10 porcji

Pomysłów na muffinki są tysiące. To szybki i pyszny deser, po który bardzo często sięgamy. Które lubicie najbardziej

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka kokosowego (200ml)

2 jajka

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 laska wanilii

1/2 szklanki cukru kokosowego/3 łyżki syropu daktylowego

opcjonalnie 2 łyżki wiórków kokosowych

1 banan

Nastaw piekarnik na 180'C z termoobiegiem.

Przygotuj foremki na muffinki (silikonowe albo papilotki w blaszce).

W jednej misce połącz ze sobą suche składniki: mąkę, proszek, cukier kokosowy, wiórki kokosowe. W drugiej: jajka, mleko kokosowe , ziarnka z laski wanilii, olej. Połącz ze sobą, mieszając łyżką  składniki z obu misek. Przełóż masę do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Banany pokrój w plasterki, a następnie w ćwiarki. Powkładaj na wierzch ciasta, lekko dociskając je. Piecz 20 minut, kontrolując stopień zrumienienia.