Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

27 czerwca 2016

Puszyste kokosowe pancakes

1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wiórkow kokosowych 2 jajka 1/4  kostki masła (200 gramowej) 1,5 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki syropu daktylowego lub innego slodziwa np. cukru kokosowego szczypta kardamonu 1 laska wanilii Rozpuść masło i ostudź. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i z wiórkami kokosowymi. Oddziel żółtka od białek...

image

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka wiórkow kokosowych

2 jajka

1/4  kostki masła (200 gramowej)

1,5 szklanki mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki syropu daktylowego lub innego slodziwa np. cukru kokosowego

szczypta kardamonu

1 laska wanilii

Rozpuść masło i ostudź. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i z wiórkami kokosowymi. Oddziel żółtka od białek i dodaj je do produktów sypkich wraz z mlekiem, wystudzonym masłem, słodziwem i ziarnkami z wanilii. Wymieszaj. Ubij białko na sztywną pianę i dodaj do pozostałej masy. Dopraw kardamonem i zamieszaj delikatnie, by piana nie opadła. Smaż placki z obu stron do zrumienienia na patelni posmarowanej olejem.

Inspiracja -Dorota  „Moje Wypieki”. 

imageimageimage

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (74)

Gość

Dodano opinię: 27.06.2016

Ile proszku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.06.2016

1 łyżeczka 🙂

Ola

Dodano opinię: 29.06.2016

gdzie można kupić cukier kokosowy?czy on jest zdrowszy od zwykłego i mozna go uzywac z czystym sumieniem?? nigdzie nie mogę kupić wanilii:/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.06.2016

Cukier kokosowy kupisz w sklepach i na stoiskach ze zdrową żywnością. Z kazdym cukrem należy ostrożnie. Wanilię kupisz w każdym markecie w alejkach z dodatkami do ciast. 

Ola

Dodano opinię: 30.06.2016

Dziękuje, już nie moge sie doczekac az zrobie, mój syn uwielbia jedzonko z Waszych przepisow )

Pauliną

Dodano opinię: 30.06.2016

Jakiś pomysł czym zastąpić ubitą bianę z białek?
Już było dobrze, a teraz znowu uczula syna białko jaja. A tak lubi pancakes z waszych przepisów.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.07.2016

Pomiń ją i dodaj odrobinę wiecej produktu mlecznego. 

Monika

Dodano opinię: 05.07.2016

Czy zamiast wiórków można użyć mąki kokosowej?Pytanie ile…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.07.2016

Możesz użyć. Połowę ilości wiórków spróbuj i sprawdż gęstosć ciasta. 

Andrzela.Niedziela

Dodano opinię: 07.07.2016

Rewelacja!!! Zastanawiałam się, dlaczego są tak pyszne, skoro to prawie zwykłe naleśniki. Jakoś umknął mi moment, kiedy dodawałam do ciasta masło….mniam mniam!!

ekubo

Dodano opinię: 16.07.2016

Przepyszne :)!

a czy przetrwają dwa dni w lodówce?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.07.2016

Dwa dni to za dużo. Nie ryzykowałybyśmy.

Ania

Dodano opinię: 21.07.2016

Pyszne! Właśnie zajadamy na śniadanko:)

 

Kornelia

Dodano opinię: 30.07.2016

A można dodać miodu zamiast syropu daktylowego?nie mam w domu na tą chwilę żadnego innego słodziwa prócz cukru i miodu…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.08.2016

Można.

Diana

Dodano opinię: 10.08.2016

jaka konsystencja ciasta powinna wyjsc?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.08.2016

Stosunkowo gęsta. 

Patrycja

Dodano opinię: 10.08.2016

Dobry wieczór, mam pytanie, czy można czymś zastąpić masło?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.08.2016

Spróbuj olejem:)

Angelina

Dodano opinię: 28.09.2016

Czy zamiast zwykłego mleka można dać kokosowe ? 🙂

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.09.2016

Jasne.

Agnieszka

Dodano opinię: 07.11.2016

Próbowałam już parę razy, ale nie wiem co robię źle. Zawsze robią się strasznie tłuste, pływające w tłuszczu i strasznie dymią podczas smażenia. Dałam już mniej masła i smażyłam na suchej patelni i to samo. Czy to może być wina patelni? Używam takiej do naleśników z ikei.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.11.2016

Na maśle klarowanym smażysz?

Agnieszka

Dodano opinię: 07.11.2016

Tej potrawy nie

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.11.2016

Nie smazymy na maśle, dymi się w 3 sekundy. Tylko na klarowanym.

Agnieszka

Dodano opinię: 08.11.2016

Nie smazylam na masle, na suchej patelni. Mialam wrazenie ze to maslo z ciasta na placki rozlewa sie z nakladanej porcji na patelnie

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.11.2016

No to nie wiemy, co się stało. 

Karolina

Dodano opinię: 25.05.2017

Może spróbuj na innej patelni? Mi część smażonych potraw nie wychodziła, aż do czasu, kiedy zmieniłam patelnię 🙂

Kasia

Dodano opinię: 14.11.2016

hej, jezeli niemowlak ma 9 m-cy to na jakim mleku moge je zrobic?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.11.2016

Na krowim lub roslinnym, a najlepiej na wodzie:)

lucy

Dodano opinię: 31.03.2017

9 mc i na krowim. Ale wy macie rady dramat

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2017

Wg najnowszych zaleceń, mleko krowie, może być stosowane jako składnik do potraw dla dziecka w tym wieku. Polecamy lekturę naszej zakladki o rozszerzaniu diety, tam sa profesjonalne źródła naszej wiedzy. Pozdrawiamy!

Marta

Dodano opinię: 25.11.2016

Witam, dzis zrobilam placki ale na oleju kokosowym. Mam wrazenie ze byly ciut tlustawe ale maly (12mcy) i ja zajadalismy sie. Pycha. Ps. To jego pierwsze smazone danie po omlecie.

Agnieszka 4*a

Dodano opinię: 14.12.2016

Coś wspaniałego… wszyscy panowie zjedli, nikt nie pluł, nie mówił fuj ble, a duży co chwile krążył koło talerza i podbierał …

Dla takich chwil warto gotować …

Dzięki za ten przepis

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.12.2016

Na zdrowie!

Gosia

Dodano opinię: 31.12.2016

Moje dziecko uwielbia chyba wszystkie placuszki z Waszego blogu ale te smakują mu najbardziej, są rewelacyjne! Dzis na śniadanie 14 miesięczna filigramow dziewczynka (waży niespełna 10 kg) zjadła 5 placuszkow. Sama też bardzo lubię kokos więc dość często goszczą u nas na stole. Dzięki waszym przepisom nasze menu w końcu przestało być nudne.

Dorota

Dodano opinię: 14.01.2017

Witam, czy zamiast syropu daktylowego można użyć klonowego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.01.2017

Tak.

Ewelina

Dodano opinię: 11.03.2017

Pyszne! Cała rodzina zadowolona! Połowę masła zastąpiłam olejem kokosowym, a mąki użyłam orkiszowej pełnoziarnistej i było na prawdę pyszne! Na pewno będziemy powtarzać ☺

Karolina

Dodano opinię: 25.05.2017

Wyszły! Pomieszałam mąkę pszenną z kukurydzianą, a zamiast kardamonu dałam cynamon i też dobre. Dziękuję za inspirację 🙂

Paula

Dodano opinię: 29.05.2017

Czy można zastąpić mąkę pszenną kukurydzianą? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.06.2017

tak:)

Ania

Dodano opinię: 15.08.2017

Witam! Zrobilam wszystko dokladnie wg Waszego przepisu, placki smazylam na patelni WOLL posmarowanej odrobina oleju rzepakowego, a mimo to wyszly bardzo tluste 🙁 Czy moge zmniejszyc ilosc masla, a zwiekszyc ilosc maki i proszku do pieczenia? Czy proszek jest bardzo niewskazany w wiekszej ilosci dla prawie 10 m dziecka?

Agata

Dodano opinię: 18.08.2017

Sa pyszne! Ale osobiście daje pol kostki masła bo jak dla mnie zbyt tluste 🙂 

Wioleta

Dodano opinię: 12.10.2017

Przepyszne tylko jak dla mnie trochę za tłuste chyba za duża ilość masła w przepisie.

Angelika

Dodano opinię: 13.12.2017

Dobre. Robiłam z połowy porcji a i tak wyszło sporo. Jak dla mnie zbyt tłuste a smażone na suchej patelni.

Mama Natalia

Dodano opinię: 26.03.2018

Placuszki pyszne, ale bardzo ciężkie, mimo z dawałam mniej masła, na pewno jeszcze do nich wrócę bo już parę razy robiłam i smakowały wszystkim, ale muszę chyba jeszcze zmniejszyć ilość masła, a też na suchej patelni smażyłam.

Marta

Dodano opinię: 23.04.2018

Placki smakoooowe 🙂 ale smażyłam na suchej patelce. bo kokos jest tłusty sam w sobie wiec nie ma potrzeby.. Pozdrawiam 😀 i SmAcZnEeeeeGo 😀

Justyna

Dodano opinię: 22.06.2018

Dzisiejsze śniadanie to był wyścig z czasem więc wszystko pomieszałam, ale i tak wyszło pysznie. Białka nie ubiłam. Masła dałam 1/2 kostki, zamiast ziaren z laski wanili dałam cynamon. Usmażyłam na suchej patelni jak naleśniki, tylko grubsze. Wszystkim w domu smakowało.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.06.2018

W takich sytuacjach powstaje najpyszniejsze❤️

Beata

Dodano opinię: 12.09.2018

A można je zrobić popołudniu i podać na śniadanie następnego dnia? Oczywiście trzymać w nocy w lodówce i podgrzać na śniadanko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.09.2018

Tak

Daria

Dodano opinię: 11.10.2018

A gdy nie mam w domu laski wanili co mogę podać zamiast? Mam aromat do ciast waniliowy ale nie wiem czy można?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2018

Jak dla malucha, pomiń, starszakoiw możesz dać odrobinę.

Daria

Dodano opinię: 11.10.2018

Czy zamiast laski wanilii można dać aromat waniliowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2018

Tak

Andrzela

Dodano opinię: 24.10.2018

Dziewczyny! Kupiłam książkę z Waszymi przepisami, bo z komputerem nie zawsze jest mi po drodze. Czy w przepisach z książki nie ma oznaczeń wieku dziecka przy każdym przepisie, czy są a ja ich nie zauważyłam?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.10.2018

Nie ma:) Wszystko wyjaśniłyśmy we wstępie. Przeczytaj, bo to abc korzystania z ksiązki. Smacznego gotowania!

Andrzela

Dodano opinię: 29.10.2018

Dziękuję za odpowiedź, czytałam wstęp, ale w ekstremalnych warunkach (jedno dziecko przy piersi a drugie biegające i krzyczące obok), więc mogło mi coś umknąć. Przeczytam jeszcze raz 🙂 Ale ale!!!! Mam jeszcze jedną sprawę / prośbę! Właśnie po raz kolejny otworzyłam Wasz przepis (dzieci uwielbiają te pankejki) i mnie olśniło: ja chcę takie talerze jak na zdjęciu, Gdzie mogę je kupić? Z góry dziękuję za Waszą pomoc Dziewczyny.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Pepco:)

AnnaJoanna

Dodano opinię: 28.01.2019

Pycha. Nowości w starciu z córką ciągle lądują tylko w mamy brzuchu a tu niespodzianka, wcięła 3 duże misie (sympatyczny patent z placuszków na maślance, małe uszka a tak cieszą). Zażyczyła sobie jeszcze konfiturki.
Zrobiłam pół porcji i na nas dwie było zdecydowanie za dużo, użyłam mniej masła (pół kostki do pełnej porcji) i było wystarczająco na pewno. Smażone na suchej patelni. Dzięki.

Magda

Dodano opinię: 15.02.2019

Czy syrop klonowy może być? Dziecko 19 miesięcy. Który jest lepszy/ zdrowszy klonowy czy daktylowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.02.2019

My wolimy daktylowy

Magdalena

Dodano opinię: 02.11.2019

Czy można mrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

tak

Justyna

Dodano opinię: 15.01.2020

Właśnie znalazłam kolejny przepis do zużycia wiórków po mleku kokosowym ☺️ pyszne te placki! Dwulatek w fazie 3x nie zjadł 4 ? następnym razem dam mniej masła, bo rzeczywiście tłuste, mimo że na suchej patelni smażyłam.
Dzięki za przepis ?

Agnieszka

Dodano opinię: 26.04.2020

boskie te placki, rodzice się zajadali. tylko maluchowi nie podeszły, chyba nie lubi kokosa 😀

Marta

Dodano opinię: 02.05.2020

Przepyszka!!! ❤️ na stałe zagości na naszym śniadaniowym stole ?

Mama

Dodano opinię: 30.04.2020

A mozna z samej maki kokosowej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Spróbuj.

Karolina

Dodano opinię: 18.05.2020

Idealne??

Olga

Dodano opinię: 17.06.2020

Napewno 1,5 szklanki mleka? To wychodzi dosyć rzadkie.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Powinno być stosunkowo gęste. Spróbuj dodać więcej mąki lub wiórków.

Małgosia

Dodano opinię: 19.02.2021

Placki genialne! Zrobiłam. Pożarłam. Z dziećmi.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek