http://alaantkoweblw.blogspot.com/2015/02/puszyste-placki-z-kaszki-z-manny.html

Składniki:
1 jajko (osobno białko i żółtko);
1/2 szklanki kaszki manny błyskawicznej;
1/2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego;
1 dojrzały banan;
1 daktyl/ łyżeczka rodzynek.
Do szklanki wlewamy mleko, wsypujemy kaszkę, mieszamy i odstawiamy na ok. 15-20 minut, by kaszka napęczniała. Banana obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę.

Daktyla kroimy w drobna kostkę.

Mieszamy namoczoną w mleku kaszkę z daktylem, bananem i żółtkiem.
Białko ubijamy na pianę, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
Rozgrzewamy suchą patelnię (ja używam teflonowej z ikea), łyżką nakładamy niewielką ilość ciasta i smażymy placuszek tylko do momentu, aż się zarumieni z obu stron.

Gotowe:)

Zamiast banana można dać miód, syrop klonowy, starte jabłko lub warzywa:)