4 porcje 8 miesięcy+

Moja babcia zawsze robiła makaron do rosołu. Podziwiałam to. Ten smak… Nigdy nie zjem juz takiego rosołu. Jednak mimo to, nie zrobilam nigdy swojego. Ale  skusiłam się na ten – makaron pici. Oczywiście namówił mnie Jamie Oliwer z ekranu tv:),a ja zamierzam namówić Was. To BARDZO SZYBKIE danie, a jego smak… Niewiarygodny. Ilość warzyw gwarantuje dostarczenie wielu wartości. Antek zjada zawsze podwójną porcję, a wracam do tego dania, własnie dlatego, że on o nie prosi. 

składniki na makaron:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g świeżego szpinaku

Do malaksera przełóż umyte liście szpinaku, dodaj mąkę i włącz sprzet na wolne obroty (około 3-4). Malakser zblenduje szpinak i połączy go z mąką, tworząc elastyczne ciasto. Jesli sie za bardzo klei, dodaj łyżkę mąki. Odrywaj po kawałeczku i roluj, by stworzyć makaroniki (kształt dżdżownicy:):):)). Tę czynnosć uwielbiają dzieci. Nie bój się zaprosić swoje do wspólnego gotowania. Zagotuj wodę w garnku i przełóż makaron. Gotuj około 2-3 minut od wypłynięcia ich na wierzch.

Składniki na sos do makaronu:

  • 1 mała cukinia
  • około 20 pomidorków koktajlowych
  • garść liści szpinaku lub bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • 2-3 łyżki oliwy

Sos przygotowuj, gdy nastawisz wodę na makaron i w trakcie gotowania go. Na dużą, wysoką patelnię wlej olej i wrzuć pokrojone w cienkie plasterki czosnek. Warzywa umyj. Cukinię pokroj w plasterki, pomidorki przekrój wzdłuż na połowę. Gdy czosnek zacznie skwierczeć, dodaj na patelnię cukinię. Smaż ją około 5-7 minut i dodaj: pomidorki, szpinak/bazylię, pieprz. Zamieszaj i smaż jeszcze przez około 3, 4 minuty.

Gdy makaron się ugotuje, przełóż go za pomoca sitka na patelnię (nie odcedzaj na durszlaku!). W tym czasie odrobina wody dostanie sie na patelnię, tworząc sos. Zawartość patelni posyp parmezanem i zamieszaj. Jeśli uznasz, że ma za mało sosu, dodaj 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu (ja zawsze dodaję, bo lubię dużo sosu)

rady

Jeśli widzisz, że Twój malakser nie może podjąć łączenia składników, zblenduj wpierw sam szpinak, a gdy będzie drobniejszy, dodaj mąkę.

Przepis pochodzi z programu „30 minut Jamiego