Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

29 lipca 2014

Knedla jaglane z malinami

Składniki:wersja dla jednej dorosłej osoby i dziecka4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej;3 średniej wielkości ziemniaki;3 łyżki mąki ziemniaczanej;4 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej;jajko; maliny;jogurt naturalny (opcjonalnie, do polania). Ugotowaną kaszę zblenduj na gładko. Ziemniaki ugotuj i dokładnie rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do purre. Wymieszaj kaszę z mąką, jajkiem i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i...

Składniki:
wersja dla jednej dorosłej osoby i dziecka
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej;
3 średniej wielkości ziemniaki;
3 łyżki mąki ziemniaczanej;
4 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej;
jajko;
maliny;
jogurt naturalny (opcjonalnie, do polania).

Ugotowaną kaszę zblenduj na gładko. Ziemniaki ugotuj i dokładnie rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do purre. Wymieszaj kaszę z mąką, jajkiem i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i lekko kleiste. Formuj małe kulki, spłaszcz je i na każdy placek nałóż ok. 3 malin. Zlep dokładnie ciasto i delikatnie ukręć kuleczkę:) Gotuj we wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia. Wersję dla rodzica posypałam cukrem, można także polać knedle jogurtem.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (20)

Monika Januszkiewicz – Ploch

Dodano opinię: 29.10.2014

czy mąkę pszenną można zastąpić mąką owsianą?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.10.2014

Tak:)

Marta Gardyna-Ciosek

Dodano opinię: 23.03.2015

Lato w „gębie” 😉

Agnieszka

Dodano opinię: 13.07.2015

Myślę, że mogę podać to danie 8 miesięcznej córce. Oczywiście bez jogurtu i cukru.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.07.2015

tak.

Pannacotta

Dodano opinię: 27.08.2015

U nas niestety niewypał. Zapomniałam zblendować kaszę jaglaną po ugotowaniu ;), ale dość mocno ją rozgniatałąm rękoma. Zrobiłam kluski z podwójnej porcji, w pierwszy dzień użyłam zblendowanych wiśni, drugiego dnia malin. Syn niechętnie jadł, mi bez jogurtu i syropu z agawy w ogóle nie smakowały. Ponadto kluski należy ugotować od razu tego samego dnia. Ja zostawiłam trochę ciasta na dzień następny i musiałam dodać naprawdę sporo mąki ziemniaczanej, by kluchy się nie rozpłynęły na talerzu. Po ugotowaniu wyszły gnioty. Jako, że kluski robiłam z podwójnej porcji to dałam pół na pół mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki pszennej (zwykłej białej)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.08.2015

Mąka pszenna pełnoziarniasta na pewno dodała ”twardości” knedlom. Ja nigdy nie robię ciasta na drugi dzień, tylko na świeżo. Ale rozumiem, że coś poszło nie tak i smak nie był dla Was akceptowalny. Zapraszamy po inne przepisy:)

Hania

Dodano opinię: 28.07.2016

Nigdy nie robiłam pyz, pierogów i podobnych, a te knedle wyszły wyśmienite. Roczna córa tylko pociamkała, ale to nie jej klimaty, a starszy brat (niecałe 3 lata) zjadł 10 sztuk. Dobrze, że zrobiłam potrójną porcję 🙂 Dzięki wielkie!

 

Moni

Dodano opinię: 29.07.2016

PRZE-PYSZ-NE !!!!! Robiłam dziś z podwójnej ilości, najadłam się ja, mój synek, mąż, mama dostała 2 na wynos i dziecko koleżanki spróbowało 😉 Pycha!

Joan

Dodano opinię: 03.03.2017

Czy mrożone maliny się nadają?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2017

Tak.

Dominika i spółka

Dodano opinię: 19.03.2017

Czy kaszę jaglaną ugotować na wodzie, czy mieszance wody z mlekiem roslinnym, czy na samym mleku?

P.S. Świetna robota. Gotuję z Wami już od trzech miesięcy i nie mogę się Was nachwalić. Przepisy rewelacyjne. Mój brzdąc zjada jak szalony, a i dzięki metodzie BLW z każdym dniem robi się coraz bardziej samodzielny.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.03.2017

Dziękujemy:) Bez znaczenia, może być na samej wodzie:)

Franka_Fran

Dodano opinię: 29.06.2017

Czy w wersji dla dzieci (w moim przypadku 9 mc) solicie kaszę i ziemniki podczas gotowania? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.07.2017

W ogole nie solimy ziemniaków czy kaszy podczas gotowania. Dosalamy na talerzu.

Marlena

Dodano opinię: 15.10.2018

Jak potraktować mrożone maliny, żeby użyć ich jako nadzienia? Dzień wcześniej odmrozic? Przegotować?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.11.2018

daj mrożone, chwilę dłużej gotuj knedle poprostu.

Ania

Dodano opinię: 19.10.2018

a co z ziemniakami? Wymieszac z kasza?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.10.2018

tak

Renata

Dodano opinię: 30.11.2018

Wyszły super. Zrobiłam z truskawkami, a polałam zmiksowanym bananem z resztą truskawek.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek