12 miesięcy+

Nasza rodzina bardzo lubi ciecierzycę. Ala najbardziej lubi wcinać ugotowane ''kuleczki", mąż leczo z ciecierzycą z przepisu Ani, a ja wszelkie pasty z jej dodatkiem. Dziś szybka pasta z suszonymi pomidorami, a dla odważnych z dużą ilością czosnku!

 

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (odsączonej z wody, ja gotowałam z 1 zielem ang i 1 listkiem laurowym);
  • 5-6 suszonych pomidorów w zalewie (oliwie);
  • 2-3 łyżki oliwy (tej z pomidorów lub innej z oliwek);
  • 1/3 szklanki wyciśniętego soku z cytryny;
  • 2 ząbki czosnku (lub 1 lub wcale jeśli Wasze maluszki nie przepadają za ostrością).

 

Wrzucamy wszystkie składniki do blendera kielichowego i miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Jeśli jest wg Was za sucha, dodajemy oliwy. Dorośli mogą doprawić sobie solą i pieprzem, ale uważam, że to zbędne. Przechowujcie w lodówce max 3 dni. Smacznego!

 

12736945_1112668738766709_1528060072_o 12675238_1112668815433368_1571810233_o