15 porcji

400 g mięsa mielonego z indyka

4 różyczki surowego brokułu

1/2 dużej marchewki

2 niewielkie ząbki czosnku

1 jajko

Szczypta pieprzu

Warzywa umyj, marchewkę obierz. Brokuł zetrzyj na drobnych oczkach tarki, marchewkę na grubych. Do dużej miski przełóż mięso, dodaj starte warzywa i jajko. Czosnek wyciśnij przez praskę i również dodaj do mięsa. Dopraw pieprzem i całość dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Odstaw mięso do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 190'C z termoobiegiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z mięsa formuj niewielkie kotlety i układaj na blaszce. Piecz 15-20 minut. Nie wydłużaj czasu pieczenia, bo kotlety będą suche. Kotlety zamiast piec, możesz też udusić. Podsmaż je uprzednio na odrobinie tłuszczu, a następnie zalej bulione lub wodą (około 1,5 szklanki) i duś pod przykryciem około 20 minut.