Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

04 kwietnia 2018

Pyszne ciastka bananowo-kokosowe (bez cukru)

Te ciastka zrobicie błyskawicznie, a podając je dziecku, bedziecie wiedzieli, że zjada nie tylko słodki podwieczorek ale przede wszystkim wartościowy i zdrowy. Składniki: 3 dojrzałe banany 1 jajko 100 g masła w temperaturze pokojowej 5 łyżek wiórków kokosowych 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nastaw piekarnik na 180’C...

Te ciastka zrobicie błyskawicznie, a podając je dziecku, bedziecie wiedzieli, że zjada nie tylko słodki podwieczorek ale przede wszystkim wartościowy i zdrowy.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Banany obierz i zblenduj na gładki krem. Masło z bananami przełóż do miski i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajko i miksuj jeszcze chwilę. Na koniec dodaj obie mąki, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i wymieszaj wszystko ręką lub za pomocą łyżki. Ciasto powinno być dość gęste. Odrywaj po kawałku i formuj kulki wielkości orzechów włoskich. Ułóż na blaszce w odstępach a następnie każdy spłaszcz łyżką na grubość około 2-3 mm tworzac w ten sposób kształt ciastka. By ciasto nie kleiło się do łyżki, zmocz ją wodą. Piecz ciastka około 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (81)

Karolina

Dodano opinię: 04.04.2018

Można tylko z mąki żytniej zrobić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.04.2018

Próbuj, powinno się dać.

Kinga

Dodano opinię: 05.04.2018

mąka żytnia jest bardzo kleista, ciastka mogą się bardziej rozlać

Mama Monka

Dodano opinię: 04.04.2018

A gdyby zrobić bezglutenowe? Jakie wtedy mąki użyć?jaglana się nada?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.04.2018

Próbuj, powinno sié udać.

lucyy89

Dodano opinię: 04.04.2018

A z samą pszenną da radę? 🙂 wychodzą miękkie i puszyste bardziej chrupiące? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.04.2018

Jasne

Celina mama Heli ;)

Dodano opinię: 04.04.2018

A mąka owsiana może być?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.04.2018

Tak

Kasia

Dodano opinię: 04.04.2018

Czy da się zastąpić czymś masło?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.04.2018

Olej koko

Kasia

Dodano opinię: 04.04.2018

Czy zamiast mąki orkiszowej mogę dodać mąki owsianej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.04.2018

Tak

Ann

Dodano opinię: 04.04.2018

Można użyć oleju zamiast masła?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.04.2018

Tak

Kasia

Dodano opinię: 04.04.2018

Czy można czymś zastąpić masło ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.04.2018

Olej koko

EZLA

Dodano opinię: 02.01.2020

Olej kokosowy za bardzo obciąża ciasto. Robi się zakalec

Małgośka

Dodano opinię: 04.04.2018

Rozumiem , że wiórki dodaje wtedy gdy dodaje mąkę? Nie zostaly ujęte w przepisie . A można by je pominąć ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.04.2018

Juz dodane. MOzna pominąc, ale dają świetny smak.

Agnieszka

Dodano opinię: 04.04.2018

Czym zastapic maslo? Olej koko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.04.2018

Tak

Lucyna

Dodano opinię: 05.04.2018

Wyszły pyszne!?

Aga

Dodano opinię: 05.04.2018

Robią się! Zamiast mąki orkiszowej dałam pełnoziarnista. Mam nadzieję że będą ok w smaku 😉
A szklanka u Was to 250 czy 200ml?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2018

250

Jagoda

Dodano opinię: 06.04.2018

Przepyszne ! na mace pelnoziarnistej przennej i ryzowej 🙂

Kacha_Wa

Dodano opinię: 06.04.2018

Ile takie ciasteczka mogą stać ? Przełożę je do puszki ale ciekawa jestem jak długo nadają się do spożycia .

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2018

Nie za długo, max 2 dni.

Justyna

Dodano opinię: 07.04.2018

Na pszennej i gryczanej też bardzo dobre ?

Ika

Dodano opinię: 11.04.2018

Moje jakby zakalcowate w środku :/

Ania

Dodano opinię: 12.04.2018

Jaką „datę ważności” mają takie ciastka? Nam chyba coś nie wyszło, ciastka są gumowe. Ale będziemy próbować jeszcze raz 😉 Czy ciastka powinny być chrupiące po upieczeniu czy raczej miękkie i puszyste?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2018

Miękkie, max 2 dni wytrzymają:) Banany nie utrzymują zbyt długo świeżości.

Agnieszka

Dodano opinię: 29.07.2018

Robiłam 2 próby i ciągle nie wychodzą ?zastanawiam się czy nie miałam za dużych bananów ,ciasto było gumiaste,ciastka nie urosły i były jak guma w środku ?macie pomysł co zrobiłam źle ? Dodałam wszystko jak w przepisie(były całkiem smaczne ?)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Obstawiamy za duzo banana.

Marta

Dodano opinię: 14.05.2018

Mi też wyszły z zakalcem. A raczej nie wyszły ;]

Marta

Dodano opinię: 03.04.2019

Mnie również :/

Ewa

Dodano opinię: 12.04.2018

Do ilu dni można je przechowywać?

Fabryka Misia

Dodano opinię: 13.04.2018

Akuratna przekąska w trakcie przyjęcia urodzinowego. Smaczna, zdrowa i pożywna. Czego chcieć więcej dla szalejących dzieciaczków? 🙂

zuz

Dodano opinię: 14.04.2018

a można w ogóle/mniej prochu do piecz ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2018

MOżesz spróbować po prostu nie urosną za duże:)

Angie

Dodano opinię: 14.04.2018

Czy ciasteczka są miękkie czy kruche? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.04.2018

Puszyste, kruche. Ale od banana moga byc miękkie.

Nenka

Dodano opinię: 16.04.2018

A czym mogę zastąpić banany? Córcia nie może jeść bananów? Będzie pasować jabłko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2018

tak, możesz spróbować

pestka

Dodano opinię: 16.04.2018

Nie ma szaleństwa 😉

Angie

Dodano opinię: 17.04.2018

dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam serdecznie.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.04.2018

Pozdrawiamy!

Ada

Dodano opinię: 18.04.2018

Moje wyszły gumowate. Są poza tym bardzo mało słodkie. Nikt nie chciał ich jeść i po paru dniach niestety spleśniały 🙁

Gosiaq

Dodano opinię: 19.04.2018

pewnie banany były mało dojrzałe. Najlepiej jak mają wszędzie pelno czarnych kresek i kropek na skórce (aby nie zgnito-czarne 😉 )

Ja zaraz będę robić, zobaczymy jakie będą

Pauli14na

Dodano opinię: 27.04.2018

Zamiast mąki orkiszowej mogę dać więcej mąki pszenna lub skrobie kukurydziana ??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.04.2018

Tak

Agnieszka

Dodano opinię: 08.05.2018

A jak nie mam termoobiegu to jaka temperature ustawić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.05.2018

Zostaw taką samą, ale mogą chwilę dłużej się piec.

Karolina S

Dodano opinię: 08.05.2018

Nie wyszły;(;( pomocy, co zrobilam zle? Wg przepisu szklanka to ile gram? Ja dalam 160g jednej i drugiem mąki, nie mam zwyklych szklanek dlatego wygooglowalam te gramy i moze jednak cos pokrecilam? Dodaje zdjecia.

Karolina S

Dodano opinię: 17.05.2018

8 maja dodalam zdjecie ciastek, ktore nie wyszły i pytanie co poszlo nie tak. Gdzie jest ten konentarz? Gdzie to zdjecie? Liczą sie tylko pozytywne opinie a inne są usuwane? Poprosiłam zwyczajnie o poradę a zostałam totalnie zlekcewarzona, szkoda…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.05.2018

Karolino, czasami komentarze wpadają do spamu, bywa. Nie ma się co unosić. Proszę umieść jeszcze raz zdjęcie i zapytać lub wysłać mailem.

Marta

Dodano opinię: 19.05.2018

A mi wyszedł zakalec w srodku:(

Kasia M.

Dodano opinię: 21.05.2018

A ja na inny temat- mam problem z Waszą książką, ponieważ brak tam podziału na wiek dziecka i nie wiem które potrawy mogę dla synka przygotować, a na które jeszcze za wcześnie. Czy możecie jakoś podać, które przepisy dla jakiego wieku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.05.2018

Wszystko napisalysmy we wstępie:)

Klaudia

Dodano opinię: 30.05.2018

Zamiar mąki orkiszowej może być ryżowa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.06.2018

Jasne:)

Anna

Dodano opinię: 10.06.2018

Mi wyszły wilgotne w środku- pewnie od banana. Niestety, smak banana jest na pierwszym miejscu, chociaż ciastka miały być kokosowe- dałam nawet więcej niż jest w przepisie.

Sandra

Dodano opinię: 14.06.2018

czy ciasteczka powinny być w środku trochę ciemniejsze ? Robisz wg przepisu? Czy to banan pezyciemnil czy maka orkiszowa? A może zakalec? Nigdy nie umiem tego rozpoznać

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.06.2018

Mogły przez banana zmienic kolor na ciemny.

Ula K.

Dodano opinię: 06.07.2018

Wyszły bardzo dobre, polecam 🙂 Ja dodałam więcej wiórek, niż w przepisie, 4 małe banany i 1,5 łyżek miodu.

Agnieszka

Dodano opinię: 29.07.2018

Wyglądają bosko mi niestety nie wyszły ?dałam 3 banany ,ale chyba za duże były i nie miałam wiórków kokosowych więc je pominęłam ,resztę według przepisu i nie wyszły?patrzę na Twoje z zazdrością ?chce podjąć jeszcze jedną próbę dlatego mam pytanie czy masz jakieś rady ? Byłabym wdzięczna bardzo

Kamila

Dodano opinię: 31.07.2018

A czy ciasteczka wyjdą również jeśli pominę jajko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Nigdy nie robiłysmy bez jajka.

MATECZKA

Dodano opinię: 20.01.2019

Robiąc ciastko na 2-3mm wyrasta wam grube? Robione jak zawsze a dziś nic z tego coś poszło nie tak. A miałam. Takiego smaka na te ciacha….. Oszaleje.

Anna

Dodano opinię: 04.02.2019

Wyszły mi takie sobie. Nie wiem czy zakalec czy nie.

Magdalena

Dodano opinię: 18.02.2019

Zrobiłam z maki owsianej i jaglanej pół na pół i nie wiem czy nie zakalce ale dobre są ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.02.2019

Na to wygląda

Kasia

Dodano opinię: 19.02.2019

Robią się
? Tylko że dodałam sode oczyszczona zamiast proszku bo o dziwo mi zabrakło hihi.

Kółko-i-krzyżyk

Dodano opinię: 11.05.2019

Pierwsza partia zrobiona (miałam więcej bananów wymagających szybkiej interwencji + mały piekarnik), druga się robi. Smaczne! Tylko na mące pszennej + 1 łyżka miodu i więcej wiórków.

Marzena

Dodano opinię: 03.01.2020

Pieczemy bardzo często , za każdym razem wychodzą pyszne 🙂

Dominika

Dodano opinię: 03.01.2020

Witam, zrobiłam ciastka z mąki pszennej, oczywiście przesiałam przez sitko. 2 duże banany. Może i są z wierzchu lekko chrupiące ale w środku dziwne… Poza tym to nie są smaczne ciastka… Ale może to kwestia gustu.

AlicjaSas

Dodano opinię: 16.01.2020

Mi też wyszły z zakalcem ale mąż zjadł… synkowi się bałam podać.

Marta

Dodano opinię: 02.04.2020

Eh szkoda, że nie spojrzałam wcześniej w komentarze, gdybym widziała, że tak często wychodzi zakalec to bym wybrała inne 🙁 Chyba dałam za mało mąki bo nie wiedziałam, że Wasza szklanka to 250, moja ma 200.

Mama Natalia

Dodano opinię: 25.05.2020

Po przeczytaniu komentarzy długo wahałam się czy w ogóle próbować robić te ciastka, ale dziś miałam ogromną ochotę, zrobiłam dzieciom i sobie w ramach kolacji. Szczerze byłam przekonana że wyjdą takie zakalce jak na zdjęciach w komentarzach. A zaskoczyłam się! Wyszły bardzo dobrze! Robiłam dokładnie wg przepisu i mam taką refleksję że może niektórzy pokusili się o sypnięcie większej ilości wiórek, i może to nie jest dobry pomysł, w końcu to kokos, on nie zawsze jest wdzięczny w kuchni (np mąka kokosowa potrafi właśnie spowodować zakalec nieraz). Fajny przepis i na pewno jeszcze nieraz zrobię!

Wiola

Dodano opinię: 14.12.2021

Czy można wyeliminować cukier i zrobić bez żadnego słodziwa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

W tym przepisie słodycz nadaje jedynie banan.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek