Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

14 września 2015

Kruchy, owsiany placek ze śliwkami/dziecinnie prosty/

Płatki owsiane zapiekane ze śliwkami to idealny deser o tej porze roku. Śliwki wciąż królują, a to danie jest tak szybkie w przygotowaniu, że aż chce się je robić:)  1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej 120 g ciepłego masła 3 łyżki sezamu 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki zblendowanych orzechów 3 łyzki amarantusa...

IMG_1412

Płatki owsiane zapiekane ze śliwkami to idealny deser o tej porze roku. Śliwki wciąż królują, a to danie jest tak szybkie w przygotowaniu, że aż chce się je robić:) 

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka mąki pszennej

120 g ciepłego masła

3 łyżki sezamu

3 łyżki wiórków kokosowych

3 łyżki zblendowanych orzechów

3 łyzki amarantusa ekspandowanego

3 łyżki syropu daktylowego (lub innego słodziwa)

około 10 dużych śliwek

Płatki wyrób z masłem jak na kruszonkę. Dodaj mąkę, sezam, wiórki, orzechy, amarantus i 2 łyżki syropu daktylowego. Wszystko wyrób ręką. Ciasto będzie się kruszyć, ale nie przejmuj się tym, tak ma być.

Śliwki umyj, wydryluj i pokrój np. w ósemki. Zalej 1 łyżką syropu i wymieszaj. 

Wyłóż blaszkę ( 37 cm x 25 cm ) papierem do pieczenia i przełóz na nią ciasto (zostaw około 2,3 łyżek), dociskając. Pokryj ciasto śliwkami i posyp pozostałym ciastem jak kruszonką.

Piecz w 160'C przez 50 minut. 

IMG_1399 piek ukl sliw

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (44)

lena

Dodano opinię: 14.09.2015

Świetne ciasto:)

Agatowa

Dodano opinię: 14.09.2015

Czy można w tym przepisie masło zastąpić np. olejem kokosowym? Chciałabym zrobić wersję wegańską 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.09.2015

olej kokosowy może się sprawdzić, ale w gęstej konsystencji.

Agattka

Dodano opinię: 18.09.2015

czym można zasąpić orzechy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.09.2015

Pomin i dodaj tyle innego skladnika np.amarantusa.

Ola.

Dodano opinię: 23.09.2015

Pyszne! Uwielbiam takie przepisy:)

doriss

Dodano opinię: 06.10.2015

Super robilismy już 3 razy i zapomniał za pierwszym razem dac mąke i tez było super tak ze mąki już nie daje

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.10.2015

Piękny!!!:)

Ala

Dodano opinię: 21.10.2015

Mi wyszło "za kruche",rozpada sie w rękach a nie w buzi:/ do tego pieczone w 160 stopniach dalej było blade po 50 minutach i musiałam podkrecić na 200 stopni. Pytania dwa-czego dac wiećej /mniej i o jakiej pojemności szklance mówimy?

pozdrawiam!

Natalia

Dodano opinię: 14.11.2017

u mnie tak samo – wyszło za kruche, rozpada się :/ W smaku jest pyszne! Ale czego można dodać / dać więcej, żeby się związało?
Pozdrawiam!

Karolina

Dodano opinię: 19.11.2015

Witajcie. Mam problem z podziałem przepisów wg. wieku Ali i Antka. Myślałam, że można się sugerować tym opisem a widzę po zdjęciach, że są starsi niż 8-9 miesięcy. Trochę to wprowadza w błąd. Uwielbiam Wasz blog i myślałam, że będę się wzorować na wieku Ali i Antka komponując jadłospis dla swojego dziecka. Może mogłybyście podpisywać zdjęcia zgodnie z wiekiem? Oczywiście wszsytko inne jest cudne blog, książka…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.11.2015

Witaj:) Podział wg wieku Ali i Antka, nie oznacza, że daną potrawę podałyśmy pierwszy raz, gdy zdjęcie powstało a przepis pojawił się na blogu, tylko oznacza, że w podanym wieku nasze dzieci już to jadły. Przepisy, które umieszczamy niejednokrotnie nasze dzieci jedzą już od dawna i ten wiek podajemy. Decyzję o tym, czy rodzic w tym wieku poda potrawę dziecku pozostawiamy Wam:) Pozdrawiamy!

Karolina

Dodano opinię: 19.11.2015

okej teraz rozumiem 🙂 chodzi o to, że fajnie widzieć, że nie jest się jedyną matką-wariatką 😉 podającą np. placek ze śliwkami takiemu maluchowi. Moja kuzynka ma córkę starszą od mojego Antka o dwa miesiące i ostatnio zaszalała podając kromkę z masłem OCZYWIŚCIE BEZ SKÓRKI !!! (mała w grudniu skonczy rok)… Dziękuję, że jesteście. Podnosicie na duchu 🙂

Jagna

Dodano opinię: 22.08.2016

U nas miał być podwieczorek a wyszła z tego dania kolacja bo nie zauważyłam, że piecze się je aż 50 min a ja i tak musiałam potrzymać dłużej. Więc było więcej dla mnie i męża bo synek nie doczekał i poszedł spać:) Pyszne 🙂 Ale mam pytanie – pieczecie w piekarniku z termoobiegiem czy bez?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.08.2016

Z termoobiegiem.

Anna

Dodano opinię: 26.09.2016

a bez termoobiegu w zwykłym gazowym piekarniku przez ile piec? pozdrawiam:)

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.10.2016

Jakieś 5 min krócej, ale kontroluj stopień zarumienienia, bo każdy piekarnik jest inny. 

Ola

Dodano opinię: 26.09.2016

Czy można jako słodziwo dać miód, lub zrobić bez słodziwa? 🙂

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.09.2016

Tak. Ale pamietaj, że miód traci wartosci w wysokich temperaturach. 

Anna

Dodano opinię: 30.08.2019

Ale z miodem to chyba nie dla dziecka 8m?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.09.2019

miód po 12 m.

Anna

Dodano opinię: 30.09.2016

Dlaczego nie odpowiadacie na wszystkie pytania..? Proszę o odpowiedz:) Bardzo lubię wasz blog i często się nim inspiruję. Dziękuję!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.10.2016

Aniu, czasem dostajemy 30-40 komenatrzy na blogu, fb, mailu dziennie. Serio. Jesteśmy we dwie, mamy pracę zawodową i inne zobowiązania, a blogo to nasza pasja a nie praca więc wybacz jeśli czasem nie mamy tyle czasu ile chcieliby czytelnicy:)

Agnieszka 4*a

Dodano opinię: 26.10.2016

Miałam troche śliwek w lodówce, wiec podjeliśmy próbę i … figa. Wyszło zasybkie, pewnie proporcje sie pochrzaniły, bo szklanka szklance nie równa, ponieważ jedyne masło jakie było jeszcze w domu spokojnie mogłoby robić za młotek poratowałam się olejem rzepakowym i wyszło, tylko … starszy (3latek zdegenerowany przez babcie słodyczami) podziubał, bo było dla niego za kwaśne, a młodszy (roczek) zaczął się krztusić tak ze prawie zawału dostałam, koniec końców mój leniuszek trochę popróbował zajadać sam łpakami więc robimy przynajmniej jakiś postęp

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.10.2016

Niestety konsystencja masła a oleju to wielka różnica i zapewne dlatego nie wyszło:). Ale może następnym razem:) Pozdrawiamy!

Aleksandra

Dodano opinię: 21.07.2017

A jak sprawa wygląda z suszonymi kupnymi śliwkami? Może nie do tego dania, ale tak mi się przypomniało 😉

No i żelatyna. Można? Jakieś galaretki czy ptasie mleczko ze śmietany 30?

Dzieć ma 8.5 msca

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2017

Suszone sliwki i suszone owoce jak najbardziej w tym wieku można. Żelatyna w potrawie tez może być, no przecież dziecko zje jej niekwiele no i przecież tez nie codziennie. 

Aleksandra

Dodano opinię: 22.07.2017

oczywiście, że niewiele 🙂 ale nie znalazłam żadnego przepisu z galaretką ani ptasim mleczkiem, a ostatnio sobie zrobiłam, więc się zastanawiałam, czy mogę jej dać 🙂

a o te śliwki pytam, bo daję, jako słodziow rodzynki i tak pomyślałam, że śliwki też by były dobre, ale nie byłam pewna 🙂

Aleksandra

Dodano opinię: 22.07.2017

w składzie ślwiek jest sorbinian potasu…. nie zaszkodzi?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2017

Szukaj takiego, który ma lepszy skład.

Aleksandra

Dodano opinię: 23.07.2017

Ok 😉

Gosia

Dodano opinię: 03.10.2017

ZAwsze sadzilam ze orzechy podajemy dziecku dopiero po 1 roku zycia?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.10.2017

W całości – tak, ale w proszku mozna wcześniej.m

Ewa

Dodano opinię: 29.12.2017

Ja dziś zrobiłam wersję zimową z pomarańczami, cynamonem, skórką cytrynową i pomarańczową. Zamiast sezamu i orzechów dałam więcej kokosu i zmielone migdały, które mi zostały z mleka migdałowego. Zrobiłam dwie wersje – bez cukru dla Małego i z cukrem dla gości. Użyłam tych keksowych foremek, wyszło cudnie!

Marta

Dodano opinię: 04.02.2018

Czy mogę dodać mrożone śliwki? Czy rozmrozic je wczesniej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.02.2018

Rozmrozić

Aga

Dodano opinię: 29.03.2018

W smaku przepyszne, ale niestety tak jak i kilku wcześniej wypowiadającym się osobom, wyszło zbyt kruche i rozpada się przy próbie krojenia.

Justyna

Dodano opinię: 29.08.2018

U nas jak zawsze freestyle i zamienniki zamienników, a i tak wyszło super – mąka krupczatka, migdały, gryka ekspandowana, syrop z daktyli 🙂 nie wiem czy mąż zdążył zapakować coś do pracy 😀

Izabela

Dodano opinię: 21.08.2019

Zrobiłam jako z niczym problemu nie było to wyszedł dość kruchy… Da się zjeść ale…. Może wina pojemności szklanki? A może czegoś innego? Możecie doradzić?

Marta

Dodano opinię: 19.09.2020

Dzień dobry, a co z tym mlekiem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.09.2020

W przepisie nie ma mleka.

Naczelny

Dodano opinię: 04.10.2020

4. Przypaliło się. ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.10.2020

Szkoda 🙁 czasem trzeba pokombinować z temperaturą i czasem pieczenia- niestety każdy piekarnik piecze inaczej. Jesli spiekł się wierzch, to warto kontrolować i przykryć pod koniec pieczenia papierem do pieczenia.

Tita

Dodano opinię: 18.12.2020

Dziewczyny, kocham ten przepis 🙂
Robię jego różne wersje- ze śliwkami, z jabłkami i cynamonem, z malinami, z porzeczkami 😉
Gdy nie mam np wiórków czy sezamu to zastępuję nasionami chia czy siemieniem lnianym i też wychodzi pysznie.
Dzięki za mega przepis! I w dodatku ekspresowo się go przygotowuje 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek