. Super nowe przepisy widzę i stronka bardzo ładna, uporządkowana. No no, gratuluję 😀 super się z niej drukuje przepisy.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2014

Cieszymy sie,że przemiana Ci się podoba:)

Anonymous

Dodano opinię: 12.11.2014

Tak trzęsących się uszu u mojego syna dawno nie widziałam, a to typ antynaleśnikowy. Rewelacyjne danie! 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.11.2014

Bardzo się cieszę,że smakowało:)Na zdrowie!

Anonymous

Dodano opinię: 09.01.2015

Zrobiłam! Superowe! Tylko zamiast szpinaku dałam zmiksowanego z twarogiem i czosnkiem buraka:) Kolorek pierwsza klasa!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2015

Ale super pomysł:)

Ania K.

Dodano opinię: 19.08.2015

Zrobiłam dziś na śniadanko mojemu małojadkowi  i płakać mi się chciało ze wzruszenia jak wyciągał rączkę po następny kawałek roladki, i następny…  😀  świetny przepis, roladki puszyste, z mężem też się zajadaliśmy, zrobiliśmy z podwójnej porcji to akurat dla naszej trójeczki.

Dalia

Dodano opinię: 13.09.2016

A jak chciałabym użyć świeżego szpinaku to w jakich proporcjach?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.10.2016

Po uduszeniu szpinaku podaj go tyle ile w przepisie.

Gosia

Dodano opinię: 02.11.2016

chyba nie doczytałam, ze to na więcej niz jeden placek porcja i wyszedł mi tort z patelni 😉 moze przekroje na pół ;)ale puszyste i super wyglada. Mam nadzieje ze będzie smakować 🙂

Ania :-)

Dodano opinię: 14.02.2017

A ile placuszków z tego mniej więcej wychodzi? i czy z tych proporcji wystarczy pasty na posmarowanie ich? 😛

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2017

Tak. Okolo 4.

Aleksandra

Dodano opinię: 27.03.2019

Czy placki, nalesniki I te biszkoptowe mozna rowniez na kolacje dla rocznego dziecka ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.03.2019

Tak

Agnieszka

Dodano opinię: 02.07.2020

Dziewczyny, dopiszcie w przepisie żeby ciasto wylewać partiami. Nie jest zaznaczone, na ile mniej więcej to jest porcji, ja nawet po przeczytaniu komentarzy robiąc potem placek z przepisem odruchowo wylałam całe ciasto na patelnię 🙂 . Po usmażeniu pokroiłam na trójkąty, córce smakowało. Placek wychodzi bardzo delikatny,a soku z cytryny dałam z prawie połowy cytryny, mamy teraz smaka na kwaśne i cytrynowe 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek