Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

20 marca 2018

Pasta kanapkowa z białej fasoli (smak smalcu)

Chwila prawdy. Antek nie jadł mięsa przez 2,5 roku. Z wyboru. A ja nie zmuszałam, nie płakałam po kątach, nie przemycałam. Szanowałam wybór, ale rzecz jasna, suplementowałam wartosci, które ma mięso, za pomocą innych produktów. Fasola w tej roli sprawdza się super. A ta pasta… Niesamowity smak… pysznego smalcu? składniki 1,5 szklanki białej fasoli 1/2...

Chwila prawdy. Antek nie jadł mięsa przez 2,5 roku. Z wyboru. A ja nie zmuszałam, nie płakałam po kątach, nie przemycałam. Szanowałam wybór, ale rzecz jasna, suplementowałam wartosci, które ma mięso, za pomocą innych produktów. Fasola w tej roli sprawdza się super. A ta pasta… Niesamowity smak… pysznego smalcu?

składniki

  • 1,5 szklanki białej fasoli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Fasolę zalej dużą iloscią wody, odstaw, najlepiej na noc (nie dłużej niż na 12 godzin).

Odcedź fasolę, zalej świeżą wodą (około 2 cm nad fasolą) i gotuj pod przykryciem do miękkości (około 60 minut)  Odcedź i ostudź.  Dobrze jest ostudzić ją w wodzie, w której się gotowała, ale ja nigdy nie mam na to czasu*.

Fasolę zblenduj na gładką pastę.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Ostudź. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do fasoli wraz z cebulą i czosnkiem (olej, w którym się smażyły też). Dopraw przyprawami i wymieszaj.

Podawaj na ulubionym pieczywie.

*Tak ugotowana fasola nie ma właściwosci wzdymających, dlatego dobrze jest przestrzegać zasad jej właściwego gotowania.

Jeśli się spieszysz i masz taką możliwość, możesz skorzystać z gotowej, ugotowanej lub uparowanej fasoli kupionej w sklepie.

Paprykę wędzoną w proszku kupisz w każdym, większym supermarkecie na półkach z przyprawami. To doskonały dodatek również do mięs.

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (59)

Magda

Dodano opinię: 20.03.2018

Lubimy pastę z fasoli 😉 dziś jedliśmy z natka pietruszki i olejem z pestek dyni. Do tego paski papryki i ogórek.
Moje maluchy tez nie lubią mięsa, proponuje im, ale nawet nie dotykają. Jakoś im się odechciało 🙂

Agnieszka

Dodano opinię: 20.03.2018

Witam, przepis ciekawy, wygląda smakowicie, jutro robimy 🙂 Mam tylko pytanie. Czy obieracie fasolę? Pozdrawiam serdecznie!

Ola

Dodano opinię: 20.03.2018

Czy można użyć fasolę z puszki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.03.2018

Tak

Magdalena

Dodano opinię: 21.03.2018

Nie przepadam za fasolą, stąd moje głupie pytanie naprawdę smakuje jak smalec?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.03.2018

Jak najlepszy smalec

Marta

Dodano opinię: 11.02.2019

Niestety nie smakuje jak smalec. Jest to po prostu pasta z fasoli. Na pewno jest zdrowsze. Mój syn nazwał to „smalec kłamczuch” 😉 mężowi smakowało!

Agnieszka

Dodano opinię: 20.06.2020

Ja dodałam wody do blendowanej fasoli, całą cebulę i ząbek czosnku, mi przypomina domowy smalec 🙂 , z wodą wyszło bardzo gładkie z kawałkami cebulki, z solą i pieprzem pycha, aż skwarek brakuje 🙂

Ola

Dodano opinię: 16.02.2021

Można zrobić skwarki z kaszy gryczanej.

Agnieszka

Dodano opinię: 22.03.2018

Witam, nie wiem dlaczego zniknął mój komentarz z zapytaniem, czy odbieracie fasolę? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.03.2018

Nie zniknął, jeszcze do niego nie dotarłyśmy widocznie:) NIe musisz obierać.

Agnieszka

Dodano opinię: 22.03.2018

Ojj coś mi się pomieszało w telefonie… Na komputerze jest 🙂 Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 Zrobiłam z obranej – pyyycha! 🙂

Marzena

Dodano opinię: 22.03.2018

A ja jestem rozczarowana. Kupiłam dwie wasze książki, owszem przepisy super i kiedyś będę stosować ale liczyłam że będzie tak jak na blogu opisane w jakim miesiącu można dać daną rzecz. Moja córcia kończy właśnie 6 miesięcy i chciałam bazować na książce ale jak widzę muszę sama dodatkowo spradzwac co mogę podać a co nie.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.03.2018

Zapraszamy d9 przeczytania wstępu obu naszych książek. Tam znajdziesz odpowiedzi na ten temat.

Marzena

Dodano opinię: 23.03.2018

Czytałam wstęp i doskonale go rozumiem. Więc pytam dlaczego na blogu jest taki podział?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.03.2018

Dlatego, że to nie podział wiekowy, bo takowy nie istnieje. To podziału „wg wieku Ali 8 Antka”, czyli kiedy my podawałysmy dany produkt. Tak jak we wstępie – jest niewiele produktów zakazanych w diecie niemowalak, wszystkie wymienione we wstepie. Pozostałe wprowadzamy stopniowo i wg rozsądku rodzica.

Kama

Dodano opinię: 06.09.2021

Też się gubię…jeśli mój syn, skończonych miesięcy 6, kocha kanapki to może dostać pastę z fasoli. My warzywnymi pastami do kanapek żywimy się często, odkąd cześć członków naszej rodziny porzuciła całkiem mięso, a druga część ograniczała w stopniu znacznym. I to dla mnie istotne pytanie. Czy to moja dziecko może dostać pastę z fasoli (tak rozumiem aktualne zasady rozszerzania), czy nie może (zgubiła mnie określenie wieku przy przepisie). Co znaczy zdrowy rozsądek rodzica w tej sytuacji?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Jeżeli już jesteście w trakcie rozszerzania i nic się nie dzieje do tego momentu- nie ma alergii na nic, dobrze reaguje to można podać. To po prostu danie wielokskładnikowe, do tego z dodatkiem smażonego, więc na pierwsze tygodnie rozszerzania diety takich dań lepiej unikać.

OLA

Dodano opinię: 22.03.2018

Czesc ,mam pytanie troche z innej beczki, co myslicie o mleku ryzowym dla 2.5 latka np do platkow zamiast mleka kroweigo?bede wdzieczna za odpowiedz

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.03.2018

Myslimy, że lepsze będzie owsiane lub inne bezglutenowe. Mleko ryzowe ze wzgledu na możliwą obecnośc arsenu nie jest polecane dla dzieci.

Ewa

Dodano opinię: 22.03.2018

Czy mogłabym prosić o jakiś wpis jak wyglądało suplementowanie żelaza u synka? Mam ten sam problem i niestety zaczynam panikować ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.03.2018

Nigd6 nie suplementowałam żelaza. Tez nigdy nie miał braków. Badania zrobiłam może dwa razy przy okazji infekcji.

Paulina

Dodano opinię: 22.03.2018

Kolejny pyszny pomysł na niebanalne śniadanie.

Ewa

Dodano opinię: 23.03.2018

Źle zdałam pytanie. Chodziło mi bardziej czym zastępowała Pani mięso? Czy robiła Pani jakieś specjalne posiłki? Czy np polegało to na dodawaniu rzeczy bogatych w żelazo takich jak amarantus do posiłków? Czy może po prostu karmiła pani jak do tej pory, a organizm sobie dawał radę sam? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.03.2018

Mięso idealnie suplementuje się warzywami strączkowymi.

Iwona_M

Dodano opinię: 23.03.2018

Sprawdzone przez szczesnastomiesieczną Hanię i jej rodziców. Pycha!

Iwona_M

Dodano opinię: 23.03.2018

*szesnastomiesięczną

Aga

Dodano opinię: 26.03.2018

czy można zaserwować po skończeniu 8 miesiaca?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2018

Tak

Agnieszka F

Dodano opinię: 26.03.2018

Pyszna ta pasta. Nie wiem, czy będzie mojej 2,5 latce smakować, ale dla mnie bomba. Zrobiłam bez papryki, bo nie miałam i obrałam ze skórek i rozgniotłam widelcem.

Justyna

Dodano opinię: 27.03.2018

1,5 szklanki fasoli ugotowanej czy takiej przed gotowaniem? Pozdrawiam!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2018

Ugotowanej

Justyna

Dodano opinię: 13.04.2018

Dziękuję, wyszło pyszne ?

Karolina

Dodano opinię: 27.03.2018

czy ta wędzona papryka to produkt bez ktorego nie moze sie obejsc to danie? oraz czy biala cebula tez sie nada?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2018

Baiła cebula tez jest ok, a paprykę wędzoną zastap odrobiną ostrej lib większą iloscią słodkiej.

Iwona

Dodano opinię: 09.04.2018

Ile czasu pasta może stać w lodówce? Mój mały człowiek póki co zjada malutkie ilości ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.04.2018

Dłużej niż trzy dni nie trzymam.

Lila

Dodano opinię: 10.04.2018

U mnie wersja białą fasola + biała cebuka z czosnkiem + suszone pomidory + oliwa + słodka papryka + trochę kolendry. Mnie smakuje, co do juniora zobaczymy jutro:-)

Joanna

Dodano opinię: 19.04.2018

Nie rozumiem kwestia odcedzania, odcedzić i studzić w tej samej wodzie???

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2018

Jesli wybierasz opcję studzenia w wodzie, to nie odlewasz jej od razu, tylko odcedzasz, jak woda wystygnie.

wiola

Dodano opinię: 14.05.2018

Zrobiłam, ale proporcje chyba nie te, bo zrozumiałam że 1,5 szklanki fasoli surowej (potem pisze że ją ugotować).
Pasta wyszła kompletnie bez smaku nawet gdy dla dorosłych doprawiłam solą. Dałam wszystkie przyprawy ale do smalcu to temu daleko ;(
P.S. Mam pytanie z innej beczki. Dużo waszych przepisów już robiłam i większość jest super. Mam pytanie o mąkę pszenną. Dużo się o niej mówi, że nie zdrowa. Jasne dziecko je tego mało i sporadycznie, jednak czy można za każdym razem z waszych przepisów zastąpić ją orkiszową lub kukurydzianą? czy wtedy też wyjdzie?
Kiedyś jak dałam orkiszową to się wszystko rozpłynęło. Nie znam się na mąkach….dlatego pytam 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.05.2018

Musisz eksperymentować, łaczyć mąki i próbować np. różnych orkiszowych. Nie demonizujemy mąki pszennej, bo we wszystkim należy zachowywac umiar.

Oktawia

Dodano opinię: 24.05.2018

Fasola z puszki też trzeba gotować??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2018

Nie

Aga

Dodano opinię: 27.05.2018

Ile można trzymać w lodowce?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.06.2018

2-3 dni bez kontaktu ze śliną oczywiście.

Natalia

Dodano opinię: 11.06.2018

Już się pogubiłam. Ile tej fasoli surowej ? 1,5 szklanki ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.06.2018

Jak w składnikach – 1,5 szklanki,

Asia

Dodano opinię: 09.10.2018

Jak się ugotuje te 1,5 szklanki fasoli to wychodzi mega dużo :0 i na ta ilość tylko pół cebuli? Czy to na pewno tak ma być?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2018

Na pewno. Ale jeśli wolisz mocniejszy smak cebuli, dodaj całą. To kwestia smaku?

Kasia

Dodano opinię: 27.10.2018

A czy smażona cebulka nie jest za ciężka dla rocznego dziecka? W necie czytam że nie powinno sie dawać dziecku smażonego a szczególnie cebuli właśnie o weź tu bądź człowieku mądry ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Nie bedzie, ale to zawsze rodzic decyduje:)

Sisi102

Dodano opinię: 05.12.2018

A czy można zamiast fasoli czerwoną soczewicę ???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.12.2018

Jasne, eksperymentuj.

Sisi102

Dodano opinię: 08.12.2018

Wyszło pyszne z soczewicy czerwonej. Dałam trochę więcej czosnku i cebuli oraz papryki by lepszy był smak. Ogolnie super. Mały pajde chleba na kolacje zjadł. A żelazo się przyda 😉

Magda

Dodano opinię: 28.12.2018

Zupełnie nie smakuje jak smalec,a już na pewno nie jak najlepszy…. U nas niestety danie się nie przyjęło

Joanna

Dodano opinię: 07.11.2019

Pyszne,dziękuję za przepis.

An

Dodano opinię: 25.09.2021

hmm. w jednej odpowiedz na komentarz napisałyście, że 1,5 szklanki surowej fasoli, a w innej odpowiedzi, że 1,5 szklanki juz ugotowanej. to jak to ma być:)? dajcie prosze znać. dzięki

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

1,5szklanki surowej- w składnikach podane są porcje przed obróbką

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek