4 porcje 9 miesięcy+


Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 bułka z ziarnami
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • szczypta pieprzu
  • olej do polania

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Mięso pokrój w paski i posyp pieprzem.

Do malaksera pokrusz bułkę, dodaj parmezan, natkę pietruszki i starty lub wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zmiksuj wszystko – powstanie panierka.

Kawaki kurczaka obtaczaj w panierce, lekko dociskając ją i układaj na blaszce. Polej kąski olejem i piecz 20 minut. Kontroluj stopień zrumienienia panierki.

Nie wydłużaj niepotrzebnie czasu pieczenia, bo kurczak będzie suchy. Jeśli nie Ma pewności, czy kurczak sie upiekł, przekrój jeden, by sprawdzić środek.

Starszakom i dorosłym  kąski możesz usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju.

Natkę pietruszki możesz zastąpić świeżymi listkami szpinaku (około 6 sztuk).

Możesz użyć zwykłej bułki pszennej lub chleba, ziarnista ma więcej wartości i zdecydowanie ładniej wygląda:)

W ten sam sposób możesz przygotować mięso z uda kurczaka lub indyka oddzielone od kości.

Mięso możesz podać tradycyjnie z ziemniakami i surówką lub jako przekąskę z sosem czosnkowym lub jogurtowo – koperkowym.

inspiracja – Jamie Oliver