Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

30 kwietnia 2014

Jajeczne kotleciki ze szpinakiem i brokułami

Kotleciki idealne podczas rozszerzania diety. Wygodna forma i spora dawka żelaza i wartości odżywczych.

Jajeczne kotleciki ze szpinakiem i brokułami

Jajeczne kotleciki ze szpinakiem i brokułami

Te kotleciki to spora dawka żelaza i wapnia skondensowanych w małej objętości. Wygodne do chwycenia w rączkę stanowią idealne danie dla niemowlaka podczas nauki samodzielnego jedzenia.

Składniki:

6 jajek
6 różyczek brokuła
100 g. szpinaku
pół cebuli
łyżka kaszy manny
1 łyżka otrębów
oliwa z oliwek
zioła (bazylia, oregano, kolendra)
Dodatkowo otręby do panierowania kotlecików

Wykonanie:

5 jajek gotujemy na twardo. Brokuły gotujemy do miękkości. Szpinak rozmrażamy i podgrzewamy, by woda wyparowała. Cebulę kroimy w kostkę i lekko szklimy na oliwie. Jajka i brokuły blendujemy oddzielnie. Szpinak, jajka, brokuły i cebulę łączymy ze sobą za pomocą łyżki. Dodajemy surowe jajko, łyżkę otrębów, łyżkę kaszy manny, oraz porwane zioła – mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Formułujemy kotleciki(ciasto będzie miękkie i puszyste, jednak podczas pieczenia masa zrobi się zwarta), obtaczamy w otrębach i układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w 200 stopniach.
Wersję dla rodziców doprawiłam czosnkiem i dodatkową cebulą oraz solą i pieprzem.

Jajeczne kotleciki ze szpinakiem i brokułami
Jajeczne kotleciki ze szpinakiem i brokułami

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (23)

Anonymous

Dodano opinię: 28.10.2014

Jakich otrebow Pani użyła?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.10.2014

Oj,nie pamiętam niestety. Tę potrawę dawno przyrządzałam…

Kasia

Dodano opinię: 30.09.2015

Czy można użyć świeżego szpinaku? Jak go wtedy przygotować?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.09.2015

Chwilkę podduś liście no na oleju i zblenduj lub posiekaj.

Julka

Dodano opinię: 26.10.2015

A mogę to na parze zamiast w piekarniku ????

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.10.2015

Pojęcia nie mam,ale z piekarnika panierka jest chrupka. Niemniej jednak,eksperymentuj:)

Karola

Dodano opinię: 19.12.2015

Czy zamiast otrebow mogę użyć płatków owsianych?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.12.2015

Tak.

Kate

Dodano opinię: 14.01.2016

Czy te kotleciki nie wychodzą twarde ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.01.2016

Nie, są mięciutkie w środku.

Dagmara

Dodano opinię: 27.06.2016

Ile kotlecików wychodzi z tego przepisu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.06.2016

Około 6 sztuk.

Julia

Dodano opinię: 05.01.2017

No to chyba zrobiłam coś źle, bo mi wyszło bardzo dużo małych kotlecików

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.01.2017

Jeśli smakowały, to ilosc nie ma znaczenia:)

Justyna

Dodano opinię: 30.07.2016

Szok i niedowierzanie: Marysi (2 lata) naprawdę to smakuje! 🙂 🙂 🙂

Beti

Dodano opinię: 26.10.2016

Nasz niejadek, spróbował i chyba nawet mu smakowało!!! Choć jak zawsze za dużo nie zjadł. Za to ja z mężem zjadłam ze smakiem, dodatkowo poałałm je sosem chrzanowym. Świetny przepis.

Joanna

Dodano opinię: 16.10.2017

Witam,
nie mam akurat szpinaku, czy mogę go pominąć dokładając np. 1 różyczkę brokułu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

jasne:)

Marta

Dodano opinię: 28.01.2018

Czy można przyotować kotleciki a upiec następnego dnia? Albo przechować upieczone? Wiem, że najlepiej na świeżo, ale muszę coś „podszykować” mężowi, bo całości nie da rady z córką upichcić…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

Hm w sumie nie próbowałyśmy, ale lepiej przechowywac upieczone i odgrzać.

ula

Dodano opinię: 22.04.2018

Mi z podanych skladnikow wyszlo 15 kotlecikow (normlana wielkosc) zmodyfikowalam troche przepis bo nie mialam kilku rzeczy. Wiec u mnie do środka nie dalam ziół zamiast otrebow dalam platki owsiane wczesniej namoczone. Obtoczylam w kaszy kukurydzianej z orzechem laskowym wczesniej zblendowanym na proszek. Wyszly bardzo fajne i smaczne polecam!

Iwona

Dodano opinię: 30.11.2019

A czy zamiast otrębów do środka może użyć dodatkowo łyżki kaszy mannej? i w czym innym mogę panierowac zeby na zewnątrz też były miękkie? Synek nie ma jeszcze zębów zeby skórkę pogryzc?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

można

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek