1-2 porcje

image

Puszysty, lekki, choć bardzo sycacy omlet. Śniadanie idealne!

1 jajko

1,5 łyżki tartego sera (u mnie mozzarella)

1 łyżka posiekanej cebuli lub szczypiorku

1 łyżka posiekanej papryki

1 łyżka mąki

1 łyżka amarantusa ekspandowanego

1/2 łyżki posiekanego koperku

1/2 łyżki posiekanych listków oregano

szczypta pieprzu

olej rzepakowy do smażenia/masło klarowane

 

Tłuszcz rozgrzej na małej patelni. Przełóż na nią cebulę i paprykę. Smaż na mały, ogniu, aż zmiękną. Dodaj koperek, oregano i zamieszaj. Oddziel żółtko od białka i umiesć w oddzielnych miseczkach. Do żółtka dodaj ser i wymieszaj. Ubij białko na sztywną pianę i przełóż do niej żółtko z serem. Dodaj mąkę, amarantus, pieprz i wymieszaj wszystko delikatnie. Rozgrzej patelnię z warzywami i zalej je mieszaniną z jajek. Zamieszaj lekko i smaż z obu stron do zrumienienia. 

Omlet najłatwiej przewrócisz, przykrywając patelnię talerzem i obracając tak, by omlet znalazł się na talerzu. Następnie zsuń go ponownie na patelnię i smaż z drugiej strony. 

Porcja z powyższego przepisu jest dla 1 dorosłej osoby lub dla 2 dzieci. 

Omleciki robię na małej patelni o średnicy 16 cm. 

imageimageimageimage