4 porcje

IMG_1423

Mam wrażenie, że ostatnio pomidorowa jest u nas ciągle:) Antek bardzo ją lubi, więc czasem lubię tę tradycyjną urozmaicić. Smak zupełnie inny. Znacie? 

3 szklanki bulionu

1 puszka pomidorów bez skórki

5 suszonych pomidorów

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej bazylii 

1/2 łyżki posiekanego oregano

szczypta pieprzu

olej do podsmażenia cebuli

Opcjonalnie Mascarpone do zabielenia

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją chwilkę na patelni, dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę suszone pomidory, oraz pomidory z puszki. Duś razem około 5 minut. Przełóż zawartość patelni do większego garnka i zalej bulionem. Gotuj wszystko pod przykryciem jeszcze 5-10 minut, a następnie zblenduj na krem. Dopraw ziołami i pieprzem. Polecamy zabielać zupę już na talerzu, łyżeczką serka mascarpone. 

Gdy nie masz bulionu-możesz użyć wody, ale jednak zupa straci na wartości.

Maluchowi zupę podaj w niezawodnym Doidy Cup. Możesz go kupić tutaj.

IMG_1424