10 porcji 8 miesięcy+

składniki

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 7 g drożdży w proszku
  • 50 g masła
  • 1 jajko /w temperaturze pokojowej/
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • około 1/2 szklanki tartej mozzarelli do posypania
  • mleko  do posmarowania paluchów

Do dużej miski przesyp obie mąki i drożdże.  Mleko wlej do rondelka i dodaj masło. Podgrzewaj, mieszając, do momentu rozpuszczenia się masła. Ostudź lekko (powinno byc ciepłe).

Do miski z mąką wbij jajko, dodaj mleko z masłem, oregano i wciśnij ząbek czosnku. Wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło (około 1,5 g).

Po tym czasie nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Odrywaj po kawałku ciasta i formuj w kształt grubego palucha (może być też kształt bułki) . Układaj je na blaszce w odstępach. Każdy posmaruj mlekiem za pomocą pędzelka i posyp serem.

Piecz przez 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.

Możesz z ciasta uformować cieńsze ale dłuższe paluchy, wtedy będą doskonałą przekąską na spacery czy wycieczki.0, a i godnie będą prezentowac się w śniadaniówce do pracy:) Gdy skorzystasz z tej opcji, piecz je krócej.

inspiracja – moje wypieki