Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

18 maja 2014

Pieczony łosoś w panierce makowo-sezamowej

Ciekawy pomysł na rybę, którą możesz podać niemowlakowi. Dzięki panierce z ziaren, które mają mnóstwo wartości, będzie wygodna do chwycenia w rączki.

Pieczony łosoś w panierce makowo-sezamowej

Pieczony łosoś w panierce makowo-sezamowej

Ciekawa opcja na podanie ryby niemowlakowi. Wygodny do chwycenia, z dodatkową porcją związków mineralnych, w tym wapnia. Pamiętajcie o podaży DHA- wraz z daniami rybnymi podawanymi 2 razy w tygodniu lub suplementując.

Składniki:

Łosoś
łyżka maku
łyżka sezam
wybrane owoce
listki mięty
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
oliwa z oliwek
cynamon, kardamon

Wykonanie:

Zdejmujemy skórę z łososia, dzielimy płat na porcje i nacieramy  obficie porwanymi listkami mięty. Wyciskamy sok z pomarańczy i zalewamy nim łososia. Marynujemy go w tej zalewie co najmniej godzinę.
Wyjmujemy łososia z marynaty, skrapiamy lekko oliwą z oliwek. Mak mieszamy z sezamem i panierujemy w nich rybę. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy owoce, obieramy, kroimy w słupki, posypujemy lekko cynamonem i kardamonem. 10 minut przed końcem pieczenia łososia, wkładamy owoce do piekarnika i zapiekamy do zrumienienia.
Łosoś jest soczysty, a skórka chrupiąca. Idealna propozycja dla dzieci, które zniechęca fakt, iż ryba się w łapkach rozpada.

Pieczony łosoś w panierce makowo-sezamowej
Pieczony łosoś w panierce makowo-sezamowej

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (5)

Elka

Dodano opinię: 19.05.2016

Próbowałam i dla mnie wielkie rozczarowanie. Dziecko nie chciało zjeść a i ja nie chciałam dokończyć. Kompletnie zabity smak pysznego łososia i jeszcze ten mak… Brrr aż mnie wzdryga.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.05.2016

Gusta guściki…:) Na pewno na blogu znajdziesz coś dla siebie:) Pozdrawiamy!

Asia

Dodano opinię: 14.10.2016

Czy mak i sezam zmielić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.10.2016

Nie.

Ania

Dodano opinię: 02.01.2018

Dziś jedliśmy łososia w maku z Waszej pierwszej książki (podobny przepis do w/w). Dziecko coś tam poskubało (taki etap) ale my jedliśmy aż się uszy trzęsły 🙂 polecam! 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek