8 porcji

image

Te buły  są częstym gościem na naszym śniadaniowym stole, bo są przepyszne i tak trywialne w wykonaniu, że wiecej czasu zajęłoby mi zejście do piekarni. Do tego kakao (Antek jak zawsze w niezastąpionym Doidy Cup)… Mmmmm…:) Bardzo polecam!

1,5 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g cieplego masła

1/2 szklanki mleka

wersja słodka:

1,5 łyżki rodzynek (uprzednio namoczonych)

1 laska wanilii

1 łyżka cukru kokosowego, miodu, syropu daktylowego

wersja wytrawna:

1-2 łyżek tartego sera żółtego

1 łyżka posiekanego oregano

1 ząbek wycisniętego czosnku

Nastaw piekarnik na 200'C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta przełóż do misy minimalaksera i zblenduj na gladkie ciasto lub po prostu wyrób rękoma. Do ciasta dodaj wybrane składniki wersji słodkiej lub wytrawnej. Możesz podzielić ciasto na pół i zrobić obie wersje. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulkę. Ulóż na blaszce w odstępach i spłaszcz lekko. Posmaruj mlekiem i posyp ulubioną posypką (u mnie amarantus i czarnuszka). Piecz 15-20 minut. Kontroluj stopień zrumienienia. 

imageimageimageimage