3-4 porcje 9 miesięcy+

Jesień to doskonała pora na rozgrzewające, warzywne dania. Dziś danie błyskawiczne. Makaron z sosem:)

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny (1 marchew, 1 pietruszka, 1 cebula, 1 por – biała część, kawałek selera);
  • 4 obrane ze skóry pomidory najlepiej malinowe albo np. pomidory z puszki jeśli nie znajdziecie już świeżych pomidorów;
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich;
  • 3 łyżki oleju rzepakowego;
  • szczypta pieprzu;
  • ulubiony makaron.

 

Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę, seler zetrzyj na grubych oczkach tarki. Por pokrój w talarki. Cebulę drobno posiekaj.  Pomidory pokroj w kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj starte warzywa, cebulę, por. Ciągle mieszając smaż warzywa przez 4-5 minut, a następnie dodaj pomidory, zioła, paprykę, pieprz. Zamieszaj i przykryj pokrywką. Duś sos przez 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając Na koniec uzyj blendera – żyrafy i w kliku miejscach zblenduj sos, by stał sie bardziej papkowaty . Oczywiście stopień zblendowania zależy tylko od Ciebie.Możesz również zblendować na gładki krem.

Teraz zdecyduj, czy sos jest wystarczająco gęsty czy może zbyt gęsty. Jeśli za gęsty dodaj odrobionę wody, jesli za rzadki, gotuj go jeszcze kilka minut bez przykrycia tak by nadmiar wody wyparował.

Podawaj z ulubionym makaronem.

14958522_1323398444360403_1314413840_n  14963063_1323398591027055_2130644041_n