4 porcje 8 miesięcy+

Czasem jest tak, że ugotuję za dużo ciecierzycy i zostaje. Tak było i tym razem, a żeby nie wyrzucać postanowiłam ugotować jakąś zupę. Oczywiście prostą i dodatkami, które były pod ręką:)

Składniki:

  • 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (odsączonej, ew. może być z puszki, choć wg mnie ma okropny smak, więc nie polecam);
  • 3 małe ziemniaki;
  • 1 cebula;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • 1 marchew;
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego;
  • 3 szklanki wody/ bulionu warzywnego;
  • 1/3 łyżeczki curry w proszku,
  • i koniecznie jogurt naturalny (po łyżce na każdą porcję zupy).

 

Marchew, ziemniaki i cebulę obierz, a następnie  posiekaj „byle jak” 😛

Do garnka wlej olej, dodaj posiekaną cebulę, marchewkę, ziemniaki, a następnie podsmażaj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie zamieszaj. Wsyp ugotowaną ciecierzycę, zalej całość bulionem lub wodą i gotuj na średnim ogniu, aż marchew zmięknie, ok 20 minut. Dodaj curry i zblenduj zupę na gładki krem. Nalej do miseczek i na środek każdej wlej 1 łyżkę jogurtu naturalnego. Maluszkom możesz też pokroić chleb w kostkę i wrzucić do zupy, lub nalać zupę w doidy cup.

Dorosłym polecam doprawić zupę solą i pieprzem. Smacznego!

 

Kubas Doidy i nasze dwie książki kucharskie oczywiście kupisz TUTAJ.