500 g. mięsa mielonego (u mnie indycze);
jajko;
kopiasta łyżka mąki kukurydzianej (może być inna) + 2 łyżki do obtoczenia pulpetów;
około 150 g. szpinaku mrożonego;
ząbek czosnku;
kilka kropel soku z cytryny;
1/2 cebuli;
około łyżki sera białego;
szklanka bulionu/wody;
koperek, oregano, rozmaryn.

Cebulkę drobno pokroić i lekko zeszklić na patelni. Mięso, jajko, mąkę i  cebulę wymieszać ze sobą i wyrobić. Dodać zioła i nadal wyrabiać na jednolitą masę. Szpinak poddusić z czosnkiem. Posiekać jeśli był w liściach. Dodać ser, kilka kropel soku z cytryny i wymieszać. Mięso układać na dłoni, rozpłaszczyć, ułożyć około łyżeczki nadzienia szpinakowego i zamykać, tworząc pulpet. Obtoczyć w mące kukurydzianej . Rozgrzać patelnię, zrumienić chwilę pulpety. Przełożyć do garnka, zalać bulionem/woda i dusić około 25 minut pod przykryciem. Pod koniec duszenia, dodać koperek i wybrane zioła.
Wersję dla rodziców wzbogaciłam dodatkowym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.