3 porcje 9 miesięcy+

Jesienią trzeba się ogrzewać:) Zupa z imbirem na pewno Wam w tym pomoże:)

Składniki:

  • 4 długie, obrane marchewki,
  • 1 duża obrana cebula,
  • 2 obrane ząbki czosnku,
  • świeży kawałek obranego imbiru (ok 6 cm),
  • puszka mleka kokosowego (400ml),
  • szklanka wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz i sól dla dorosłych i starszaków.

Wszystkie warzywa umyj i pokrój w nieregularną kostkę. Do dużego, szerokiego garnka wlej olej, dodaj pokrojone warzywa i smaż mieszając aż cebula zacznie się szklić. Zalej całość mlekiem kokosowym oraz wodą, zmniejsz ogien i duś pod przykryciem ok 20 minut, aż marchewki zmiękną. Zblenduj zupę na gładki krem.

W wersji dla dorosłych dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podaj z grzankami chlebowymi lub prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Maluszkom, które nie potrafią samodzielnie jeść zupy łyżką nalej ją do kubeczka. Alaantkowe poleca niezawodny Doidy Cup, który możecie kupić wraz z naszą książką kucharską TUTAJ.

 

wwww www