18 sztuk porcji 12 miesięcy+

W lodówce bieda, że aż piszczy? Szybkie placki z ziemniaków i koperku. Nie ma chyba nic prostszego:P

Składniki:

  • ok 600 g ziemniaków;
  • 2 jajka;
  • 2 pęczki koperku;
  • 1 szklanka mąki orkiszowej / pszennej;
  •  1 cebula;
  • olej rzepakowy do smażenia.

 

Ziemniaki, cebulę obierz. Zetrzyj na dużych oczkach tarki, albo nie męcz się – pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do dużego kielicha blendera i krótko zblenduj:) Koperek drobno posiekaj lub też wrzuć do blendera. Przełóż wszystkie w/w składniki do miski, dodaj rozbełtane jajka, wymieszaj. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i obsmażaj placki z dwóch stron (ok 5-7 min, często przerwacając). Podawaj z jogurtem naturalnym. Dorośli część ciasta mogą sobie doprawić solą i pieprzem.

Placki ziemniaczane nie wyjdą smażone na suchej patelni, ponieważ musza być stosunkowo długi smazone, by ziemniaki nie były surowe. Nie polecam ich dla maluszków koło 8-9 miesiąca, bo są za tłuste wg mnie. Lepiej podać je koło 12 miesiąca. Nie piekłam tez ich w piekarniku, ale mogą się udać. Trzeba papier do pieczenia lekko natłuścić olejem, nakładać porcje ciasta i piec w 200'c z termoobiegiem. Może 20 lub więcej minut. W połowie pieczenia przerwacając na drugą stronę.