Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

11 sierpnia 2014

Pomidorowe placki z bazylią

3 pomidory; jajko; 4 łyżki mąki pszennej; łyżka amarantusa ekspandowanego; 1/2 cebuli; łyżka oliwy; listki bazylii. Pomidory przekroić na pół i zetrzeć na grubych oczkach tarki od strony miąższu, tak by skórka została (wyrzucić). Cebulę również zetrzeć. Dodać do warzyw jajko, mąkę, oliwę, amarantus i zioła – wymieszać dokładnie. Smażyć na patelni bez tłuszczu z...

3 pomidory;
jajko;
4 łyżki mąki pszennej;
łyżka amarantusa ekspandowanego;
1/2 cebuli;
łyżka oliwy;
listki bazylii.

Pomidory przekroić na pół i zetrzeć na grubych oczkach tarki od strony miąższu, tak by skórka została (wyrzucić). Cebulę również zetrzeć. Dodać do warzyw jajko, mąkę, oliwę, amarantus i zioła – wymieszać dokładnie. Smażyć na patelni bez tłuszczu z obu stron do zrumienienia.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem.

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (53)

Diana (mamorki.com)

Dodano opinię: 12.07.2015

Dziewczyny, szybkie pytanie: czym można zastąpić amarantusa? Inną kaszą? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.07.2015

Możesz pominąć i dać w to miejsce mąkę. 

Ania

Dodano opinię: 06.11.2015

Bardzo smaczne i szybkie w przyrządzenia placuszki 🙂

pam

Dodano opinię: 01.12.2015

Czy 11-miesięczniak może już zjeść? Bo widzę że od 12m+ 🙂 jakieś przeciwwskazania żeby podać wcześniej? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.12.2015

Możesz spróbować podać.

Karola

Dodano opinię: 11.05.2016

Te placki mi nie wyszły.bardzo mokre były w środku i po usmazeniu się rozpadaly.nawet nie uratowało ich dopieczenie w piekarniku 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.05.2016

Może na drugi raz dodaj więcej mąki. 

Neptunka

Dodano opinię: 14.05.2016

Swietne wyszly, rzeczywiscie musialam dodac maki wiecej bo sie rozpadaly i nie mialam jak przewrocic ale po dodaniu mąki wyszły super. Mniam!

Aisa

Dodano opinię: 31.05.2016

Nasz kolejny faworyt śniadaniowy 😀 amarantusa nie miałam ale ryż się sprawdził super 🙂

Luiza

Dodano opinię: 03.07.2016

Dziewczyny, jeśli w tagach macie jednocześnie podane 12m+ i 9m+, to znaczy, że można podawać dziecku od 9-ego czy 12-ego miesiąca?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.07.2016

To oznacza wówczas… Że bywamy zakręcone i doszło do pomyłki:) Już poprawione;)

Mama Ani

Dodano opinię: 25.07.2016

A da się czymś zastąpić jajko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.07.2016

W przypadku tych placków, chyba będzie cieżko. 

Karolina

Dodano opinię: 08.08.2016

Pyszne 🙂 Zawsze robię potrójną porcję, wszyscy domownicy uwielbiają.

Justyna

Dodano opinię: 17.09.2016

A czy mąkę pszenna można zastąpić ryżową? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.09.2016

Nie robiłyśmy, ale próbuj. 

Mama

Dodano opinię: 16.10.2016

Ciasto na te placuszki jest strasznie rzadkie, a placuszki na talerzu rozpadają się. Czy sok, który puszczają pomidory po starciu na tarce nie powinien być odlany?
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.10.2016

Nie. Jeśli wychodzi zbyt rzadkie-dodaj odrobinę mąki. 

D.

Dodano opinię: 25.01.2017

gdzie jest podana informacja od którego miesiąca je podać? robiłam je wcześniej jak miał 9mcy i teraz się zastawiam, czy dobrze zrobiłam.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.01.2017

Pod przepisem są tagi.

Isabel99

Dodano opinię: 16.02.2017

Dzieci spróbowały ale im nie podeszły, natomiast nam z mężem bardzo smakowały 🙂

marta

Dodano opinię: 02.03.2017

a czy ktoś probował z całymi pomidorami z puszki? czy nie da sie osiągnąć dobrej konsystencji? teraz średnia pora na pomidory…

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2017

Tylko sezonowe pomidory, te z puchy się nie nadają.

Angela

Dodano opinię: 05.04.2020

Ja robie z pomidorów z puszki i też wychodzą pyszne!

Monika

Dodano opinię: 25.05.2017

Bardzo dziękuję za przepis! Placuszki mi smakowały, TŻ też mówił, że dobre ale Mała miała inne zdanie ?

Mam pytanie czy przygotowaną masę można schować do lodówki i usmażyć placuszki na drugi dzień? Pytam ze względu na znajdujące się tam jajko…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.05.2017

My tego nie praktykujemy. Wolimy usmażyć i zjeśc nastepnego dnia. 

Monika

Dodano opinię: 25.05.2017

Bardzo dziękuję, tez tak zrobię w takim razie 🙂

Marlena

Dodano opinię: 16.06.2017

Zrobilam dzisiaj! 

Są przepyszne! A synek, który za plackami nie przepada (a to taka fajna opcja "jedzonka w rączkę" ) w końcu zjadł ze smakiem dwa placuszki 🙂 

 

Basia

Dodano opinię: 26.06.2017

Zrobiłam Dodałam czosnek Mąkę orkiszowa Młoda cebulkę Dzieci wół jeszcze Już je drugiego placka Zdecydowanie moje smaki ☺ dziękuję za przepis i pozdrawiam !

Little Red Fox

Dodano opinię: 29.06.2017

Nie pamiętam kiedy ostatnio mojemu pierworodnemu (11 mcy) coś aż tak bardzo smakowało! Ze względu na zawartość naszej lodówki i tego co w ogródku rośnie zamiast bazyli i cebuli dodaliśmy cebulę dymkę, bazylię suszoną, w wersji dla mnie – świeżo mielony pieprz. Zjedliśmy z jogurtem naturalnym 😉 

Little Red Fox

Dodano opinię: 01.07.2017

Nie pamiętam kiedy ostatnio coś tak bardzo smakowało mojemu Pierworodnemu (11 mcy) 🙂 są przepyszne! Ze wzgledu na zawartość lodówki i tego co rośnie w naszym ogródku – zrobiliśmy z cebulą dymką i suszoną bazylią. Zjedliśmy z jogurtem naturlanym 🙂

Iza

Dodano opinię: 12.09.2017

Niebo w gębie! Są przepyszne! Ciekawe czy Małej zasmakuja? Jeśli nie, ja zjem wszystkie z wielką przyjemnością!

Kasia

Dodano opinię: 14.09.2017

Właśnie upiekłam 1 na spróbowanie. Czy środek jest wilgotny w środku czy tylko mnie tak wyszło??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.09.2017

Lekko wilgotny.

Ska

Dodano opinię: 19.11.2017

czy zamiast amarantusa mogę dodać ekspandowaną jagłę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.12.2017

Tak

Kasia

Dodano opinię: 22.12.2017

Czy miaz wyrzucamy czy zostawiamy w masie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.12.2017

Wyrzucamy tylko skórę

Kasia

Dodano opinię: 03.01.2018

U nas alergia na jajko, wiec zrobiłam z siemieniem i się udały. Są dość miękkie w środku, ale ok?

Sandra

Dodano opinię: 19.02.2018

Właśnie robię i są pyszne, córka (14miesiecy) zjada na bieżąco i woła o nastepne, a ja nie zadazam smażyć 🙂 Chyba dla mnie nic nie zostanie. Dałam suszona bazylie, oregano, pieprz i ostra paprykę, wyszly pycha.

Agatka

Dodano opinię: 22.05.2018

Moje placuszki jakieś bezsmakowa ale zrobiłam do nich sos z jogurtem naturalnym i były oki a dla córki też smakowały trochę zjadła do malutkiego żołądeczka:)

Mama J

Dodano opinię: 01.07.2018

Witam! Czy mogłybyście napisac jakiej mniej więcej wielkości lub ile gramów pomidorów używacie do zrobienia tych placków? Ja dzisiaj zrobiłam z dwóch pomidorów, u nas są bardzo duże, ale okazało się ze były na tyle duże że musiałam dać co najmniej szklankę mąki żeby ciasto nadawało się do smażenia.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

Takie standardowe jak np. w Lidlu są, wielkości dłoni dziecka.

Diana

Dodano opinię: 24.08.2018

Dzisiaj, przy tych plackach, była totalna improwizacja. Jako, że ciąża rządzi się swoimi prawami, a dziecię (to w brzuchu i to siedzące już przy stole) ewidentnie ciągnęło na pomidory, stanęło na tych plackach na lunch.

Nie miałam, o dziwo!, mąki pszennej, ani amarantusa (no comments ;)). A z pomidorów miałam tylko dwa. Poszły więc w ruch pomidory z puszki, mąka kukurydziana i mąka orkiszowa. W proporcjach – 4 łyżki mąki kukurydzianej i jedna orkiszowej. I placki wyszły mega!

Także polecam bardzo :))

Ola

Dodano opinię: 15.09.2018

Dziewczyny dlaczego w wielu waszych przepisach do placków dodawana jest oliwa? Czy to nie jest tak, że oliwy nie wolno poddawać działaniu wysokiej temperatury? Czy można te placki zrobić bez oliwy i usmażyć na kokosowym?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.09.2018

Smaż na rzepakowym. Podana jest oliwa, bo wiele przepisów pochodiz sprzed kilku lat, a wówczas wiedza była inna niestety.

Maria

Dodano opinię: 22.10.2018

Zrobiłam z dużych pomidorów, więc mąki i amarantusa musiałam dać 3x więcej; podwoilam ilość jaj, oliwy, bazyli i cebuli. Wyszły pyszne, nawet wybredna córa trochę zjadła. Dziękuję za inspirację 🙂

Bogusia

Dodano opinię: 26.07.2020

Bardzo smakowalo. Corka ma 21 miesiecy. Dziekuje

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.07.2020

cieszymy się

Weronika

Dodano opinię: 23.08.2021

Dlaczego kiedyś ten przepis był od 12 miesięcy a teraz od 8?
Rozszerzamy dietę drugi miesiąc i zawsze się sugeruję od jakiego wieku można podać, jeśli robię coś nowego ?‍♀️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Kiedyś oznaczałyśmy przepisy, nie wiekiem od kiedy można podać, a po prostu ile lat miały nasze dzieci, gdy dostały pierwszy raz potrawę. Można je podać spokojnie wcześniej, stąd tag 8+

Żaneta

Dodano opinię: 27.10.2021

Hej a prosze powiedzcie czy na obiad to wtedy tylko te placki bo czasem się zastanawiam czy jedna rzecz wystarczy, wczoraj jak robiłam przepyszne pietruszkowe pesto z makaronem to dałam tez Synkowi mango zeby miał wybór i jadł to i to 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Zgodnie z talerzem żywieniowym- powinny być na talerzu zaproponowane wszystkie grupy produktów w odpowiednich proporcjach. Zawsze dobrze, by dodaś ekstra warzywa

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek