16 porcji

IMG_1543

Antek się zakochał. Na zabój! W czekoladzie… Niezbyt często ma z nią do czynienia, ale gdy ma to szczęście… Osiąga apogeum radości. Pamiętajcie tylko, by przeczytać skład czekolady, żeby okazała się nią naprawdę być:):):)

3/4 szklanki płatków owsianych górskich

1/2 szklanki mleka

2 duże dojrzałe banany

20 – 40g czekolady gorzkiej(najmniej 70%)

1 jajko

2 łyżki mąki pszennej

Płatki zalej zimnym mlekiem i odstaw. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub na parze. Ja robię to na talerzyku z duralexu umieszczonym nad gotującą się wodą. Odstaw czekoladę do wystygnięcia. Do płatków dodaj banany i zblenduj wszystko. Dodaj żółtko, mąkę, czekoladę i wymieszaj. W miseczce ubij pianę, dodaj ją do masy i delikatnie wymieszaj. Smaż placki z obu stron na patelni posmarowanej olejem. 

Im bardziej gorzka czekolada tym placki mniej słodkie, więc jeśli użyjesz czekolady 90%, to możesz dodać 1 banana więcej. 

IMG_1545IMG_1539IMG_1538