Składniki:
ok.20-30 dag polędwicy z indyka (zmielona)
ząbek czosnku
pół cebuli
posiekana natka pietruszki
pieprz
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego/ lub 1 jajko
mąka do obtoczenia (ja użyłam amarantusowej)
ziele angielskie, listek laurowy

Wszystkie składniki (za wyjątkiem mąki) łączymy i wyrabiamy masę na pulpety. Formujemy kuleczki i obtaczamy w mące, a następnie wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok.20min, aż mięso zmięknie.
To najprostsza wersja, ale są też inne:
-można dodać do wody z pulpecikami np. włoszczyznę i podać razem po ugotowaniu,
-można zamiast w wodzie, gotować pulpety w bulionie (przepis na naszym blogu)
-można zatopić pulpeciki w sosie np. pomidorowym.

Mój dzisiejszy pomysł na szybki sosik: dwa pokrojone pomidory wrzucam do garnuszka z łyżką oliwy z oliwek, podsmażam chwilkę i duszę pod przykryciem,aż pomidory całkiem się rozpadną. Pod koniec duszenia dodaję 1-2 posiekane daktyle a następnie blenduje wszystko i przesiewam przez sitko i sosik gotowy.