Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 maja 2016

Pyszna zupa kukurydziana

Gwarantuję, że wykonanie tego dania nie zajmie Wam więcej niż 25 minut, a cała rodzina nasyci się pyszną zupką mniammm:) Do dzieła!   Składniki: ok 1,5 szklanki gotowanej kukurydzy (w wiekszości sklepów dostępna jest w słoikach taka kukurydza, ew w puszce); ok 2,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody (ja akurat użyłam wody po gotowanych warzywach:...

Gwarantuję, że wykonanie tego dania nie zajmie Wam więcej niż 25 minut, a cała rodzina nasyci się pyszną zupką mniammm:) Do dzieła!

 

Składniki:

  • ok 1,5 szklanki gotowanej kukurydzy (w wiekszości sklepów dostępna jest w słoikach taka kukurydza, ew w puszce);
  • ok 2,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody (ja akurat użyłam wody po gotowanych warzywach: brokuł+marchew+kalafior);
  • 1 duży ziemniak;
  • 1 średnia cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkat.;
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Kukurydzę odsączamy z zalewy. Warzywa obieramy. W głębokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekango ziemniaka i cebulę oraz wyciśnięty czosnek, chwilę podsmażamy, uważając by nic się nie zaczęło przypalać. Dodajemy kukurydzę i zalewamy 2 szklankami bulionu. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem ok 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy gałkę i blendujemy całość na krem. Dolewamy resztę bulionu jeśli zupa jest za gęsta i gotowe:)

Jeśli Wam lub dzieciom przeszkadzają resztki kukurydzy, które się nie zblendowały, możecie przetrzeć zupę przez sito, jednak dobry blender powinien poradzić sobie z przerobieniem na krem:)

Zupę można podać z grzankami z chleba lub prażonymi pestkami dyni.

Maluszkom, które nie potrafią samodzielnie jeść łyżką, rozwodnioną zupkę można podać w DOIDY CUP, który idealnie pasuje do nauki picia od początku rozszerzania diety.

 

DSC00716 DSC00718 DSC00726 DSC00729 DSC00730 DSC00732

Zupę możesz podać niemowlakowi w miseczce z przyssawką i pozwolić jeść samodzielnie łyżką lub nalać do kubeczka Doidy.

ZAPRASZAMY DO ALAANTKOWEGO SKLEPU (KLIK)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (62)

MartitaZ

Dodano opinię: 23.05.2016

Zupka prze prze przepyszna 🙂 mniammmmmmmmm 🙂 Synkowi na pewno zasmakuje. Dziekuję za prosty szybki przepis.

Aneta

Dodano opinię: 24.05.2016

Czy chodzi o kukurydze konserwową?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.05.2016

Tak

Małgosia

Dodano opinię: 18.09.2016

Jakiś czas temu w Lidlu była ugotowana pakowana kukurydza, przy warzywach, teraz sezon to tylko świeża jest. To chyba o taką chodzi 😉

 

Gosia

Dodano opinię: 24.05.2016

Kukurydza konserwowa z puszki nie może byc?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.05.2016

Może:)

Dominika

Dodano opinię: 25.05.2016

Zupa pyszna! 

Aneta

Dodano opinię: 29.05.2016

Hmm… a czy w takiej kukurydzu konserwowej nie mam samej chemii? NIe wydaje mi się aby to był odpowiedni produkt dl małych dzieci.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.05.2016

Możesz kupić eko:) Poza tym nie jadamy jej codziennie.

Alicja

Dodano opinię: 03.06.2016

mam pytanie, ile razy w tygodniu jecie obiady bezmięsne a ile razy mięso?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.06.2016

2 razy w tygodniu mięso, bardzo rzadko 3.

Asia

Dodano opinię: 14.08.2016

U nas podobnie. Dwa, czasami trzy razy w tygodniu mięso, dwa dni lub raz ryba, reszta dni wege;P

Ania

Dodano opinię: 05.06.2016

Czy 2 razy w tygodniu mięso to nie za mało?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.06.2016

Kwestia potrzeb, upodobań, smakow. Nam nie za mało, zdrowi jesteśmy, a gdy mamy smaka na wiecej, wtedy jemy:) 

Ewka

Dodano opinię: 13.10.2016

Moja córa podała się na Tatusia i uważa, że dzień bez mięsa (lub rybki) to dzień stracony. Cóż zrobić… 🙂

Monika

Dodano opinię: 10.06.2016

Pyszny prosty i szybki przepis, pyszna zupa. Młoda wsunęła cały Doidy

Emilia

Dodano opinię: 07.07.2016

Czy można zrobić tę zupę ze świeżej kukurydzy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.07.2016

Po ugotowaniu uprzednim – jasne!

Maria

Dodano opinię: 07.08.2016

Ale dlaczego? Przecież przez 20 minut kukurydza się ugotuję. Robię podobna zupę na świeżej kukurydzy z tymiankiem, ale bez smażenia. Jak najbardziej wychodzi. 

Dorota

Dodano opinię: 10.08.2016

Piąta rano, a ja siedzę i dłubię te ziarenka!

Prosto z kolby bo tak lepiej… 25 minut to zajęło mi same wydobywanie ziarenek 😛

Palec jeszcze mnie boli! Ale opłacało się bo niania mówi że smakuje 🙂 Ufff..

 

Małgosia

Dodano opinię: 18.09.2016

Ja tam nożem oskalpowałam a reszte obgryzłam 😛

Gosia

Dodano opinię: 27.09.2016

Czy zupa dużo straci na smaku lub innyvh walorach jeśli użyjemy zwykłego oleju roślinnego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.09.2016

Nie:)

Ewka

Dodano opinię: 13.10.2016

Kolejny świetny przepis. Jesteśmy na etapie jedzenia wszystkiego paluszkami (czyt. zupki są ble) a dzisiaj Mała zajadała się tą zupką. Nawet nie do końca zblendowana kukurydza jej nie przeszkadzała 🙂

Magda

Dodano opinię: 22.10.2016

Zupka wyszła faktycznie pyszna. Jednak mam pytanie, czy takie zupki z podsmażoną cebulką, czy warzywami nie są zbyt ciężkie dla dzieciaków poniżej roku. Synek ma 8,5 m-ca i trochę się obawiam, czy mogę mu takie zupy serwować bez obaw.  Zresztą tak jak smażone naleśniki czy inne placuszki, które są w waszych przepisach i wyglądają bardzo apetycznie. 🙂

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.10.2016

Te oznaczenia są do tego co my dawałyśmy w tym wieku dzieciom, nie są to wytyczne, każdy rodzic sam decyduje. Ale dlaczego dawałyśmy? Bo cebulka była lekko zrumieniona i od razu zalana wywarem więc się dusiła w zupce, poza tym takich dań czy placków/ naleśników nie smażymy na głębokim oleju więc też nie ociekają tłuszczem i na koniec- dzieci nie dostaja takich dań codziennie i na kazdy posiłek prawda? Sporadycznie nic im nie będzie, wystarczy obserwowac jak organizm dziecka sobie radzi:)

Paula K.

Dodano opinię: 30.11.2016

Ziemniak surowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2016

Jasne:) Ugotuje się razem z kukurydzą.

Anna

Dodano opinię: 30.11.2016

Nareszcie zupa, której moje dziecko (prawie 9m) nie odmówiło po pierwszym łyku! Dopiero po szóstym. 😉

Gosia

Dodano opinię: 24.05.2017

Ogólnie chicałam wam podziękować za dużo inspiracji. Moja córka jest zadeklarowanym niejadkiem i niestety większości potraw z waszej strony nie jada, ale dzięki wam mam chęć eksperymentować i szukać nowych smaków – a nóż się uda córkę zachęcić 🙂

Zupą kukurydzianą zajadam się ja 🙂 tylko uważam, że zaczyna mieć smak dopiero po przecedzeniu przez sitko. Wtedy jest pyszna!!! Kukurydzę bio (słoik) można zamówić przez internet, jeśli ktoś się martwi, że z puszki jest niezdrowa (ja tak robię).

Michalina

Dodano opinię: 02.06.2017

Dzięki Wam za kolejny przepis, nasza młoda od małego je potrawy inspirowane ALA'ANTKIEM 😉 i działa! 

A zupa pyszna, nawet z puszki 😉

Magda

Dodano opinię: 04.06.2017

Witam, mam pytanie: czy znajdę gdzieś u Was na stronie przepisy bez karotenu? Pytam, ponieważ okazało się, że moje dziecko jest uczulone na karoten i na razie musieliśmy odstawić a przyznam szczerze, ze w związku z tym pojawił się kłopot bo ten karoten jest niemalże wszędzie…Będę bardzo zobowiązana za informację zwrotną i serdecznie pozdrawiam:))

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.06.2017

Oj niestety nie mamy takich, tzn może nie wiemy że mamy. A w czym nie ma?

synusiowa mama

Dodano opinię: 07.06.2017

niebo w gębie!? ciekawe tylko czy moje niejadki się dziś skuszą… jak nie to z przyjemnością zjem sama?

Asia

Dodano opinię: 18.07.2017

Dzień dobry, czy tę zupę można mrozić?  

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.07.2017

raczej tak, ale nigdy nie mroziłam:)

Angelika

Dodano opinię: 21.10.2017

Zupka wyszła przepyszna, na pewno jeszcze wielokrotnie zagości na naszym stole:)

Edyta Edyta

Dodano opinię: 03.12.2017

Dziękuje Wam za ten wspaniały przepis. Mała zjadła ze smakiem. Mnie tez bardzo smakowała 🙂
Kucharka ze mnie żadna, ale Wasze przepisy wychodzą i smakują nam zawsze.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Pozdrawiamy!

Karolina

Dodano opinię: 19.02.2018

Co można dodać zamiast gałki muszkatołowej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.02.2018

Możesz pominąć po prostu:)

Karolina

Dodano opinię: 27.02.2018

A czy taka sucha kukurydza jak na popcorn się nadaje? I ktoś ma pojęcie ile się musi taka kukurydza gotować

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2018

NIe, nie nadaje się.

Ola

Dodano opinię: 28.03.2018

Czy mogę taką zblendowaną zupkę zawekowac? Pytam, bo kiedyś zamrozilam zupkę, w której był zblendowany ziemniak i po rozmrozeniu nie nadawała się do jedzenia (zrobiła się gąbka). Tu też jest zblendowany ziemniak, ale wydaje mi się ze po wekowaniu powinna nadać się do jedzenia. Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂

PS. Chcę wziąć zupkę na wyjazd, bo córka jak ją je, to aż się telepie ze szczęścia 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2018

Tak, mozesz:)

Sandra

Dodano opinię: 13.04.2018

Osobiście nie przepadam za kukurydzą ale moje dziecko było zachwycone – jadło zupkę rączkami i jeszcze chciało abym dodatkowo dawała mu łyżeczką.

Lila

Dodano opinię: 13.09.2018

A czy robiąc zupę z mrożonej kukurydzy wystarczy ją tak samo długo gotować? Do tej pory robiłam z puszkowanej, teraz mam mrożoną i chciałąbym ją wykorzystać, Będę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

Tak:)

Gonia

Dodano opinię: 14.09.2018

Raju, jakie to dobre! ? A z grzankami z masłem to już w ogóle odlot!

Ania

Dodano opinię: 22.11.2018

Czy kukurydzę z puszki trzeba ugotować? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Nie

Ania

Dodano opinię: 07.12.2018

Witam czy mogę użyć kukurydzy cukrowej, gotowanej. Pakowana jest hermetycznie, zakupiona w Lidlu. Z góry dziękuję za odpowiedź ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.12.2018

Jak nie ma w składzie syfów jakichś, to tak

Kinga

Dodano opinię: 02.04.2019

Czyli można pominąć etap podsmażana ?
Chodzi o walory smakowe z podsmazaniem zamiast po prostu wrzucić do wody i zagotować?;)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.06.2019

tak

Kasia

Dodano opinię: 11.06.2019

Osobno podgotowuję kukurydzę w rosołku, a w drugim garnuszku – w rosołku ziemniaki i cebulę. Potem dużo szybciej się przeciera kukurydzę i nie wyrzucam tyle cennych warzyw. Zupa jest gęściejsza.

Dorota

Dodano opinię: 28.01.2020

Czy kukurydzę z puszki mam dodać z zalewą? Jeżeli mam jej już nie gotować to dodać tylko na końcu i zbledowac?
Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2020

bez

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 13.10.2020

Pyszna . Nie dalam galki muszk. A bulion ugotowałam bardzo aromatyczny na kurczaku wolny wybieg. Troche miesa zblendowałam z zupą. Byla pyszna. Dzidzia pila przez grubą slomkę bo tak lubi pic kefir czy mizerię. Dziękujemy było pysznie …..a i zapomnialabym. Z rana mialysmy jeszcze gofry szpinakowe to zjadlyśmy do zupy 🙂 wiec był alaantkowy obiad 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.10.2020

Cieszymy się.

Kasia

Dodano opinię: 31.10.2020

Czym można zagęścić zamiast ziemniaka, na który syn jest uczulony?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

chleb, gotowana włoszczyzna- korzeniowe

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek