Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

09 grudnia 2016

Paluszki rybne z patelni

Zdjęcia może nie są spektakularne, ale nie miałam zbyt wiele czasu na ich robienie, same wiecie jak to jest "matka w kuchni czasu nie ma" 🙂 Tak czy siak, przepis jest banalnie prosty, a macie pewność, że Wasza rodzina zje prawdziwą rybę, nie jakieś zmielone "coś" w panierce z "czegoś". To co, do dzieła? Składniki:...

Zdjęcia może nie są spektakularne, ale nie miałam zbyt wiele czasu na ich robienie, same wiecie jak to jest "matka w kuchni czasu nie ma" 🙂 Tak czy siak, przepis jest banalnie prosty, a macie pewność, że Wasza rodzina zje prawdziwą rybę, nie jakieś zmielone "coś" w panierce z "czegoś". To co, do dzieła?

Składniki:

  • ok 300g Waszej ulubionej ryby (np. dorsz, morszczuk), waże by była to np. filet, polędwica bez ości, dość gruba, a nie jakis tam kapeć:), najlepiej świeża, a nie wcześniej mrożona;
  • po 1/3 łyżeczki suszonej natki pietruszki, bazylii i tymianku;
  • 2 kopiase łyżki mąki pszennej/ orkiszowej;
  • 5 łyżek domowej bułki tartej;
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • 1 jajko;
  • pieprz czarny;
  • ew. sól himalajska dla starszaków i rodziców;
  • olej rzepakowy do smażenia.

Rybę dokładnie umyj i osusz. Upewnij się, że nie ma ości i resztek skóry, a następnie pokrój w poprzek na grube kawałki wielkości kciuka. Skrop mięso sokiem z cytryny i posyp suszonymi ziołami, wymieszaj. Jeśli masz pod ręką świeże zioła możesz je spokojnie zastąpić (wcześniej drobno siekając).

W jednej miscecze rozbełtaj jajko ze szczyptą pieprzu, w drugiej połącz mąkę z bułką tartą, a następnie wymieszaj suche składniki.

Na patelni rozgrzej maąa ilośc oleju. Kawałki ryby obtaczaj delikatnie w bułce z mąką, następnie w jajku, a na koniec znów w bułce z mąką. Układaj spanierowane kawałki ryby na rozgrzanej patelni i obsmażaj z każdej strony ostrożnie przewracając. Prawdopodobnie ryba będzie usmażona w kilka minut więc nie odchodź od patelni:)

Podawaj z ulubionymi dodatkami np. surówką lub gotowanymi warzywami.

Paluszki rybne można również przygotować w piekarniku. Układając spanierowane kawałki ryby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem nalezy skropić kawałki ryby olejem. Piec ok 25 minut kontrolując stopień zrumienienia. 180'C z termoobiegiem, na środkowym poziomie piekarnika, w połowie pieczenia przewracając paluszki na drugą stronę.

Smacznego!:)

14937032_1323398697693711_1498061307_n 14962964_1323398684360379_1317901822_n 14997128_1323398937693687_1357336738_n 14996403_1323398817693699_1119424037_n

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (16)

Iwona

Dodano opinię: 17.12.2016

mimo żę ominełam zioła 😉 wyszły przepysznie !!! 

diana

Dodano opinię: 22.12.2016

a czy mozna uniknąć smażenia i zrobić je w piekarniku? jesli tak to na jaką temp i na jak długo? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.12.2016

ok 180 C z termoobiegiem 20min, na papierze do pieczenia lekko polanym olejem. Po 10 min przewróć na drugą stronę.

Anulka

Dodano opinię: 03.01.2017

dlaczego ten przepis jest oznaczony 12m+? czy to przez smażenie? Jeśli tak to rozumiem, że z piekarnika są ok? Czy chodzi o co innego?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2017

Kwestia smażenia.

Magda

Dodano opinię: 02.02.2017

W domu tylko filet z lososia, sprawdzi sie w tym przepisie? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.02.2017

Nie tylko.

Magda

Dodano opinię: 02.02.2017

Rozumiem ze tak??:):):):)

Madzia

Dodano opinię: 16.08.2017

Witam, a jeśli nie mam domowej bułki tartej to czym ją zastąpić? może kasza manna… a przy okazji moze.nie pod ten przepis pasuje ale robilam ostatnio Wasze szybkie bezglutenowe nugettsy byly super i mojej malej (17mcy) smakowały a ona tylko cyc ciągle wiec wybredna i mielone z piekarnika z mozzarella z książki też boskie 🙂 i jeszcze ciastka marchewke z platkami owsianymi wlasnie sie pieka bo córeczka je bardzo lubi:):):)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.08.2017

Super, cieszymy się bardzo:))) Dodaj sklepową bułkę tartą i już. Kaszka manna będzie zbyt twarda.

Natalia

Dodano opinię: 26.01.2018

Hej, dziewczyny, w przepisie napisalyscie że piec 25 min w 200 stopniach, a w komentarzu że 20 min w 180 stopniach 😉 pogubiłam się 😉 nie chciałabym ich spalić albo niedopiec 😛 to jak? W ilu stopniach i w jakiej temperaturze? Z góry dzięki za odpowiedź 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

Tak jak w przepisie czyli 25 minut w 180’C ale dla pewnosci po 20 minutach sprawdź czy już są ok:)

Agnieszka

Dodano opinię: 12.03.2019

Czy jak je podpieke na patelni to mogę zamrozić? Czy może lepiej zrobić wieczorem i podgrzać? A może lepiej nie kombinować tak z tą ryba? Szukam inspiracji na obiady wracam do pracy muszę coś zrobić żeby babcia mogła tylko podgrzać.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.03.2019

Zrobić wieczorem i odgrzać.

Renata

Dodano opinię: 19.03.2021

Pyszne, ja dodaję jeszcze rozmaryn suszony 🙂

Monika

Dodano opinię: 06.08.2021

Wspaniałe paluszki! Dzieciaki oblizywały palce i prosiły o dokładkę 🙂 dziękuję za ten przepis!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek