Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

22 kwietnia 2014

„Pasztet mięsno-warzywny”

1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej; ½ szklanki przecieru pomidorowego; ½ cebuli; ½ białej części pora; Ząbek czosnku; ½ papryki czerwonej; 3 marchewki; Pietruszka (korzeń); 4 różyczki kalafiora; 4 różyczki brokułu; 200 g. mięsa mielonego z indyka; 2 łyżki zmielonych pestek dyni; Łyżka amarantusa ekspandowanego; Oliwa z oliwek; Zioła (u mnie szałwia, bazylia, rozmaryn); Kaszę...

1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
½ szklanki przecieru pomidorowego;
½ cebuli;
½ białej części pora;
Ząbek czosnku;
½ papryki czerwonej;
3 marchewki;
Pietruszka (korzeń);
4 różyczki kalafiora;
4 różyczki brokułu;
200 g. mięsa mielonego z indyka;
2 łyżki zmielonych pestek dyni;
Łyżka amarantusa ekspandowanego;
Oliwa z oliwek;
Zioła (u mnie szałwia, bazylia, rozmaryn);
Kaszę ugotować.
Warzywa – marchew, pietruszkę, obieramy, kroimy w plastry  i wraz z  kalafiorem, brokułem,  gotujemy do miękkości, pamiętając, że brokuł
i kalafior osiągają miękkość szybciej, więc albo należy je wyjąć wcześniej,
albo później dołożyć.
Pokrojoną w kostkę cebulę, por i paprykę lekko zeszklić na
oliwie z oliwek. Dodać mięso mielone, minutę podsmażać, zalać przecierem
pomidorowym, dodać wyciśnięty czosnek i dusić przez 15 minut.
Farsz mięsny wraz z sosem, który się wytworzył, kaszę i
ugotowane warzywa przełożyć do wysokiej miski, i zblendować. Dodać zmielone
pestki z dyni, porwane zioła  oraz
amarantus i wymieszać.
Przełożyć całość do keksówki (jeśli nie jest teflonowa, wysmarować
ją oliwą z oliwek). Piec w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut. Kroić dopiero
po całkowitym wystudzeniu.

Ponieważ pieczemy w jednej keksówce pasztet dla dziecka i dla
rodziców, więc powyższą wersją wypełniamy ¼ keksówki, pozostałą doprawiamy
solą, pieprzem, papryką ostrą, dodatkowym ząbkiem czosnku i uzupełniamy keksówkę.
Żeby wiedzieć, która część jest dla Antka, zaznaczyłam na blaszce markerem
miejsce, do którego jest jego część. 
Podałam na krążku gryczanym.
Syneczek kooooocha ten pasztet, a mamusia jeszcze bardziej,bo wie, ile w nim zdrowia się mieści:)

A gdy na chlebku pasztetu za mało, to w garści będzie więcej…:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (62)

Anonimowy

Dodano opinię: 20.01.2015

Robiłam. Pasztet jest przepyszny. Córka go uwielbia i my także 🙂 Polecam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.01.2015

Cieszę się, że smakuje:) Pozdrawiamy!

Anonimowy

Dodano opinię: 02.04.2015

a mogę dodać jeszcze ugotowaną wątróbkę, mam jeszcze wołowinę, którą właśnie duszę i mięso drobiowe, zmielić je i reszta waszych składników?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.04.2015

Jasne,że możesz, ja po prostu wątróbki jeszcze nie daję młodemu:)

Anonimowy

Dodano opinię: 02.04.2015

Dzięki, ja muszę starszemu synkowi przemycać bo ma zbyt słabe wchłanianie żelaza i cały czas musi jeść wszystko co ma żelazo, więc z automatu i Julka dostaje, a ma 15 miesięcy, u nas cały czas na tapecie wątróbka wołowina cielęcina szpinak amarantus itp itd liczę na to że młodsza na tym dobrze skorzysta, pozdrawiam

Różowa Sowa

Dodano opinię: 04.04.2015

Upiekłam! jest pyszny 🙂 trochę zwiększyłam porcję i dla nas zrobiłam keksówkę a dla córki upiekłam z foremkach silikonowych na muffinki, z zewnątrz wyszło chrupiące, w środku bardziej do rozsmarowania na chlebie – hmm chyba dodałam za dużo warzyw 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.04.2015

Warzyw nigdy za dużo;);):)Cieszę się,że smakuje!Smacznego świątecznego:)!

Anonimowy

Dodano opinię: 13.04.2015

Bardzo dobre! Smakowało zarówno córeczce, jak i dorosłym;-)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.04.2015

Na zdrowie!!:)

Anonimowy

Dodano opinię: 06.05.2015

Zrobiłam 🙂 wyszedł pyszny 🙂 az dumna jestem z siebie. Małe pytanko… czy mozna taki pasztet zamrozić? bo zrobiłam wersje tylko dla córci wiec ona go tak szybko sama nie zje… 😉

Ania

Dodano opinię: 01.09.2015

Mam pytanie – mój syn uczulony jest na pomidory, więc nie mogę podać przecieru pomidorowego. Czym mogę zastąpić ten składnik, żeby pasztet wyszedł i był w miarę smaczny? Macie jakieś pomysły?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2015

Spróbuj dodac 1/4szklanki bulionu warzywnego w to miejsce, albo przecier z pieczonej papryki:)

Joanna

Dodano opinię: 17.05.2020

A ja mam takie techniczne pytanie odnośnie kaszy to ma być 1.5 szklanki surowej do ugotowania czy już ugotowanej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

ugotowanej

Karolina

Dodano opinię: 07.09.2015

A amarantus jest niezbędny? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.09.2015

Można bez:)

Karola

Dodano opinię: 26.02.2016

Czy mogę zamrozić ten pasztet?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.02.2016

Tak.

Aga

Dodano opinię: 08.03.2016

Dziewczyny, dobrze myslę, że kaszę lepiej ugotować na wilgotno niz na sypko?

 

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.03.2016

W sumie wyjdzie i z taką i z taką, ale lepka kasza bardziej zwiąże. 

Celka

Dodano opinię: 10.03.2016

Ile można przechowywać taki pasztet w lodówce? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.03.2016

Do 3 dni.

Jagoda

Dodano opinię: 20.05.2016

Czy mogę zrobić to z mięsem z królika i czy wtedy mam postępować tak jak z indykiem czy ugotować królika?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.05.2016

Lepiej ugotuj. 

Asia

Dodano opinię: 12.07.2016

A przecier pomidorowy taki zwykły? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.07.2016

Taki zwykły:)

Balbinka

Dodano opinię: 28.12.2016

A mi nie wyszedl, po ostudzeniu dalej jest taki luźny, jakby w ogole w piekarniku się nie robił, co mogłam źle zrobić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.12.2016

Może za rzadka konsystencja Ci wyszła. 

Asia

Dodano opinię: 08.04.2017

Od kiedy czosnek zaczęłyście podawać dzieciom ? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.04.2017

W 8 miesiącu już doprawiałyśmy nim

AGNIESZKA

Dodano opinię: 20.05.2017

Amarantus gotuję czy surowy dodaję?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.05.2017

To amarantus ekspanodwany. Jego nie gotujemy. Ziarna się gotuje. 

AWG

Dodano opinię: 21.06.2017

A czy rocznemu dziecku można już nieco bardziej doprawić ten pasztet? (chodzi mi o paprykę, pieprz).

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.07.2017

jasne:)

Ania WG

Dodano opinię: 23.06.2017

Witam, czy rocznemu dziecku mogę już podawać wersję bardziej przyprawioną? (oczywiście bez soli, ale z dodatkiem np. papryki).

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.07.2017

Jasne, że tak.

Kasoa

Dodano opinię: 13.09.2017

Pasztet gotowy, w piekarniku był prawie 45 min. Wierzch idealnie podpieczony, natomiast cała reszta wygląda jak niedopieczona. Pasztet wyszedł bardzo miękki, raczej do smarowania niż krojenia i jedzenia w kawalku:/ nie wiem czy dac go wogole dziecku, może coś zle zrobiłam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.09.2017

Pasztet jest miękki.

Iwonia

Dodano opinię: 20.09.2017

Właśnie sie u mnie robi tylko z blendowaniem mam pauze bo moj 16miesieczniak zasnął hehe

Monika

Dodano opinię: 03.10.2017

A jaki wymiar keksówki??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

30×10

Magdalena

Dodano opinię: 31.01.2018

Wczoraj zrobiłam pierwszy raz ten pasztet. Mała wcina jak szalona, ale nie to jest dla mnie największym szokiem. Mój mąż, który najchętniej jadłby kanapki z żółtym serem i majonezem jest zachwycony pasztetem. Mówi, że mogę go piec co tydzień 🙂

Ola

Dodano opinię: 31.03.2018

Przepyszne! I nawet bardziej smakuje mi wersja dla córki bez soli i ostrzejszych przypraw. Wyszedł tylko dość mokry, Młoda w ręku rozsmarowuje, także używam do kanapek a nie do rączki.

Kamila

Dodano opinię: 22.11.2018

Zrobiłam dzisiaj dla synka. Niestety nijak mogę mu dać do rączki 🙁 pasztet jest mazisty do smarowania. Co mogłam zrobić źle?

Czy jutro jeszcze chwilę go dopiec? ?Pieklam ok 40 min. Grzanie Góra/dół może lepiej termoobieg?

Muszę zrobić coś „do rączki” bo taka formę upodobal sobie mój syn

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Zatem posmaruj chlebek i daj do rączki.

Aja

Dodano opinię: 06.02.2019

Ile trzeba ugotować suchej kaszy, żeby wyszło półtorej szklanki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.02.2019

ok pól szklanki

Dorota

Dodano opinię: 10.04.2019

A czy mogę dać mięsko z rosołu.mam wołowina udało i indyka. Czy lepiej jeden rodzaj mięsa.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.05.2019

Możesz

Ania

Dodano opinię: 21.05.2019

Od którego miesiąca moge dać dziecku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.06.2019

Pod przepisem są tagi

Kamila

Dodano opinię: 09.12.2019

Od, którego miesiąca może maluch jeść taki pasztet?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.12.2019

8+, są tagi pod przepisami

Aneta

Dodano opinię: 09.04.2020

Co mogę dodać zamiast pestek z dyni i amarantusa? Akurat nie mam w domu a już nie chce wychodzić.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

słonecznik, migdały a zamiast amarantusa inne ekspandowane zboże lub zwiększ ilość dodanych nasion słonecznika/migdałów

Patrycja

Dodano opinię: 09.04.2020

Czym mogę zastąpić przecier pomidorowy , ponieważ syn jest uczulony…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

jajkiem.

Monika

Dodano opinię: 14.01.2021

To jutro będzie rosół a na mięsie i warzywach pasztet w sobotę ☺️ Nie mogę się doczekać jak wyjdzie. Bez jajka się sklei?

Kasia

Dodano opinię: 22.02.2021

Jak taki pasztet zrobić dla 6miesiecznego bobasa. Co wykluczyć?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

To danie jest wieloskładnikowe, lepiej podać je później niż w pierwszym miesiącu rozszerzania diety.

Agnieszka

Dodano opinię: 08.06.2021

Czy z kaszą kuskus też wyjdzie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.07.2021

Powinno

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek