Składniki:

  • 1 długa cukinia;
  • 1 pęczek koperku;
  • 1 kopiasta łyżka suszonego oregano;
  • 1 szklanka mąki orkiszowej;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 3 łyżki oleju + do smarowania patelni;
  • 1 jajko.

Cukinię obierz (chyba, że jest młoda to może być w skórce), zetrzyj na małych oczkach tarki (całą), odsącz z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Koperek posiekaj i dodaj do miski. Wsyp również mąkę, oregano, wlej mleko i olej. Dodał żółtko. Wymieszaj mikserem. Białko ubij na pianę, dodaj do masy, wymieszaj łyżką.

Na dużej patelni wysmarowanej delikatnie olejem obsmażaj placki, często przewracając, by się nie przypiekły zbyt mocno, ale tez na tyle długo (ok 5-6min), by nie były surowe. Podawaj z jogurtem naturalnym.