Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

30 grudnia 2016

Pizza z gruszką i rukolą

Przepis na ciasto 300 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 20g drożdży 4 łyżki oleju Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, odstaw pod przykryciem na 10 min. Po tym czasie połącz wszystkie składniki i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Rozwałkuj i ułóż na blaszce wyłożonej papierem lub na tej specjalnej do pizzy. Przepis na...

IMG_1420

Przepis na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 20g drożdży
  • 4 łyżki oleju

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, odstaw pod przykryciem na 10 min. Po tym czasie połącz wszystkie składniki i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Rozwałkuj i ułóż na blaszce wyłożonej papierem lub na tej specjalnej do pizzy.

Przepis na wierzch

  • 2-3 gruszki
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • garść rukoli
  • 250 g sera koziego/mozzarelli
  • szczypta kardamonu
  • Olej kokosowy do podsmażenia gruszek

Gruszki obierz i pozbaw gniazda nasiennego. Pokrój w grube plastry i podsmaż chwilkę na odrobince(!) oleju z dodatkiem kardamonu.Odstaw do wystudzenia.

Przełóż do misy blendera śmietanę i rukolę, i chwilkę zblenduj /kwestia smaków, czy lubicie kawałki w sosie czy nie/.

Posmaruj spód pizzy sosem, poukładaj na nim ser i gruszki.

Piecz w 220’C przez 12 minut.

Z tego przepisu wyjdą dwie pizze na cienkim cieście.

Inspiracja Karol Okrasa

IMG_1419IMG_1421


najlepsze-kubki-do-nauki-picia


polecane przez logopedów kubki kupisz tu

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (16)

Sylwia

Dodano opinię: 02.01.2017

Ciekawy przepis. Muszę wypróbować w najbliższym czasie. Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.01.2017

Polecamy i pozdrawiamy!

Magdalena

Dodano opinię: 22.01.2017

Zamiast rukoli użyłam jarmużu i dodałam szyneczkę z indyka. Wyszła pyszna! Następnym razem robię podwójną porcję!

madalena

Dodano opinię: 12.03.2017

pychota, tylko zamiast smietany uzylam mascarpone z serkiem wiejskim… Mlody zjadl pol blachy 😀

Alicja

Dodano opinię: 29.11.2017

U nas wyszła taka. Pychota

ewelin

Dodano opinię: 02.01.2018

Czy nie uważacie że pizza dla rocznego dziecka jest trochę zbyt dorosła. Po prostu mam obawy że zbyt szybko mogłabym zaingerować w delikatny żołądeczek dziecka czymś tak ciężkim?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2018

Nasze roczniaki jedzą ranty 🙂 Możesz ale nie musisz podawać, znasz swoje dziecko najlepiej:)

Kasia

Dodano opinię: 11.01.2018

Jutro robimy na obiad, już mi ślinka cieknie B-)

Ania

Dodano opinię: 22.01.2018

A można dodać sproszkowane drożdże? Jeśli tak to w jakiej ilości?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2018

7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych

Sandra

Dodano opinię: 05.02.2019

ale czy to przepis 8 miesiecy plus? bo potem w komenatrzu piszecie, że roczniaki jedzą ranty i się trochę pogubiłam 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.02.2019

Możesz podać kawałki pizzy 8m dziecku, jeśli jego umiejętności gryzienia mu pozwolą to może zjeść ile chce:) nasze ”ciumkały” ranty w tym wieku.

Alexandra

Dodano opinię: 26.09.2019

Bardzo fajny przepis. Chyba wyszła ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.09.2019

mniam!

Kar

Dodano opinię: 08.07.2021

Można ciasto zrobić dzień wcześniej? Jak je przechować?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.07.2021

W lodówce.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek