Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

01 września 2017

Ryba w płatkach kukurydzianych

Składniki: ok 400 g poledwicy z dorsza bez ości (może być też inna ryba np. morszczuk albo sola); 1 szklanka płatków kukurydzianych (czytajcie skład, te najbardzie popularne są słodzone cukrem!); 1 szkalnka mąki pszennej/ orkiszowej; 2 jajka; świeża natka pietruszki (3 gałązki) lub suszona(1 łyżeczka); pół cytryny; 4 łyżki oleju rzepakowego. Rybę umyj, osusz papierowym...

Składniki:

  • ok 400 g poledwicy z dorsza bez ości (może być też inna ryba np. morszczuk albo sola);
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych (czytajcie skład, te najbardzie popularne są słodzone cukrem!);
  • 1 szkalnka mąki pszennej/ orkiszowej;
  • 2 jajka;
  • świeża natka pietruszki (3 gałązki) lub suszona(1 łyżeczka);
  • pół cytryny;
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.

Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie polej sokiem z cytryny i natrzyj drobno posiekaną natka pietruszki. Pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli polędwica jest bardzo gruba, dodatkowo możesz przekroić płaty ryby wzdłuż by otrzymać cieńsze kawałki.

Rozbełtaj jajka. Mąkę i płatki przesyp na dwa osobne talerze. Na patelni rozgrzej olej. Panieruj kawałki ryby zaczynając od mąki, następnie maczaj w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych. Smaż ok 8 minut na średnim ogniu często przewracając. Podawaj z warzywami i np. pieczonymi ziemkiakami.

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (16)

Magda

Dodano opinię: 02.09.2017

Czy moge taka rybę zrobić w piekarniku?

Ania

Dodano opinię: 03.09.2017

Dzisiaj mój Panowie zajadali się aż im się uszy trzęsły .Pyszne .
Żałowaliśmy że tak mało zrobiłam .Polecam !

Marta

Dodano opinię: 04.09.2017

Pyszne to jest! Zastanawiam się czy można to upiec zamiast smażyć, czy to panierowanie jakoś wtedy zmodyfikować?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.09.2017

MOżna trochę zmielic wtedy płatki i połozyć rybe na papierze do pieczenia i skropić olejem, a podczas pieczenia przerwócić na drugą stronę kawałki ryby:)

Paulina

Dodano opinię: 07.09.2017

Smazy Pani na oleju rzepakowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.09.2017

Tak.

Anna

Dodano opinię: 07.09.2017

Od jakiego wieku dziecka podawała Pani tak przygotowany, smażony posiłek?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.09.2017

Po 12 miesiącach.

Ania

Dodano opinię: 12.09.2017

A można dziecku w wieku 10 miesięcy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.09.2017

Tak, jeśli sobie poradzi, Zuzia 9m jeszcze by nie pogryzła, bo słabo u niej z zębami, a płatki są twarde po usmażeniu.

Ania

Dodano opinię: 28.09.2017

Moje Pytanie brzmi: Jak zrobiliście takie fajne ziemniaczki? Mi zawsze wychodzą spalone albo takie gumiasto-mokre…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

200st z termoobiegiem, przed pieczeniem polałam olejem i blachę z papierem też lekko skropiłam olejem, podczas pieczenia przełozyłam raz na drugą stronę:)

Bożena

Dodano opinię: 22.06.2020

Tak jak w końcu z tym smażeniem, człowiek się naczytał i boi się dzieciom dawać smażone, a tak ciężko kombinować zawsze

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.06.2020

Raz na jakiś czas można. Oczywiście im mniej smażonego, tym lepiej i tam gdzie można zmienić sposób obróbki termicznej, warto to robić.

Ania

Dodano opinię: 18.02.2021

Czy taka rybka nadaje się na drugi dzień do podgrzania i podania dziecku ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Tak.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek