Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

19 października 2017

Puszyste muffinki z serem

Te muffiny spełniają wszystkie kryteria moich muffinkowych wymagań: puszyste, lekko wilgotne, bardzo smaczne;) 2 szklanki mąki (u mnie pól na pół pszenna z orkiszową) 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 laska wanilii 200 g serka typu „Mój ulubiony” lub „Bieluch” 1/2 szklanki cukru kokosowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nastaw piekarnik na...

Te muffiny spełniają wszystkie kryteria moich muffinkowych wymagań: puszyste, lekko wilgotne, bardzo smaczne;)

2 szklanki mąki (u mnie pól na pół pszenna z orkiszową)

2 jajka

1/2 szklanki oleju

1 szklanka mleka

1 laska wanilii

200 g serka typu „Mój ulubiony” lub „Bieluch”

1/2 szklanki cukru kokosowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nastaw piekarnik na 180’C bez termoobiegu.

Przygotuj dwie miski. W jednej połącz ze sobą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej wymieszaj (najlepiej mikserem) jajka, mleko, olej, twaróg i ziarenka z laski wanilii. Połącz ze sobą zawartość obu misek mieszając łyżką tylko do połączenia się składników.

Przełóż ciasto do formy na muffinki (papilotki lub silikonowe) do 3/4 ich wysokości. Piecz 20 minut kontrolując stopień zrumienienia.

Cukier możesz zastąpić np.  4 łyżkami syropu daktylowego.

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (65)

Oliwka

Dodano opinię: 19.10.2017

Czy można zastąpić „Bielucha” serkiem waniliowym ROLMLECZ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2017

Jeśli ma dobry skład, to tak.

MamaJasia

Dodano opinię: 19.10.2017

Witam, skąd takie ładne papilotki?:) Czy pół szklanki cukru kokosowego to nie za duzo? W przepisie na muffinki na mleku kokosowym tez chyba tyle było i było za słodko…Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2017

Papilotki z TKmaxx. Cukru możesz dac mniej.

Elżbieta

Dodano opinię: 19.10.2017

Nigdy nie używałam cukru kokosowego – jest on zdrowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

To zdrowszy odpowiednik cukru zwykłego z buraka.

Aloszka

Dodano opinię: 19.12.2018

Nie mogę znaleźć cukru z przepisu, mogę dodać. Zwykły?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2018

Tak

Stefania

Dodano opinię: 19.10.2017

Pieką sie własnie w piekarniku 😉 troche zmodyfikowalam przepis 🙂 zamiast oleju dalam olej kokosowy, mleko dalam roslinne (sojowe), zamiast cukru dalam 1 łyżke miodu. Zobaczymy jak bedzie smakowac 😉

Nika

Dodano opinię: 10.01.2018

Stefania, jak wyszły babeczki po zmodyfikowaniu?
Dobre?

Zuza

Dodano opinię: 19.10.2017

pychotki 🙂

Nika

Dodano opinię: 10.01.2018

Stefania, jak wyszły babeczki po zmodyfikowaniu?
Dobre?

Ania

Dodano opinię: 20.10.2017

Przepraszam za pytanie trochę z innej beczki, ale czy dziecku rocznemu mozna raz na jakis czas podawac wafle ryzowe lub kukurydziane (oczywiscie bez zadnych dodatkow)? Syn bardzo lubi sobie czasem pochrupać, albo zjesc z jakas pastą, np zamiast chleba. Wafle wydaja mi sie nawet lepsze od chleba lub pieczywa chrupkiego, bo nie zawieraja soli. A niestety przeczytalam, ze wafli ryzowych powinno sie unikac, poniewaz czesto przekraczaja dozwolone ilosci arsenu, ktory w duzych dawkach jest bardzo szkodliwy. Czy to samo dotyczy wafli kukurydzianych?? Proszę, doradźcie:((!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

ryżowe- nie są wskazane zbyt często dla dzieci. Kukurydziane mogą być, ale to tzw zapychacze:) więc wszystko w umiarkowanych ilościach:)

Iwona

Dodano opinię: 23.10.2017

A myślicie, że taki twaróg sernikowy da radę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.10.2017

Jasne

Monika

Dodano opinię: 23.10.2017

Mam pytanie dotyczące śliniaka z Ikei, mianowicie jak go czyścić? Nasz po umyciu woda, woda z płynem a ostatnio nawet po wypraniu, gdy wyschnie bardzo nieprzyjemnie pachnie… Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.10.2017

Ja piorę w pralce co jakiś czas:)

Marysia

Dodano opinię: 24.10.2017

Mój synek ma 8 miesięcy, czy mogę mu podać muffiny z mlekiem krowim czy powinnam je zamienić na jakieś roślinne?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

możesz:)

Ewa

Dodano opinię: 25.10.2017

A jaki to jest serek bieluch? To taki naturalny serek czy taki kanapkowy? Czy twaróg?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2017

Naturalny kanapkowy.

ANIA

Dodano opinię: 08.11.2017

U mnie wyszło bardzo luźne ciasto… czy przyczyną jest mąka owsiana zamiast orkiszowej? Sa w piekarniku, zobaczymy co wyjdzie:)

Agi

Dodano opinię: 17.11.2017

Czy można użyć mąki z cieciorki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

NIe próbowałyśmy:(

Nika

Dodano opinię: 10.01.2018

Dziewczyny, myślicie, że babeczki wyjdą jeśli zastąpię cukier – bananem?

Daria

Dodano opinię: 18.08.2022

Właśnie próbuje tak zrobić. Dam znać jak wyjdą

Paula

Dodano opinię: 13.01.2018

A czy zamiast mąki pszennej można zastąpić kokosową, lub ryżowa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

Eksperymentuj:)

Agnieszka

Dodano opinię: 16.01.2018

Idealne ❤❤❤? dzięki, że jesteście ❤? zrobiłam z samą orkiszowa mąką i przy pierwszym gryzie uznałam, że mało słodkie, ale już przy kolejnych nie miało to znaczenia ? są tak wciągające, iż wszyscy pękamy z przejedzenia, bo ciężko było powiedzieć sobie dość ?❤?

Ewa

Dodano opinię: 28.01.2018

Wyszły pyszne, tylko nie chcą zbyt ładnie odchodzić z papierowych papilotek, co może być przyczyną?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

A gdy ostygną całkowicie ?

Sandra

Dodano opinię: 28.01.2018

Czym moge zastąpić laske wanilii?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

Ekstraktem z wanilii albo możesz pominąć.

Agnieszka

Dodano opinię: 06.02.2018

Czy można zastąpić czymś cukier kokosowy? Białym, brązowym, miodem? Jeśli tak, to jaka ilość będzie odpowiadała połowie szklanki cukru kokosowego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2018

Np. cukrem nierafinowanym trzcinowym, w tej samej ilości.

Asia

Dodano opinię: 23.07.2018

A czy ktoś wypróbował może ten przepis z dodatkiem jakichś owoców? Podzielcie się wrażeniami ?

Ela

Dodano opinię: 30.09.2018

Ja piekę te muffinki z malinami i posypuje wierch wiórkami migdałów. Przepyszne!

Aga T

Dodano opinię: 06.08.2018

A czy z termoobiegiem też można na niższej temperaturze, np 170 / 160 stopni?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2018

Sera nie lubimy piec z termoobiegiem

Debiutująca w kuchni ;)

Dodano opinię: 06.10.2018

Ile muffinek wychodzi z tego przepisu? Czy można piec muffiny na dwie tury? Najpierw jedna cześć, o po 20 – 30 minutach kolejna? Nie zmieściło mi się wszystko na jeden raz 🙂 dzisiaj jest moja druga próba z tymi muffinkami. Za pierwszym razem wszystko mi ” klapnelo”, nie wiem czemu 🙁 za szybko wyjęłam z piekarnika?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

Chyba z 12 sztuk. Trudno powiedzieć co mogło, być przyczyną:(

aga

Dodano opinię: 14.11.2018

Czy można użyć mąki gryczanej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.11.2018

tak, ale radzimy pół na pół z pszenną lub orkiszową:)

Paulina

Dodano opinię: 04.12.2018

Ciasto wyszło mi bardzo płynne jak na muffinkowe a dodatkowo nie mogę odkleić muffinek od foremek papierowych 🙁 ktoś wie co zrobiłam nie tak ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.12.2018

Naprawdę ciężko powiedzieć.

Paulina

Dodano opinię: 16.07.2019

Robiłam je już wieeeele razy. Są przepyszne !!! W sezonie dodajemy owoce np borówki… rozpływają się w ustach ! Dziękuję za ten przepis. Wiele razy uratował nas podczas nagłej wizyty gości lub na imprezach w przedszkolu syna 🙂 Robi się je błyskawicznie.

Joanna

Dodano opinię: 30.07.2019

Dziewczyny, mam waszą nowa ksiazkę „rośniemy” i w przepisie na te muffinki w składnikach brakuje ilości oleju, natomist w treści przepisu jest napisane, żeby dodać olej.
Pamietajcie przy ewentualnym dodruku, żeby to dopisac 🙂
Ps. Świetna robota!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

Dziękuejmy, ale juz wiemy?

Justyna

Dodano opinię: 08.09.2019

Wyszedł zakalec ???dziecku raczej nie podam ale my z mężem napewno spałaszujemy bo w smaku niezłe ?

Sara

Dodano opinię: 12.12.2019

A Czy mogą być z serkiem mascarpone?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

tak

Monika

Dodano opinię: 14.12.2019

Pyyyyszne! ☺

Ewa

Dodano opinię: 15.02.2020

Zrobiłam prawie takie same muffinki -przepis z Waszej książki i wyszły zakalce:-(. Co może być przyczyną???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.03.2020

temperatura składników

Ania

Dodano opinię: 12.05.2020

Czy zamiast cukry można dodać syrop daktylowy? W jakiej ilości?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Można, łyżeczkę.

Ania

Dodano opinię: 23.06.2020

A można dodać twaróg półtłusty

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.07.2020

To trochę inna konsystencja, powinien być rzadszy.

Magda

Dodano opinię: 02.01.2021

Ile twarogu ma być bo nie ma w przepisie ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

jak w składnikach podane, 200 g

Kasia

Dodano opinię: 07.02.2022

A ja mam pytanie czy syrop daktylowy można dziecku 9 miesięcy??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

Można, ale od czasu do czasu- do roku unikamy dosładzania

Mama

Dodano opinię: 11.04.2022

Czym mogę zastąpić mleko syn jeszcze nie toleruje.. Mm, sok z cytry, napój rośliny? Jakie proporcje wtedy Pani doradza?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Mleko można zastąpić napojem roślinnym, wodą, sokiem, ale gorzej z serkiem. Najlepiej wybrać inny przepis.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek