Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 sierpnia 2017

Od kiedy mogę podawać dziecku smażone dania?

Z tego wpisu dowiesz się: Kiedy można podać niemowlęciu dania smażone? Jak często dziecko może jeść dania smażone? Jakie tłuszcze stosować do smażenia? Jak smażyć? Czego unikać podczas smażenia? Jakie smażone dania nie nadają się dla dziecka? Tłuszcze w diecie dziecka. Od kiedy mogę podać smażone potrawy dziecku? 6-7 miesięczny maluszek dopiero co przestał pić...

Z tego wpisu dowiesz się:

  1. Kiedy można podać niemowlęciu dania smażone?
  2. Jak często dziecko może jeść dania smażone?
  3. Jakie tłuszcze stosować do smażenia?
  4. Jak smażyć?
  5. Czego unikać podczas smażenia?
  6. Jakie smażone dania nie nadają się dla dziecka?
  7. Tłuszcze w diecie dziecka.

Od kiedy mogę podać smażone potrawy dziecku?

  • 6-7 miesięczny maluszek dopiero co przestał pić TYLKO mleko. Jego jelita, układ trawienny dopiero uczą się nowych smaków, flora bakteryjna zaczyna reagować w odpowiedni dla siebie sposób na to, co dziecko je. Dobrze jest, by w pierwszych dniach, tygodniach nie serwować dziecku schabowego z talerza taty, a raczej skupić się na gotowanych, parowanych, ewentualnie pieczonych daniach.
    Krótko: 6-7 miesiąc życia to  dania gotowane.
  • 8-9-12 itd Twoje dziecko prawdopodobnie poznało już więcej smaków, produktów, a jego organizm nauczył się już, jak trawić nowości. Możesz teraz zacząć okazjonalnie podawać dziecku smażone potrawy. Smażone np. placuszki, naleśniki, kotleciki drobiowe.
  • Powyżej 12 miesiąca możesz częściej niż okazjonalnie serwować dziecku smażone potrawy.

Na czym smażyć?

  • na oleju rzepakowym i oliwie z oliwek, okazjonalnie dania na słodko na oleju kokosowym
  • na posmarowanej odrobiną (klika kropel wystarczy) tłuszczu patelni np. teflonowej, żeliwnej, innej która ma powłokę nieprzywierającą,
  • na suchej patelni (możesz dodać np. olej kokosowy do ciasta na naleśniki).

Czego unikać podczas smażenia?

  • długiego smażenia w dużej ilości tłuszczu, smażenia w smalcu, na maśle klarowanym,
  • smażenia na tłuszczach, które nie nadają się do podgrzewania,
  • serwowania dziecku smażonych dań w fastfoodach i innych restauracjach, gdzie olej często jest używany wielokrotnie.

Inne tłuszcze w diecie dziecka.

  • od początku rozszerzania diety dodawaj niewielkie ilości tłuszczów takich jak: masło, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy do dań (2-3 krople) do dań na zimno np. polej ryż oliwą.
  • dobrym źródłem tłuszczów jest również awokado, pestki np. dyni czy orzechy (maluszkom nie dajemy orzechów w całości! można zmielić). 

Więcej o tłuszczach w diecie dziecka dowiesz się w TYM naszym wpisie (klik).

Chcesz wiedzieć, jak gotować dla niemowlaka i całej rodziny? Jak podawać potrawy? Jakie produkty wybierać? Czego unikać? obacz nagranie naszego webinaru BLW od kuchni.


webinar-blw-od-kuchni-nagranie


chcę obejrzeć nagranie webinaru

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (29)

Anita

Dodano opinię: 06.08.2017

Fajny wpis ale olej rzepakowy nie nadaje się do smażenia tak jak oliwa z oliwek, ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w obydwu przypadkach mają podobną ilość. Podczas podgrzewania kwasy te się utleniają i tworzą szkodliwe zwiazki. Obydwa oleje są bardzo zdrowe dodawane na zimno i dopóki nie są podgrzane do zbyt wysokiej temperatury. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.08.2017

Chyba masz na myśli nierafinowany?

Monika

Dodano opinię: 17.10.2017

Czyli na rafinowanym można smażyć, tak? Na czym jeszcze nie powinno się smażyć?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

tak, na rafinowanym można.

Mariola

Dodano opinię: 05.06.2018

Violetta

Dodano opinię: 08.01.2019

To na jakim w końcu? Bo z linka który podesłała Mariola, wynika że smażycie i pieczecie na rzepakowym nierafinowanym?

Technolog żywności

Dodano opinię: 01.03.2021

Głównym nienasyconym kwasem oleju rzepakowego jest kwas oleinowy, który ma wysoką temperaturę dymienia, co decyduje o dobrej przydatności do smażenia. Jestem technologiem żywności i używam zamiennie oliwy i oleju rzepakowego do smażenia

Sandra

Dodano opinię: 08.08.2017

Witam,

jakiej oliwy z oliwek Panie używają?

Dziękuję i pozdrawiam,

Sandra

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.08.2017

różnych marek, obecnie mam jakąś z Włoch, ale tylko dlatgeo że szwagierka mi sprezentowała.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.06.2018

Mariola, tam podajemy jako przykład dobrego oleju nierafinowanego, którego producent Olini gwarantuje, że można na nim smażyć w określonej temperaturze. w Komentarzach pod tym postem piszemy, że smażenie na nierafinowanym jest możliwe (krótkie, mała ilość oleju itd), ale mimo wszystko bezpieczniej jest używać rafinowanego oleju rzepakowego.

Violetta

Dodano opinię: 08.01.2019

Okej, ale pieczenie zapewne w minimum 180° również polecacie rzepakowy nierafinowany?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.01.2019

nie, lepiej zwykły

Bogusia

Dodano opinię: 30.10.2017

A czy olej kokosowy nierafinowany nadaje sie do pieczenia/smażenia? Czy tez tylko rafinowany?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

Tak, ale lepiej na rafinowanym.

Nat

Dodano opinię: 18.10.2018

https://poznajsienatluszczach.pl/2015/11/21/na-czym-smazyc/

To jest fajny artykuł – jak by ktoś miał nadal wątpliwości na czym smażyć ?

Kasia

Dodano opinię: 05.09.2019

A dlaczego nie smażyć na masle klarowanym?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

bo wydziela szkodliwe związki.

Marta

Dodano opinię: 29.09.2020

Jakie szkodliwe związku? To czysty tłuszcz i polecany do smażenia właśnie. Może Pani podać jakieś źródło, które wskazuje szkodliwość smażenia na maśle klarowanym?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.10.2020

Serdecznie polecamy ten wpis- bardzo merytoryczny, z najnowszymi badaniami: https://www.damianparol.com/smazenie/

Aleksandra

Dodano opinię: 05.10.2019

Witam 🙂
Czy to okazjonalne smażenie do 1 r. ż. tyczy się także krótkiego zeszklenia cebuli z czosnkiem jako bazy do różnych zup i dań? Tego też powinno się unikać czy dla smaku i aromatu można częściej podawać niemowlakowi tak przygotowane dania?
Z góry dziękuję za odpowiedź!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.10.2019

mozna:)

Mama 2

Dodano opinię: 15.04.2020

Czy 17-misięcznemu dziecku można podać jajko smażone?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.04.2020

tak

Karolina

Dodano opinię: 05.05.2020

Witam. A czy pieczone bez tłuszczu w piekarniku lub suchej patelni można codziennie lub prawie codziennie dla dziecka które skończyło 12 miesięcy? Zuzka lub naleśniki placuszki tosty i dla mnie to szybkie szykowanie ale nie wiem czy nie zaczęsto bym dawała pieczone…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

Dziecko powinno mieć urozmaiconą dietę. Jedzenie codziennie tego samego nie jest dobre.

Ania

Dodano opinię: 12.03.2021

A czy jest ok smażenie na suchej patelni ok.2 razy w tygodniu jeśli dziecko ma 9 miesięcy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Pewnie.

Ewa mama filipa

Dodano opinię: 16.10.2021

Czyli jeśli smażenie jest złe to te wszystkie placki i inne rzeczy robicie rzadziej niż Nie wiem raz w tygodniu? Bo u mnie codziennie Nie dość że jajecznica to jakieś placki obiadu zazwyczaj jeść nie chce muszę to zmielić dodać jajko mąkę i też zrobić z tego placek… Mam wrażenie że moje dziecko nic nie chce jeść innego niż usmażone, dajcie mi jakąś alternatywę jak zrobić takiego placka bez tłuszczu to gofrownica tylko wchodzi w grę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Niektóre wyjdą także w piekarniku, patelnia bez tłuszczu. A w wersji przerobione na sos do makaronu?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek