Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

26 maja 2015

Udka z kurczaka w miodzie i sezamie

Trochę orientalny, słodki, ale i pikantny zarazem smak. Lubicie taką ”egzotyczną” mieszankę przypraw? My bardzo! Składniki: 8 pałek (udka lub podudzia) z Kurczaka Zagrodowego; marynata: 4 łyżki sezamu; 4 łyżki miodu (płynny, np. wielokwiatowy); 3 łyżki soku z cytryny; 3 łyżki oleju rzepakowego; 1 płaska łyżeczka curry; 1/2 łyżeczki pieprzu; 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (w...

http://www.alaantkoweblw.pl/2015/05/paki-z-kurczaka-w-miodzie-i-sezamie.html

Trochę orientalny, słodki, ale i pikantny zarazem smak. Lubicie taką ”egzotyczną” mieszankę przypraw? My bardzo!

Składniki:
8 pałek (udka lub podudzia) z Kurczaka Zagrodowego;
marynata:
4 łyżki sezamu;
4 łyżki miodu (płynny, np. wielokwiatowy);
3 łyżki soku z cytryny;
3 łyżki oleju rzepakowego;
1 płaska łyżeczka curry;
1/2 łyżeczki pieprzu;
1/2 łyżeczki papryki słodkiej (w proszku);
1/2 łyżeczki imbiru (w proszku);
szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie).

Wszystkie składniki marynaty połącz i dokładnie wymieszaj. Polej kawałki kurczaka całą marynatą. Wymieszaj mięso i odstaw na godzinę do lodówki.
Zamarynowane mięso układaj w rękawie do pieczenia. Zamknij szczelnie, nakłuj w kilku miejscach widelcem, ale uważaj by nie przerwać folii.
Ułóż mięso w worku do pieczenia na blaszce. Wstaw na najniższy poziom piekarnika i piecz w 200’C ok. 50 minut.
Dzieciom podaj pałkę bez skóry, lub wybrane kawałki mięska.
Danie można podać z ryżem i brokułami.

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (47)

Anonimowy

Dodano opinię: 26.05.2015

od ilu miesięcy można podawać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.05.2015

Po roku:)

dziarma

Dodano opinię: 28.05.2015

Zrobiłam dziś udka z kurczaka według tego przepisu (nie użyłam tylko oleju i kminu). Pachniało, wyglądało i smakowało obłędnie.

malpa_szympanska

Dodano opinię: 29.05.2015

Mój jutrzejszy obiad. Bedzie jak zwykle smacznie zdrowo i szybko!!! Juz sie nie mige doczekać 🙂

Anonimowy

Dodano opinię: 01.06.2015

Bardzo dobre i proste:) zdecydowanie polecam. Mój mąż i córeczka byli zachwyceni;)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.06.2015

Cieszymy się, że Wam smakowało:)))

Katarina

Dodano opinię: 30.06.2015

A ja mam pytanie. Marynaty jest dosyć sporo, do rękawa wkładamy tylko udka czy zlewamy też marynatę?

Stawiam pierwsze kroki w kuchni:)

admin

Dodano opinię: 30.06.2015

Wszystko do wora:)

Aneta

Dodano opinię: 30.06.2015

Witam.

To będzie mój jutrzejszy obiad. Własnie zamarynowałam udka. Tylko, co zrobić z resztą marynaty? Umieścić razem z udkami w rękawie?

 

admin

Dodano opinię: 30.06.2015

Jasne:)Smacznego:)

admin

Dodano opinię: 30.06.2015

Tak:) Smacznego:)

Aneta

Dodano opinię: 01.07.2015

Dziękuję:)

malpa_szympanska

Dodano opinię: 14.07.2015

Szybko, pysznie i ciekawie. robilam juz nie raz, więc moge dodać przepis do ulubionych 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.07.2015

Na zdrowie!:)

Dziewczyny same w domu, czyli nasz jadłospis na 5 dni | MAMORKI.com

Dodano opinię: 03.09.2015

[…] Udka z kurczaka w miodzie i sezamie […]

Agnieszka

Dodano opinię: 14.10.2015

Hej, my jeszcze nie możemy miodu. Dac klonowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.10.2015

Tak:)

Agnieszka

Dodano opinię: 16.10.2015

Było pyszne:) kolejny udany przepis!

 

Kasia

Dodano opinię: 17.10.2015

Jak można nieco zmodyfikować przepis żeby dać 11 miesięczniakowi?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.10.2015

Możesz dać małą ilość samego mięska:)

Agnieszka

Dodano opinię: 19.10.2015

Zastępujesz miod syropem klonowym i koniec modyfikacji. Moja 11 miesięczna zjadła całe udko!

Kasia

Dodano opinię: 25.10.2015

A czy można zamiast w rękawie piec bezpośrednio ułożone na blaszce w pikekarniku? Skórka byłaby wtedy bardziej chrupiąca ale czy dla dziecka tak można?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.10.2015

Mięso nie będzie wtedy soczyste:(
 

JULITA

Dodano opinię: 29.10.2015

A mogę upiec  w torebce papierowej , nie mam rękawa..

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.10.2015

Możesz upieć w naczyniu żaroodpornym przykrytym, ale pierwszy raz słyszę o torebce papierowej:P

Karolina

Dodano opinię: 25.01.2016

Udka pyszne mąz sie zajadał,  córka (12 miesięcy ) nieco mniej no ale bardzo wybredna jest ;), super przepisy 😉

Kasia

Dodano opinię: 05.02.2016

Mogę użyć tej marynaty do całego kurczaka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.02.2016

Jasne:)

Gonia

Dodano opinię: 15.02.2017

Z przykrością stwierzam że pałki były zupełnie niezjadliwe, okropne w smaku i nawet w wyglądzie nie były podobne do tych ze zdjęć – były dużo jasniejsze, mimo tego że piekłam je nawet troszkę dłużej. Po obraniu z tej niesmacznej skórki przynajmniej pies zjadł.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2017

Dobrze, że zjadł bez skórki:) Potrawa nie była tak tłusta, no i cieszymy się, że jednak jakaś istota żywa zjadla. To rokuje:) Może inne nasze przepisy posmakują nie tyko psu, ale i calej Twojej rodzinie. Pozdrawiamy.

Anna

Dodano opinię: 22.03.2017

A można marynować w lodówce całą noc i pół dnia? Czy to za długo?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.03.2017

Można.

Kasia

Dodano opinię: 10.01.2021

Pyszne

MadziaLenka

Dodano opinię: 22.11.2017

Bardzo fajny przepis zrobiłam wczoraj piersi z kurczaka w tej właśnie marynacie w rękawie tylko pieklam 30-35min i wyszlo super nawet Maz pochwalił co się często nie zdarza jak nie dam soli albo cukru więc sukces 🙂 Córeczka 1,5 roku też zjadla że smakiem 🙂

sakh

Dodano opinię: 29.11.2017

Pyszne udka w tych miejscach w których była marynata 😉 Co zrobiłam źle, że marynata mi się rozwodniła i spłynęła w czasie marynowania, przez co później udka miejscami miały pyszny smak a miejscami jego brak?:) Dodam, ze przy sporządzeniu była ładnie kleista i dobrze się trzymała. Dzięki!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2017

Nic nie zrobiłaś źle, miód się rozpuścił po prostu:)

Ula

Dodano opinię: 08.03.2018

Hej, a nie jest tak ze ewentualne bakterie w miodzie, podczas pieczenia zgina? Wiec i niemowle moze zjesc?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.03.2018

NIe, nie giną. NIe podajemy dzieciom poniżej roku miodu.

Asia

Dodano opinię: 14.05.2018

Myślicie, że nada się też na grilla?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.05.2018

Jasne

Ania

Dodano opinię: 24.05.2018

Robię już drugi raz i pewnie nie ostatni.
Jeden z ulubionych przepisów na mięsko z kurczaka. Polecsm każdemu;)

Emilia

Dodano opinię: 15.04.2019

A czy można całego kurczaka tak upiec w tej marynacie? Ile czasu jeśli tak?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.06.2019

całego kurczaka nie polecamy, bo w tej marynacie za długo

Meg

Dodano opinię: 01.10.2019

Czy moge upiec w naczyniu zaroodpornym? Jak dlugo piece wowczas? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.10.2019

jasne, tylko przykryj. Ok 1,5 h. Najpierw na 220 st na 30 minut bez pokrywki, a potem przykryj, zmniejsz do 200 st i 1h. dodaj trochę wody na dno.

Basia

Dodano opinię: 08.10.2019

A czy zamiast sezamu można użyć tahini?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

nie

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek