Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

24 kwietnia 2014

Paski z idyka w sosie jogurtowym

Składniki: kawałek piersi z indykawarzywa wszelakie: u mnie marchewka, brokuł, ziemniak, seler, koperek2 łyżki jogurtu naturalnego (bez mleka w proszku ;P ) Wszystkie składniki (poza koperkiem) dokładnie myjemy, warzywa obieramy, kroimy, mięso doprawiamy pieprzem, ziołami np. rozmarynem i wrzucamy do gara:) Gotujemy na parze bądź w wodzie do miękkości. Na koniec w osobnym garnku mieszamy...

Składniki:

kawałek piersi z indyka
warzywa wszelakie: u mnie marchewka, brokuł, ziemniak, seler, koperek
2 łyżki jogurtu naturalnego (bez mleka w proszku ;P )

Wszystkie składniki (poza koperkiem) dokładnie myjemy, warzywa obieramy, kroimy, mięso doprawiamy pieprzem, ziołami np. rozmarynem i wrzucamy do gara:) Gotujemy na parze bądź w wodzie do miękkości. Na koniec w osobnym garnku mieszamy odrobinę powstałego wywaru z jogurtem, poduszoną różyczką brokuła i posiekanym koperkiem. Pierś z indyka kroimy w paski i zatapiamy w „sosie” jogurtowym. Gotujemy na malutki ogniu kilka chwil i podajemy z warzywami.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (9)

Anonymous

Dodano opinię: 01.04.2015

ugotowałabym mięso jednak osobno – zwłaszcza na początku rozszerzania diety. Wywar zabrać tylko z warzyw, będzie zdrowiej.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.04.2015

Jasne, dziękujemy za cenną wskazówkę:) Masz rację:)

kk

Dodano opinię: 19.12.2016

juz od kilku lat uwaza sie, ze nie trzeba gotowac osobno miesa i warzyw. przeciez to nie jest robienie ciezkiego osmotycznego bulionu tylko ugotowanie skladnikow, im krotsze tym lepiej.

Anna

Dodano opinię: 06.10.2015

a czy ten soso mozna podac na drugi dzien ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.10.2015

Jasne, jeśli przechowasz w lodówce i nie będzie miał kontaktu z brudem, śliną itp:)

Klaudia

Dodano opinię: 17.09.2016

Hej 🙂 Jestem na etapie rozszeżania diety. (dzień drugi :)) mój synuś ma 6,5 miesiąca. Szukam inspiracji w ksiazce ,na blogu i zastanawiam się czzemu ten przepis jest przypisany dokategorii 9 mc+

 

Nie wiem od czego zacząć i w zasadzie myślalam że  to jest bardzo  "delikatne" danie dla mojego małego brzuszka 🙂

 

help me ! 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.09.2016

Dlatego, że na poczatek rozszerzania diety nie podawałyśmy mięsa. 

MARTA

Dodano opinię: 24.08.2018

Czy można mrozić mięso,które jest przeznaczone dla niemowlaka? Np. podzielić na mniejsze porcje po zakupie i zamrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.08.2018

Można, ale jak nie musisz, to świeże zawsze lepsze.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek