Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

25 września 2014

„Naleśniki jaglane z karobem i awokado”

Składniki:0,5 szklanki mleka roślinnego;4 łyżki mąki ziemniaczanej;1 jajko;5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej ((jak ugotować kaszę?);łyżeczka karobu;  Nadzienie:pół awokado;pół banana;2 łyżki amarantusa ekspandowanego. Kaszę jaglaną ugotowałam z dwoma posiekanymi suszonymi morelami, przez co zyskała słodki smak. Zimną kaszę wymieszałam z mąką, karobem i mlekiem, następnie dodałam surowe jajko, wszystko zmiksowałam na gładką masę mikserem. Przed usmażeniem...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/09/nalesniki-jaglane-z-karobem-i-awokado.html

Składniki:
0,5 szklanki mleka roślinnego;
4 łyżki mąki ziemniaczanej;
1 jajko;
5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej ((jak ugotować kaszę?);
łyżeczka karobu;
 

Nadzienie:
pół awokado;
pół banana;
2 łyżki amarantusa ekspandowanego.

Kaszę jaglaną ugotowałam z dwoma posiekanymi suszonymi morelami, przez co zyskała słodki smak. Zimną kaszę wymieszałam z mąką, karobem i mlekiem, następnie dodałam surowe jajko, wszystko zmiksowałam na gładką masę mikserem. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika skropiłam patelnię kroplą oleju rzepakowego, potem smażyłam już na suchej – jeśli patelnię dobrze rozgrzejecie, na pewnie ciasto nie będzie przywierać. Gdyby się rozpadało, można dodać trochę mąki.

Nadzienie:
Owoce rozgniatamy widelcem, mieszamy z amarantusem.Gotowe:)
Naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w dowolny sposób.


Lalka – Janusz 🙂 też musi spróbować naleśnika:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (24)

Anonymous

Dodano opinię: 26.03.2015

czym można zastąpić banana? U nas uczulenie na ten owoc 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.03.2015

Obojętnie 🙂 Do awokado pasuje prawie każdy owoc np. gruszka:)

gosia

Dodano opinię: 24.09.2015

czy można zamiast użyć wodę? wystarczy zwykła czy gazowana lepsza?

gosia

Dodano opinię: 24.09.2015

zamiast mleka miało być:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.09.2015

Możesz spróbowac z wodą zwykłą, ale na mleku są smaczniejsze:)

ewelina

Dodano opinię: 14.10.2015

Wyszły mi!!! zrobiłam z wodą, były delikatne i mięciutkie. Moje dziecko 10m i zjadło prawie całego naleśnika 🙂 SO HAPPY! dzięki dziewczyny za to co robicie 🙂

ewelina

Dodano opinię: 14.10.2015

A zamiast karobu dlałam cynamon 🙂

Paula

Dodano opinię: 24.03.2016

a pytanko,na czym smażycie?? świetny przepis,wlasnie biegne do kuchni go wyprobowac

 

Paula

Dodano opinię: 24.03.2016

a już widzę że na rzepaku:)

Ada

Dodano opinię: 12.07.2016

A ten amarantus to surowy czy ugotowany?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.07.2016

Amarantus ekspandowany surowy. 

Agnieszka

Dodano opinię: 18.10.2017

Czy można zastąpić mąkę ziemniaczaną inną mąką?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.10.2017

Tak

Kamila

Dodano opinię: 15.01.2018

Czym zastąpić amarantus?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

Innym zbożem ekspandowanym albo pomiń.

Gosia

Dodano opinię: 03.05.2018

Help! Nie wiem, co zrobiłam źle, ale zaraz całe ciasto będę musiała chyba spuścić w klozecie ? Ciągnie się jak guma. Nie wiem czy to zbyt kopiaste łyżki mąki czy to że kasza była gorąca jak wszystko mieszkałam czy że na wodzie tylko, ale raz że mam klajster, dwa że się nadyma przy smażeniu ?‍♀️ Czy kaszę gotuje się jak do przepisu na kaszę jaglaną: 3 łyżki, szklanka wody, 20 min. gotowania? Da się to uratować?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.05.2018

Zapewne gorąca kasza zawiniła.

Marysia

Dodano opinię: 30.09.2018

Czy może być kakao zamiast karobu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.09.2018

Jasne

Sylwia

Dodano opinię: 17.10.2018

A jakie ma być ciasto? Gęste czy lejące jak woda?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.10.2018

Bardziej gęste

Sylwia

Dodano opinię: 19.02.2019

Czy można zrobić bez jajka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.02.2019

Sprobuj aquafarby

Aleksandra

Dodano opinię: 22.10.2023

Ale czad, wyszło, pierwszy raz udało mi się nie spalić kaszy jaglanej i naleśniki wyszły sztos 🙂 oczywiście pierwszy nieudany, ale synkowi smakowało 🙂 do banana i awokado dodałam troszkę miodu 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek